پروژه دانشجویی تحقیق در مورد هارد درایو و کنترلر آن با pdf دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق در مورد هارد درایو و کنترلر آن با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق در مورد هارد درایو و کنترلر آن با pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
برای کنترل اطلاعات در هارد دیسک و نحوه ذخیره آن بر روی صفحات مغناطیسی آن و خواندن محتویات آن به حافظه RAM از یک مدار کنترلر استفاده میشود که معمولاً در کامپیوترهای XT بر روی یک بورد موسوم به کنترلر هارد بوده و در یک اسلات قرار میگیرد.
در هاردهای جدید بر روی خود هارد دیسک تعبیه میشود و از یک کارت به عنوان واسط بین کنترلر و هارد و مادربورد استفاده میشود. اگر سیستم ON board باشد این واسط یا آداپتور بر روی مادربورد قرار میگیرد ولی اگر ON bord نباشد بر روی یک کارت موسوم به مالتی I/O وجود دارد. در بسیاری از سیستمهای ON bord لین قابلیت که بتوانیم قسمت مربوطه روی مادربورد را غیر فعال نماییم و یک کارت واسط در اسلاتها قرار دهیم، را فراهم میسازد
. برای اینکار باید جامپر مربوط به هارد (مثلاً IDE) را بر روی مادربورد غیر فعال (Disable) و بر روی کارت فعال (Enable) نماییم و آنگاه کارت را در یک اسلات قرار دهیم. دراین نوع سیستمها برای اینکار یک سوئیچ یا جامپر وجود دارد. با غیر فعال کردن این جامپر یا جامپرها میتوانیم یک کارت مالتی I/O را در اسلاتها قرار دهیم. شکل 8-9 یک نوع مالتی I/O را نشان میدهد (روی کارت مالتی I/O هر سه واسط هارد، فلاپی و I/O وجود دارد) ولی برای کنترل هارد به تنهایی نیز کارتهای موسوم به کنترلر هارد (مثلاً IDE) وجود دارد که از آنها نیز میتوانیم استفاده نماییم.
انواع کنترلرها
تقریباً تمامی کنترلرهای مهم هاردهای موجود را در چهار نوع تقسیمبندی مینماید که عبارتاند از IDE ,SCSI,ESDI,ST506 فرمت ذخیره اطلاعات نه تنها به نوع کنترلرها بلکه به نسبت انتقال اطلاعات بین کامپیوتر و هارد بستگی دارد.. برای انتقال اطلاعات از هارد به حافظه DRAM، کنترلر از اینترفیسهای مختلف همانند بایاس و داس، برنامههای کاربردی و شاید بسیاری برنامههای TSR استفاده مینماید، که این سطوح مختلف بر روی سرعت انتقال تاثیر نامطلوب میگذارد.
کنترلر ST 506
کنترلر فوق به عنوان اولین کنترلر هارد در دنیای کامپیوتر استفادههای زیادی داشته است و نام آن نشان میدهد که مربوط به کمپانی سیگیت میباشد که یکی از کارخانههای مهم سازنده هارد در دنیا میباشد. حتی اکنون نیز از ساختار این کنترلر به طور گسترده استفاده میشود، این استفاده در کنترلرهای جدید IDE ، در اشکال مختلف به چشم میخورد.
معمولاً هاردهای طراحی شده توسط کنترلر 506 ST از برچسب MFM/RLL برخوردار میباشد. به وسیله این برچسب یا سوئیچ مربوطه میتوانیم یکی از دو روش ذخیرهسازی را برای هارد فوق انتخاب نماییم. انتخاب حالت RLL ترجیحاً برتر خواهد بود. زیرا ظرفیت ذخیرهسازی اطلاعات را بیشتر مینماید. به خاطر استفاده زیاد این کنترلر و داشتن مجموعه مختلف استانداردهای سختافزاری و پشتیبانی کامل بایاس از آن هنوز تاثیر روش و کار آنرا در اغلب کنترلرهای جدید مشاهده میکنیم. به عنوان مثال کنترلهای IDS و SCSI در اغلب موارد با 506 ST سازگار میباشد که در ادامه آن را بحث خواهیم کرد.
در کنترلر استاندارد 506 ST هارد در درایو و کنترلر دو قسمت کاملاً جدا از یکدیگر میباشند، قسمت کنترلر به صورت یک کارت در اسلات ها قرار دارد. این کنترلر میتواند حداکثر دو عدد هارد را پشتیبانی نماید. در این کنترلر دو عدد کابل از کنترلر به هاردها وصل میشود، سیگنالهای اطلاعات هر هارد به طور جداگانه توسط یک کابل جداگانه 20 پین به کنترلر مربوط وصل میشود و اگر دو هارد بر روی سیستم نصب باشد هر دو هارد برای قسمت کنترل خود از یک کابل مشترک 34 پین استفاده مینماید.
بنابراین هر هارد شامل دو عدد کانکتور برای اتصال به کنترلر مربوطه میباشد. کابل کنترل برای ارسال سیگنالهای الکتریکی جهت انتخاب هد خواندن و نوشتن مناسب، جستجو برای سیلندر مناسب و کابل اطلاعات جهت انتقال اطلاعات برای نوشتن و یا خواندن به صورت سریال و آنالوگ مورد استفاده قرار میگیرد. از وظایف دیگر کنترلر، تبدیل اطلاعات دیجیتال به زنجیرههایی از بیتها و سیلندرها به صورت صفر و یک میباشد.
کنترلر میتواند مقادیر دیجیتال را به سیگنالهای مورد نیاز تبدیل نماید، این عملیات را تغییر فلو گویند. اگر از روش MFM استفاده شود، سرعت انتقال اطلاعات به 5 مگابایت در ثانیه و (اطلاعات و سگنالهای کنترلی به صورت مخلوط) اگر از روش RLL استفاده شود این نرخ به 5/7 مکابایت خواهد رسید.
گرچه باید سیگنالهای مربوطه به کنترلر از مجموعه اطلاعات جدا شود . این امر سرعت انتقال را به میزان چشمگیری کاهش میدهد. همچنین مقادیر گفته شده مربوط به تئوری بوده و فاکتورهای همچون زمان انتخاب هد، زمان دستیابی سیلندر، و غیره این نرخ را کاهش میدهد و علاوه بر آن فرض بر آن است که سکتورهای خوانده شده در کنار همدیگر قرار دارند، که در عمل به این شکل نمیباشد و سکتورهای یک فایل در نقاط مختلف هارد قرار دارندو نرخ بالاتر انتقال در RLL از روش MFM بیشتر بوده و در درایوهای MFM میتواند 17 سکتور در ترک باشد و این در حالی است که در RLL تا 26 سکتور قابل تعریف میباشد و در این حالی است که در هر نوع، سرعت چرخش موتور درایو PRM 3600 میباشد.
زمانیکه برای اولین بار XTها به بازار آمد تنها کنترلرهای ST506 از نوع MFM موجود بودند بعداً با افزایش توابعی به ROMBIOS توسعههایی داده شدند. این توابع محدودیتهای سختافزاری را به کارخانههای سازنده هارد تحمیل نمود، به عنوان مثال تعداد درایوها به دو عدد و حداکثر سیلندر به 1024 و حداکثر تعداد سکتور در ترک به 63 و حداکثر تعداد هدها به 16 و تعداد بایتها در هر سکتور به 512 بایت محدود گردید که این محدودیتها ماکزیمم ظرفیت هارد را به MB 504 محدود نموده است برای غلبه بر این محدودیت ها بعضی از کنترلرها به حیله متوسل میشوند و بر این باور عمل مینمایند که گویی سیستم دارای دو عدد هارد میباشد ولی در واقع یک هارد به ظرفیت بالا وجود دارد که توسط پارامترهای گفته شده در بالا قابل تعریف نمیباشد. این عمل باعث شد که هاردهای با ظرفیت بالا MB 504 داشته باشیم ولی کنترلر ST506 برای اتصال به هاردهای با ظرفیت بالای امروز غیر ممکن میباشد.
کنترلرهای ESDI
کنترلرهای فوق، توسعه یافته کنترلر ST506 میباشند، این کنترلر در بسیاری از کامپیوترها IBM , PS/2 به کار برده شدهاند کنترلر ESDI به طور کامل با ST506 سازگار بوده نصب بر روی کامپیوترهایی که با یاس آنها ST506 را پشتیبانی مینماید، میباشد. به طور غیر مشابه با ST506 مدار موجود بر روی هارد ESDI تمام تغییر فلو را به طور سریال به کارت کنترلر ارسال مینمیاد. قسمتی از محتویات خوانده شده از هارد را که موسوم به اطلاعات جدا کننده میباشد از کل اطلاعات جدا نموده و فقط سیگنالهای کنترلی را برای مدار کنترلی برای کنترلر میفرستد
. چون کنترلر و قسمت جدا کننده به طور موازی کار مینمایند، انتقال اطلاعات به 10 مگابایت در ثانیه میرسد و این روش برابر روش MFM در کنترلر ST506 میباشد، همچنین کنترلر ST506 به پارامتر اینترلیو شش نیاز دارد. یعنی برای خواندن اطلاعات یک ترک یا شیار باید شش بار دیسک بچرخد. برای پارامتر اینترلیو، دیسک باید سه بار بچرخد تا کل اطلاعات ترک خوانده شود
. حال آن که به پارامتر اینترلیو یک فقط با یک بار چرخش دیسک کل اطلاعات ترک یا شیار مربوطه خوانده یا نوشته میشود. در نتیجه سرعت دستیابی به اطلاعات دیسک سه تا شش برابر (به ترتیب نسبت به اینترلیو 3 و 6) افزایش پیدا میکند. همچنین بعضی از کنترلرهای ESDIمیتوانند با نرخ انتقال 15 یا 20 و حتی 24 مگابیت در ثانیه کار نمایند اما کار کردن یک کنترلر ESDI با سرعت بالا، گران بودن آن را به دنبال خواهد داشت بنابراین برای داشتن یک نرخ انتقال معقول و قیمت مناسب، نرخ MB 10 (اطلاعات خام که از صفحه مغناطیسی خوانده میشود) برای آن در نظر گرفته شده است. یکی از تفاوتهای کنترلر ST506 و ESDI این است که آدرس نقاط خراب دیسک را برای کنترلر ارسال میدارد و در نتیجه میتواند آنها را در ست آپ مشخص کرده و علامت بزنید که این کار در ST506 باید توسط استفاده کننده انجام گیرد.
در کامپیوترهای AT، اطلاعات مربوط به پارامترهای هارد در حافظه CMOS RAM ذخیره میشود. بایاس باید این پارامترها را خوانده و در اختیار راهاندازهای داس قرار دهد. به خاطر محدود بودن تعداد نوع هاردهایی که هر بایاس میشناسد ممکن است مسخصات فیزیکی یک هارد در بایاس مربوطه پیدا نشود. هنگام نصب یک کنترلر ST506 بر روی کامپیوتر، اگر مشخصات هارد در بایاس سیستم نباشد با مشکل مواجه خواهیم شد
. در این حالت، باید حالتی را از بایاس انتخاب نماییم که به مشخصات هارد فوق نزدیکتر باشد، این حالت را WASTING گویند. در این حالت برای مقادیر سیلندر، سکتور و هد، مقادیر پیشنهادی انتخاب میشوند که با مقادیر واقعی و فیزیکی هارد متفاوت میباشد. اگر مقدار پارامترها از مقادیر واقعی بیشتر انتخاب شوند آنگاه سیستم برای دستیابی به نقاطی از دیسکها تلاش خواهد نمود که اصلاً وجود فیزیکی ندارد، در این حالت خطا رخ خواهد داد. مشکل دیگر زمانی رخ میدهد که نوع هارد در بایاس نمیباشد
و در آن تعداد سکتورهای در ترک با مقدار فیزیکی هارد متفاوت باشد. اگر چه در کنترلهای ST506 این مسئله شاید مشکل جدی به نظر نیاید زیرا در این کنترلرها حداکثر تعداد سکتورهای 17 و یا 26 میباشد و معمولاً پارامترهای ستآپ نیز به این مقادیر نزدیکند، ولی مشکل زمانی پیش میآید که کنترلر از نوع ESDI باشد. این کنترلر به طور فیزیکی دارای 34 یا 36 سکتور در هر ترک میباشد که در کمتر بایاسی تعریف شده است. بنابراین با هدر رفتن فضای زیادی از دیسک، پول زیادی را نیز برای هاردهای گران ESDI پرداخت کردهایم و این معقول به نظر نمیرسد. زیرا در اغلب بایاسها از 26 سکتور در هر ترک استفاده شده است که با 34 و یا 36 فاصله زیادی دارد.
خوشبختانه اغلب کنترلرهای ESDI
از این مشکل مبرا میباشند. در جدول بایاس یا ستآپ، نزدیکترین ظرفیت یا پارامترها به ظرفیت فیزیکی هارد را انتخاب مینماییم. سپس ستآپ این مشخصات را به کنترلر ESDI میفرستد و کنترلر با توجه به دانستن مشخصات فیزیکی هارد و با استفاده از یکسری پارامترهای خاص که ترجمه سکتور نامیده میشود. مشخصات منطقی موجود در بایاس یا ستآپ را به مشخصات فیزیکی هارد ترجمه مینماید.
این ترجمه ممکن است که زمان بیشتری را لازم داشته باشد، ولی مطمئن هستیم که هیچگونه اتلافی در فضای دیسک نخواهیم داشت و پارامتر و ستنیگ در آن کاهش پیدا کرده و در اغلب موارد صفر میباشد و تقریباً از تمامی فضای دیسک استفاده میشود.
توانایی ترجمه سکتورها به نوع کنترلر ESDI بستگی دارد. بعضی از کنترلرها فقط تعداد محدودی از جداول ستآپ را پشتیبانی مینمایند و بعضی دیگر دارای انعطاف بالایی بوده و هر گونه تعریفی را پشتیبانی مینمایند.
یکی دیگر از عوامل موثر در بالا رفتن سرعت انتقال اطلاعات در این کنترلر، وجود یک محل نگهداری دادههای موقت به نام سکتور میباشد. این بافر اجازه میدهد تا دادههای خام با سرعت حداکثر از صفحهی مغناطیسی خوانده شود و سپس توسط مدار جداکننده (scperator) اطلاعات از سیگنالهای کنترلی جدا شود.
کنترلر IDE
کنترلر جدید که به عنوان ستاره کنترلرها معرف است و تقریباً در 90% از سیستمهای PCنصب هستند IDE میباشد. این کنترلر از سال 1984 شروع به طراحی و ساخت شده است و آن زمانی بود که یکی از کارخانههای سازنده کامپیوتر یعنی کامپک به شرکت دیجیتال سفارش توسعه و پیشرفت کنترلر ST506 را داده بود تا کارتهای موجود در اسلات به روی خود بدنه هارد جاسازی شود، زیرا تا این زمان کنترلرها به صورت کارت در اسلاتها بودند و کنترلر IDE بود که بر روی خود هارد قرار داشت و فقط از یک بافر یا اینترفیس (کارت مالتی I/O یا اینترفیس هارد) در اسلاتها و یا مادربورد استفاده میکنند.
کنترلر IDE توسط یک کابل 40 پین به باس سیستم وصل میشود. بعضی از PC ها (سیستمهای ONBOARD ) یک کانکتور بر روی مادربورد برای اتصال کابل هارد دارند ولی در بعضی از سیستمها نیز باید یک کارت اینترفیس و یا بافر جهت انتقال اطلاعات از کنترلر هارد به حافظه سیستم استفاده نماییم.
ترکیب یک هارد و یک کنترلر IDE در اغلب مواردپارامترها و قابلیتهای یک کنترلر قوی را دارا میباشد، همچون اسکازی انعطافپذیر بوده و همچون ESDI سریع عمل نموده و با کنترلر ST506 به طور کارمل سازگار بوده، بنابراین برای تمام کامپیوترهای کتابی و غیره مناسب و ایدهال میباشد.
بعضی از کنترلرهای IDE برای کار کردن بر روی کامپیوترهای کتابی و روزانویی دارای فرامین مخصوص میباشند. به عنوان مثال این فرامین میتواند کامپیوتر کتابی را به حالت بیکاری و خواب برده تا در موقع بیکاری مصرف توان و باطری آن به حداقل خود برسد (این روش در مادربوردهای جدید PC نیز تحت عنوان مدیریت توان به کار گرفته شده است) از نظر بایاس یک کنترل IDE شبیه یک کنترلر معمولی ST506 کار مینماید. استانداردهای جدید تعریف شده برای درایوهای IDE بسیار نزدیک به پارامترهای جدید تعریف شده در بایاس سیستم بوده و با آن مستقیماً در ارتباط میباشد.
استانداردهای ATA
نام واقعیتر استاندارد IDE
که با ظهور کامپیوترهای AT، به وجود آمد استاندارد ATA است (اتصال به AT Attachment: AT )که با توجه به نیاز کاربران و طراحان مادربوردها و بایاس نویسها به طور مداوم در حال تغییر و اصلاح میباشد. در این قسمت سعی داریم تا انواع استانداردهای ATA از اولین کامپیوترهای AT تاکنون را مورد بررسی قرار دهیم. باید توجه داشت که تمام این استانداردها دارای مشخصه و ویژگیهای مشترک گفته شده در قسمت قبل بوده و فقط در سرعت انتقال اطلاعات با یکدیگر متفاوت و رغیب هستند.
امروز تمام مسائل مربوط به استاندارد یا اینترفیس IDE یا ATA توسط یک گروه خاص به نام 13T اداره و بررسی میشود این گروه شامل جمعی از مهندسین و کارشناسان و سازندگان این گونه ابزارها واستانداردها میباشند که زیر نظر (American National Standard Institute) ANSI و با توجه به قوانین آن کار میکنند. استاندارد ATA تا به حال با 7 نسخه به بازار عرضه شده است که عبارتند از:
• ATA -1 (سال 1986 تا 1994)
• ATA-2 (سال 1996 که معمولاً به آن UDMA / 33 یا Ultra ATA / 33گفته میشود و سرعت انتقال اطلاعات آن 33 مگابایت در ثانیه میباشد.)
• ATA -3 (سال 1997)
• ATA-4 (سال 1998 که معمولاً به آن ATA /66 Ultra یا UDMA/66 گفته میشود و سرعت انتقال اطلاعات آن 66 مگابایت در ثانیه میباشد)
• ATA-5 (سال 1999 که معمولاً به آن ATA/100 Ultra یا UDMA گفته میشود و سرعت انتقال اطلاعات آن 66 مگابایت در ثانیه میباشد)
• ATA -6 (سال 2001 که معمولاً به آن ATA/100 Ultra یا UDMA/100 گفته میشود و سرعت انتقال اطلاعات آن 100 مگابایت در ثانیه میباشد)
• ATA-7 (سال 2002 که معمولاً به آن ATA/133 Ultra یا UDMA/133 گفته میشود.)
نکته: هر نسخه از استاندارد ATA با نسخه قبلی خود به طور کامل سازگار میباشد. این بدان معنی است که یک ابزار ساخته شده برای ATA1 به طور کامل و درست با یک اینترفیس ATA5 کار میکند. اگر یک ابزار جدید با یک اینترفیس قدیمی یا بالعکس به طور کامل سازگار نباشد با مشخصات مشترک کار خواهد کرد.به عنوان مثال اگر یک هارد جدید UDMAمتصل کنید هارد با مشخصات استاندارد UDMA33 کار خواهد کرد.
استاندارد ATA-1
استاندارد فوق در سال 1986 برای اولین بار در سیستمها AT مورد استفاده قرار گرفت (در آن زمان به عنوان یک استاندارد نبود) این استاندارد در سال 1996 به عنوان یک استاندارد واقعی ارتباط بین یک ابزار (هارد دیسک) و سیستم میزبان را بر اساس باس ISA (16 بیتی) تعریف نمود. ویژگیهای مهم این استاندارد عبارتند از:
• کابل و کانکتور ارتباطی بین اینترفیس میزبان و ابزار 40 یا 44 پین
• هر کانکتور کابل قادر به پشتیبانی از دو ابزار به صورت Slave , Master است.
• دارای سیگنالهای زمانی برای مدهای (Direct Memory Access: DMA0) (Programmed I/O) PIO
• سرعت انتقال حداکثر 33/8 مگابایت در ثانیه بین ابزار و اینترفیس میزبان
• ترجمه پارامترهای CHS (سیلندر : Cylinder ، هد: Heady، سکتور : Sector) به LBA (آدرس بلاکهای منطقی Logical Block Address) اگر چه توسط بایاس قابل پیشتیبانی نمیباشد.
• پشتیبانی از درایوهای با ظرفیتGB 137 (توسط بایاس قابل پشتیبانی نمیباشد).
استاندارد ATA -2
استاندار ATA2 بر پایه استاندارد قبلی خود و سازگار با آن بنا شد ولی یک تفاوت عمده با آن داشت و آن این که استاندارد ATA1 فقط مربوط به اتصال دیسک درایوها بود و به صورت عمومی هر ابزاری را پشتیبانی نمیکند، به عنوان مثال یک درایو CD قابل اتصال به یک مادربورد دارای ATA1 نمیباشد. استاندارد ATA2 را از حالت تک بعدی خارج و به صورت یک استاندارد عمومی برای تمام ابزارهای ذخیره کننده IDE درآمد که دارای ویژگیهای مهم زیر میباشد:
• مدهای سریعتر DMA و PIO (PIO 0.4, DMA0 -2)
• پشتیبانی از ویژگی «مدیریت توان» برای کاهش مصرف انرژی در زمان استفاده نکردن از ابزارهای متصل به استاندارد ATA2 (Power Management)
• پشتیبانی از ابزارهای با استاندارد PCMCIA (کارتهای PC)
این استاندارد مربوط به کامپیوترهای کیفی بوده و از طریق این استاندارد یا کارت هر ابزار خارجی قابل اتصال به کامپیوتر میباشد. به عنوان مثال اگر بخواهید یک کارت مدم را به یک کامپیوتر کیفی که دارای تمام مدم داخلی نیست متصل کنید باید از یک کارت PC با استاندارد PCMCIA استفاده کنید.
• پشتیبانی از ظرفیت بالای 4/137 گیگابایت
• تعریف استاندارد CHS به صورت LBA برای روشهای ترجمه پارامترهای درایو جهت پشتیبانی در بایاس با ظرفیت GB4/8
• پشتیبانی از دو کانال IDE برای اتصال حداکثر 4 ابزار IDE به اینترفیس میزبان
همان طور که قبلاً نیز گفته شد استاندارد ATA2 به عنوان EIDE یا FAST ATA2 نیز شناخته میشود و به عنوان استاندارد 1996-279/3X توسط ANSI به ثبت رسیده است.
استاندارد ATA- 3
استاندارد فوق در سال 1997 بر پایه استاندارد قبلی یعنی ATA2 و سازگار با آن ویژگی و مشخصات مهم زیر عرضه شده است.
• از بین بردن محدودیت استفاده از DMAهای 8 بیتی در دو استاندارد قبلی (قابلیت استفاده از DMAهای 16 بیتی)
• پشتیبانی از ویژگی S.M.A.R.T (تکنولوژی گزارش و آنالیز و نمایش توسط خود ابزار:
and Reporting Technology) (Self- Monitoring Analysis
• توصیههایی برای منابع و گیرندههای اطلاعات برای حل مشکل نویز در انتقال سرعتهای بالا.
استاندارد ATA3 با شماره 1997-298/3 x در ANSI به ثبت رسیده است.
استاندارد ATA- 4
استاندارد فوق در سال 1998 در سیستم ها استفاده شد و به شماره 1997-317 در کمیته استانداردهای ANSI NCITS به ثبت رسیده است. استاندارد ATA4 را به نام ATAP1-4 نیز میشناسند
(ATA Packet Interface -4) قابلیت مهم این استاندارد نسبت به استانداردهای قبلی خود این است که به ابزارهای مختلف (مانند CD درایوها، سوپر دیسک 120-LS سوپر درایوهای تیپ و دیگر درایوها) اجازه اتصال به اینترفیس ATA را میدهد. ویژگیها و مشخصات مهم این استاندارد عبارتند از:
• (UDMA) Ultra- DMA با مدهای انتقال تا 33 مگابایت در ثانیه (به نام 33/ UDMA یا 33/ ATA-Ultra نامیده میشود)
• پشتیبانی از ATApI برای ابزارهای مختلف ذخیرهسازی.
• پشتیبانی از مدیریت توان پیشرفته (Advanced power management)
• استفاده از کانتور 40 پین به همراه کابل 80 رشته جهت کاهش مقاومت نویز و افزایش سرعت انتقال
• پشتیبانی از آدابتور فلاش فشرده (Compact flashadapter : CFA)
• توسعه بایاسهای تولید شده جهت پشتیبانی از درایوهای با ظرفیت بالای 4/9 گیگابایت (اگر چه هنوز استاندارد ATA در GB 4/127 محدود مانده است)
اغلب تراشههای سری 440 اینتل ( به جز FX 440) که در مادربوردها به عنوان تراشه کنترلر I/O یا هاب (ICH) یا تراشهی پل (South bridge) مورد استفاده قرار میگیرند از DMA 33 Ultra یا ATA4 حمایت و پشتیبانی میکنند. این مادربوردها اغلب مربوط به PII و PIII و سلرون میباشد که بعد از 1997 تولید و به بازار آمده است. مادربوردهای جدیدتر که با تراشههای سری 810، 820، 840 از 1999 به بعد تولید شدهاند به طور معمول از 33 DMA و 66 DMA پشتیبانی و حمایت میکنند.
استاندارد ATA- 5
استاندارد فوق در اوایل سال 2000 به بازار عرضه شد و مانند نسخه قبلی خود از ویژگی PacketInterface حمایت میکند و دارای ویژگی و مشخصات مهم زیر میباشد:
• مدهای انتقال DMA Ultra (UDMA) جهت انتقال تاسرعتهای 66 مگابایت در ثانیه ( به نام 66/ UDMA یا 66/ ATA-Ultra نیز نامیده میشود.)
• نیاز اجباری به کابل 80 سیم برای انتقال اطلاعات با سرعت MB/S66 یا 66 UDMA
• قابلیت کشف اتومات نوع کابل 40 یا 80 سیم اتصال شده بین ابزار و اینترفیس ATA
تذکر : مد بالاتر از 33 UDMAزمانی فعال خواهد بود که کابل 80 سیم استفاده شده باشد.
استاندارد ATA- 6
استاندارد فوق در سال 2001 به همراه مادربوردهای جدید PII و P4 به بازار عرضه شد که نسبت به نسخه قبلی خود دارای چند ویژگی مهم زیر میباشد:
• مدهای انتقالDMA Ultra برای انتقال تا سرعتهای 100 مگابایت در ثانیه ( به نام 100 / UDMA یا 100 ATA Ultra نیز نامیده میشود)
• توسعه درایوها و پشتیبانی بایاس تا ظرفیت PB144 (PB. PETABYTE)
• استفاده از DMAهای Ultra از شماره 0 تا 5
استاندارد ATA- 7
جدیدترین استاندارد ATA که در اواسط سال 2002 در مادربوردهای جدید P4 طراحی و استفاده شده است دارای سرعت انتقال 133 مگابایت در ثانیه بوده و تمام ویژگی و مشخصات نسخههای قبلی را دارد.
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی مقاله تبیین چالشها و فرصتهای جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت ایران با pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله تبیین چالشها و فرصتهای جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت ایران با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله تبیین چالشها و فرصتهای جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت ایران با pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
تبیین چالشها و فرصتهای جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت ایران
عنوان مقاله:
تبیین چشم انداز نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران در بسترجهانی شدن :
فرصتها و تهدیدها
چکیده :
1- جهانی شدن بعنوان یک فرایند گریز ناپذیر در قرن بیست و یکم در ابعاد سه گانه خود (اقتصادی ،سیاسی و فرهنگی ) آموزش وپرورش را دستخوش تغییر و تحول می نماید ،از این رو شناسایی ویژگیها و آثار این فرایند بر آموزش و پرورش (و به عبارتی جهانی شدن تعلیم و تربیت) یکی از وظایف اصلی هر نظام تعلیم و تربیت و از جمله نظام آموزش و پرورش ایران می باشد.
در این میان می توان به پیامدهای اقتصادی
جهانی شدن برای نظام آموزش و پرورش از جمله توجه بیشتر بر آموزشهای فنی و حرفه ای و استفاده بیشتر از تکنولوژی اطلاعات ،و پیامدهای بعد سیاسی جهانی شدن از جمله کمرنگ شدن نظارت و تسلط دولت و حکومت بر نظام تعلیم و تربیت و پیامدهای بعد فرهنگی جهانی شدن
از جمله ترویج فرهنگ غرب و کمرنگ شدن ویژگیهای بومی و به مخاطره افتادن هویت ملی و ارزشهای دینی در برنامه های درسی مدارس اشاره کرد. از طرفی می توان به برقراری ارتباطات فرهنگی بیشتر و شناخت سایر فرهنگها به عنوان فرصتهای پیش روی تعلیم و تربیت اشاره کرد. بنا براین دیدگاه جهانی شدن فرصتها و چالشهایی را برای نظام تعلیم و تربیت به طور عام و برای ایران بطور خاص پدید می آورد. که با بهره گیری از این فرصتها و با شناخت بهتر چالشها می توان به حفظ میراثهای فرهنگی و اعتلای نظام تعلیم و تربیت در راستای جهانی شدن پرداخت .تبیین و تحلیل این فرصتها و تهدید ها از جمله اهداف این مقاله است.
2- واژگان کلیدی : جهانی شدن . جهانی شدن آموزش و پرورش. جهانی شدن فرهنگی.آموزش و پرورش .شهروند جهانی.هویت.ارتباطات.
مفهوم شناسی جهانی شدن:
3- روند تحولات در قرن بیستم در دهه 1970 میلادی وارد مرحله جدیدی شد و در اواسط دهه 1980 تقریباً در تمامی زمینه ها نشان خود را بر جای گذاشت . در دهه 1980 برای اشاره به این دگرگونی ها مفاهیمی چون جامعه صنعتی و فرامدرن (پست مدرن ) به کار می رفت ، اما در دهه 1990 میلادی مفهوم جهانی شدن رایج گردید
و به مفهوم مسلط در دوران معاصر تبدیل شد . به گونه ای که امروزه همه چیز با رجوع به این مفهوم مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد .
در ظاهر امر ، جهانی شدن یعنی ره سپردن تمامی جوامع به سوی جهانی وحدت یافته که در آن همه چیز در سطح جهانی مطرح و نگریسته می شود . اما در واقع، جهانی شدن به معنای آزادی مطلق کسب و کار ، برداشته شدن تمامی موانع برای جریان یافتن سهل و آسان سرمایه و نفوذ آن در تمامی عرصه ها و حرکت روان اطلاعات ، امور مالیه ، خدمات و بالاخره تداخل فرهنگ ها آنهم به سوی یکسان شدگی و یکدستی است که تمامی این امور در مقیاسی جهانی رخ می دهد .
4- در علم معانی بیان جهانی شدن فرایند کوتاه کردن فاصله ها ،تغییر در تجارب زمانی و ارائه امور با ماهیت جهانی است .به عبارت دیگر هر گونه رویداد فنی ، روانشناختی ، اجتماعی، اقتصادی یا سیاسی که گستردگی منافع ورویه ها را ورای قلمروهای جا افتاده تقویت نماید هم منشا وهم مبین فرایندهای جهانی شدن است که با این ملاحظات می توان جهانی شدن را از واژه هایی چون یکپارچگی جهانی ,عمومیت , غربی سازی ومحلی کردن متمایز دانست .
5- جهانی شدن، مرزها و هویتها را کمرنگ تر میکند ،به مردم، کالاها ، اطلاعات ، عادتها ، هنجارها و نهادها توجه می کند و به مرزها اجازه جابه جایی میدهد .از آنجا که نمی توان مرزهای نفوذناپذیری درمقابل اشاعه اندیشه ها و کالاها ایجاد کرد بنابر این جهانی شدن در بلند مدت به هر حال استیلا خواهد یافت ،
پویشهای مرزگشای جهانی شدن دقیقا به این دلیل بارزتر میشود که طی دهه های گذشته گسترش فراوان امکانات ،منافع و بازارها زمینه بالقوه رواج عالمگیر آنها را فراهم ساخته است .انقلاب کشاورزی و بعدازآن دگرگونیهای عصر صنعتی و فرا صنعتی در شمار منابع اصلی تقویت کننده فرایند جهانی شدن هستند.
6- شکی نیست که وجه اصلی جهانی شدن و آنچه مایه موافقت و مخالفتها است وجه اقتصادی آن است و از این رو به جا است که ابتدا با سرچشمه های اقتصادی آن آشنا شویم. جهانی شدن در واقع بخشی از فرایند تاریخی تکامل اجتماعی است و به زعم عده ای ناشی از ماهیت و ذات رشد سرمایه، تلاش برای بقاء و کسب بازارهای جدید و سود آور و نیاز به صدور سرمایه از بازارهای اشباع شده به بازارهای بکر و بلقوه می باشد که این انتقال سرمایه تبعات مثبت و منفی بسیاری برای کشورهای عقب مانده ودر حال توسعه دارد ،به طور کلی میتوان گفت مبنای اقتصادی جهانی شدن نئو لیبرالیسم اقتصادی است.
7- جهانی شدن جنبه های واضح سیاسی هم دارد. جهانی شدن در بعد سیاسی باعث رشد عملکرد های فرا ملی ,رشد محلات و شهرهای جهانی که عملکردهای جهانی را ایجاد می کند ,کاهش اثر ابزارهای سیاسی حکومت , کاهش اقتدار حکومت و بطور کلی پیدایش فضای سیا سی جدید است . در بعد فرهنگی و اجتماعی که عمده ترین وجه تعارض وتقابل در فرایند
جهانی شدن است مهاجرت و فرار مغزها افزایش می یابد که این عامل باعث تغییر شکل جمعیت شناختی کشورهای جهان می شود.البته جهانی شدن فرهنگ اصطلاح تأویل پذیری است که از آن تعبیراتی متفاوتی ارائه شده است.یعنی میان کسانی که به مساله جهانی شدن فرهنگ پرداخته اند اتفاق نظر وجود ندارد عده ای آن را پدیده ای محتوم دانسته و نظر داده اند که دیر یا زود باید در برابر آن سر تسلیم فرود آورد و پذیرای آن شد برخی دیگر گفته اند که جوامع در قبول یا رد آن آزادند واختیار دارند که درباره آن تصمیم بگیرند.
8- آنهایی که جهانی شدن را امری جبری دانسته اند اظهارداشته اند که جهانی شدن به اقتضای تحولات اقتصادی ، سیاسی ، علمی و گسترش ارتباطات در عصر حاضر رخ نموده است و کشورها لاجرم باید خود را با آن هماهنگ سازد براساس چنین برداشتی باید پذیرفت که فرهنگی خاص , سلطه خود را بر اخلاق ، هنر ، اقتصاد ، سیاست و نیز رفتارهای فردی و جمعی انسانها اعمال خواهد کردو جهان سرانجام صاحب فرهنگی یکسان خواهدشد.
اما کسانی که از جهانی شدن تفسیری سلطه جویانه ندارد براین باورند که جهانی شدن به معنی سیطره یک فرهنگ خاص برجهان نیست بلکه چون انسانها همگی عضو جامعه جهانی هستند , باید به مسائلی که جامعه جهانی با آن دست به گریبان است بیاندیشند و برای رفع تنگنا ها و دشورایهایی که بشریت با آن روبروست همکاری کنند
اینان ضمن قبول کثرت گرایی فرهنگی به عنوان یک واقعیت , گفتگوی میان تمدنها ، تفاهم فرهنگی ، دستیابی به ارزشهای مشترک ،احترام متقابل ، مشارکت بین المللی و نیز شکیبایی را تجویز می کنند درهمین زمینه عده ای گفته اند که شکل گیری فرهنگ جهانی به افول اضمحلال فرهنگهای ملی ومنطقه ای نمی انجامد . زیرا فرهنگهای بومی دارای نظام ارزشی قدرتمندی هستند
وفرهنگ جهانی نمی تواند این فرهنگها را در خود هضم کند اگر فرهنگی درحال افول است علت آن به ضعف درونی آن فرهنگ مربوط می شود تا به ظهور یک فرهنگ جهانی. به هر ترتیب جهانی شدن در بعد فرهنگی دارای تاثیرات بسیا رمهمی است که هر جامعه و فرهنگی جهت حفظ و ارتقا ی خود در میان سایر فرهنگها باید آنها را شناخته تا بتواند از جهانی شدن به عنوان یک فرصت بهره گیرد. از جمله این اثرات می توان به رشد تفاهمات بین المللی، افزایش ارتباطات و اطلاعات در سطح جهانی ,کمرنگ شدن اثرات فرهنگ بومی و افزایش تاثیر فرهنگهای غیر بومی اشاره کرد.
9- بطور کلی با توجه به ابعاد مختلف جهانی شدن وتغییرات سیاسی ،اجتماعی، اقتصادی ناشی از آن کشورهای مختلف جهان برای سازگاری با تغییرات حاصل از روند جهانی شدن باید دست به ابتکار عمل بزنند آنها با پیش بینیها و تخمینهای خود برخورد با آسیبهای احتمالی پیش رو را هر چه بیشتر کاهش داده و ورود به کوران جهانی شدن را تا حد امکان نرم وروان می سازند ،این سازگاریها در سه سطح فرا ملی ،ملی وفردی باید لحاظ شود. درسطح فرا ملی باید به توسعه یک نوع کنترل جهانی به منظور حل مسائل ومشکلات جهانی رو کرد
،در سطح ملی دولتهای محلی جایگاه و برنامه ویژه ای را باید داشته باشند و نهایتا درسطح فردی می بایست توجه داشت که مشکلات موجود دارای همبستگی بالایی با آموزش و پرورش هستند. به بیان دیگر آسیبهای فردی جهانی شدن ناشی از نداشتن منابع آموزشی کافی ونیز نداشتن آگاهی و دانش لازم برای راه حلهای بالا بردن امنیت فردی است .
البته تغییر و اصلاح آموزش و پرورش منطبق با منطق جهانی شدن نیازمند اقداماتی است که خود دال بر تاثیر پذیری آموزش و پرورش از جهانی شدن است، از جمله: اصلاح هدفهای کلی و هدفهای عینی در برنامه درسی، بسط محتوای آموزش جهانی به آن اندازه که در برنامه درسی منعکس شود،تقاضا برای برنامه درسی آموزش جهانی برای گروههای درون مدرسه ای و گروهای اجتماع بیرونی حرکت به سوی یادگیری مادام العمر برای همه،حرکت به سوی آموزش از راه دور و یادگیری پراکنده و حرکت به سوی نهادینه کردن استفاده از شبکه های ارتباطی در آموزش و پرورش.
جهانی شدن و آموزش و پرورش(فرصتها و تهدیدها)
10- جهانی شدن در ابعاد سه گانه خود آموزش و پرورش را تحت تأثیر قرار می دهد . در بعد اقتصادی با گسترش دیدگاههای نئو لیبرالیسمی. باعث خصوصی سازی مدارس, قطع هزینه های عمومی درجهت تجهیز مدارس و باعث خود گردانی اقتصادی مدارس و نهایتا آموزش و پرورش می شود .تربیت افرادی که بتوانند به دنبال سود فردی خود باشند محوریت می یابد
ودر همین راستا آموزشهای فنی و حرفه ای اهمیت بیشتری پیدا می کند. در بعد سیاسی با کمرنگ شدن نقش حکومتهای ملی ـ محلی وایجاد حکومت جهانی واحد ،تناسب بین اهداف ومحتوا و روشهای تربیتی با نیازهای جامعه محلی- ملی در کاهش می یابد و آموزشها شکل غیر بومی وجهانی یافته و باعث جهت گیری نظام تعلیم و تربیت به سمت تربیت شهروند جهانی می گردد .البته با توجه به رشد عملکرد های فرا ملی در نتیجه جهانی شدن، شناخت سایر فرهنگها و زبانها ضرورت می یابد .
11- بعد دیگر جهانی شدن یعنی بعد فرهنگی با توجه به آنچه قبلا ذکرشده مهم ترین ومؤثرترین بعد از نظر تأثیرگذاری بر نظام آموزش و پرورش می باشد. جهانی شدن باعث نفوذ ارزشهای فرهنگها سایر جوامع در جامعه می شود . همچنین رشد پدیده مهاجرت باعث ایجاد کلاسهای چند فرهنگی و اهمیت یافتن یاد گیری برای با هم زیستن و استلزامات خاص آن که شامل یادگیری شناخت خویشتن , قائل شدن احترام برای دیگران و آموختن حس مسئو لیت و همکاری با دیگران است، می گردد .
12- آموزش وپرورش درکشور ما به عنوان یک جامعه اسلامی برای مواجهه با این فرایند اجتماعی، سیاسی و فرهنگی وظایف مهمی را به عهده دارد تا بتواند فرهنگ قومی و مذهبی خود را حفظ نماید. این مقاله به تبیین فرصتها و چالشهای ناشی از جهانی شدن برای آموزش و پرورش ایران پرداخته می پردازد و از آنجا که آموزش و پرورش بیشتر جنبه فرهنگی _اجتماعی دارد, علاوه بر بررسی ابعاد سیاسی و اقتصادی بیشتر بر ابعاد فرهنگی جهانی شدن تاکید می شود،
تا با روشن شدن فرصتها و چالشهای ناشی از این فرآیند بتوانیم به شیوه های درست حفظ فرهنگ و ارزشهای اسلامی دست یابیم. بنابراین این مقاله در صدد پاسخ گویی به سئوالات ذیل می باشد :
1- فرصتها ی ناشی از پدیده جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران کدامند؟
2- تهدیدهای پدیده جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران کدامند؟
13- در پاسخ به سئوال اول می توان به فرصتهایی که جهانی شدن برای تعلیم و تربیت بوجود می آورد به شرح زیر اشاره کرد :
1-استفاده از جدیدترین اطلاعات در آموزش و پرورش ایران:
14- دانشآموزان قرن بیست و یکم عضو جامعه سازمان یافتهای هستندکه نیازمند آموزش مهارتهای سازماندهی گروههای رسمی و غیر رسمی در راستای رشد درک فناوری و بهرهگیری از آن در تنظیم خط مشیها و سیاستهای آموزشی می باشند.
شهروندان آتیه نیازمندند که برنامه زندگانی خودشان را با خط مشیهای نوگرایانه از یک سو و رعایت اصول ارتقای کیفیت یادگیری، کمک به ایجاد برابری آموزشی و اعتلای اثر بخشی از سوی دیگر هماهنگ نمایند. شهروندانی که توانایی تهیه لوازم مربوط به اینترنت را دراختیار دارند، به راحتی میتوانند اطلاعات روزآمد را از آن سوی جهان دریافت دارند
ودر همان حال اطلاعاتی نو تولید کرده و در اختیار مخاطبان خود قرار دهند. رسانههای الکترونیک جدید مرزها را شکسته است اطلاعرسانی به شیوه جدید سبب شکستن انحصار رسانههای داخلی شده و افراد را قادرمیسازد منبع اطلاعاتی خویش را تعیین کنند. و با افزایش سرعت اطلاع رسانی و استفاده بیشتر از تکنولوژی پیشرفته ارتباطات باعث ایجاد فرصتهای بیشتر و مناسب تر جهت رسیدن آموزش و پرورش ایران به اهداف خود می باشد .
2- اهمیت یافتن اصل اخلاقی همکاری و تفاهم به عنوان هدف اصلی در تعلیم و تربیت:
15- از آنجا که در روند جهانی شدن ارتباطات گسترش می یابد و افراد از سراسر دنیا با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و بیشتر در معرض شناخت و ارتباط با سایر افراد جهان قرار می گیرند لذا تفاهمات بین المللی ضرورت می یابد و یادگیری برای با هم زیستن به عنوان یک هدف مهم در آموزش و پرورش در می آید.
یادگیری برای با هم زیستن مستلزم یادگیری چگونگی ابراز خویشتن و برقراری ارتباط به شکلی موثر با دیگران است ، و نیز به معنای آموختن حس مسئولیت و سهیم کردن دیگران و مستلزم یادگیری همکاری با دیگران است از این رو شناخت سایر فرهنگها و نحوه ارتباط با آنها ضرورت می یابد و می تواند به عنوان فرصتی در دست آموزش و پرورش ایران قرار می گیرد .
3-آموزش الکترونیکی
16- آموزش الکترونیکی، تصویری از تکامل آموزشهای مشارکتی و شخصی در مقایسه با آموزش سنتی است .همچنان که تجارت الکترونیکی شکل توسعه یافته تجارت در مقایسه با تجارت سنتی است .این نظام آموزشی به دلیل داشتن امتیازات زیاد میتواند ضرورت اجتناب ناپذیر و یک راه حل منطقی برای نظام آموزشی باشد.
از جمله نکات مثبت این نوع آموزش می توان به رشد کیفیت آموزش و پرورش ,کاهش هزینه ها و امکان پذیر شدن آموزشها و ایجاد مدارس مجازی اشاره کرد که همه این موارد باعث افزایش راندمانهای آموزشی خواهد شد. آموزش و پرورش جمهوری اسلامی نیز می تواند از این امکان جدید آموزشی به عنوان یک فرصت مناسب برای بهبود کیفیت خود بهره گیرد.
شکستن مرزهای زمانی و مکانی از خصایص آموزشهای الکترونیکی است که خود فوایدی را نصیب نظام آموزشی ما می نماید، از جمله گسترش فعالیتهای آموزشی همزمان در کشور،انتقال سریع اطلاعات در تمامی مدارس به صورت online ،حذف روشهای کم بهره آموزشی(روشهای سنتی معلم محور).
4- شکافت حلقه های بسته دانش
17- شاید بتوان یکی از ثمرات مفید و فرصت ساز جهانی شدن برای تعلیم و تربیت در جمهوری اسلامی را شکافتن مرزها و حلقه های بسته دانش و اصلاح زوایای معرفت شناختی آن دانست. یکی از محدودیتهایی که دانش آموزان در نظامهای آموزشی دنیا از جمله ایران با آن مواجه هستند،
عرضه الگوریتمی و هندسی دانش و اطلاعات به آنهاست، آنگونه که سرشت نظام آموزشی یک کشوراقتضا می کند.البته اگر چه این یک حقیقت مسلم و حق مفروض برای نظامهای آموزشی هر کشوری است که دانش آموزان را مطابق آرمانها ی خود تربیت نماید،
اما این به معنی هندسی کردن و محدود کردن نظام عرضه اطلاعات نیست.ورود به دنیای فراخ معرفتی از جمله نیازهای طالبان معرفت در عصر کنونی است که خود پیشرفتهای عظیمی را در پی خواهد داشت و این همان فرصتی است که جهانی شدن در اختیار نظام آموزشی ما می گذارد.به عبارت دیگر جهانی شدن نظام عرضه هندسی و الگوریتمی اطلاعات(عرضه اطلاعات در مسیرهای از قبل مشخص ، ثابت و تعریف شده) را به نظام عرضه دیالکتیکی اطلاعات تبدیل می کند.
18- و نیز در پاسخ به سئوال دوم(تهدیدها) می توان گفت در راستای جهانی شدن با توجه به گسترش نئولیبرالیسم، آموزش وپرورش از حالت ارزشی ودینی خارج شده ونقش اخلاقیات دینی درتدوین اهداف و محتوای آموزشی کمرنگ می شود و همچنین باعث تضعیف هویت و فرهنگ ملی می گردد.از جمله این تهدیدها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-تک فرهنگی شدن و تضعیف فرهنگهای بومی :
19- هویت ملی که منتج از مفهوم هویت میباشد آن ویژگی است که ملتها را قابل شناسایی میکند. هویت ملی، ابزاری برای تفکیک یک ملت از ملت دیگر با تکیهبر آگاهی مشترک حول مفهوم یا مفاهیم تعریف شده جمعی است و تا زمانی کهآگاهی مشترکی برای تفکیک خود از دیگری به وجود نیاید، هویت ملی، امکانشکلگیری ندارد .
در ارتباط با مقوله جهانی شدن مسئله نگران کننده ،رشد تک فرهنگی است ، فرهنگی که از سوی رسانه های جهانی غرب و شبکه های روابط عمومی آنها تبلیغ می شود ،فرهنگی که به مردم دیکته میکند که چه بپوشند ،چه بخورند ،چگونه زندگی و چگونه فکر کنند.
2- تهدید روندهای مربوط به تربیت دینی در ایران :
20- در جوامع اسلامی باورهای دینی و نظام ارزشی اسلام بخش مهمی از هویت مسلمانان را شکل میدهد. این هویت خواهناخواه در درون مرزهای اعتقادی و دینی تعریف میگردد و نوعی خط کشی و مرزبندی بین خود و بیگانه را مطرح میسازد.
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی مقاله در مورد تاثیر نماز بر بهداشت روانی با pdf دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد تاثیر نماز بر بهداشت روانی با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد تاثیر نماز بر بهداشت روانی با pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
تاثیر نماز بر بهداشت روانی
قال الامام علی بن ابی طالب(علیه السلام): «الله الله فی الصّلوه فإنّها عمود دینکم»:
«خدا را، خدا را درنظر گیرید در توجه به نماز، که پایداری دینتان به نماز باشد».
مقدّمه
حمد و سپاس خدایی را سزاست که شکر شاکرین و حمد حامدین و ذکر ذاکرین و سعی خالصین متوجه درگاه اوست. ستایش بیکران مر، او راست که در خلق خویش هیچ کاستی نگذاشت بل همه مخلوقات حتی پست ترین شان را به راستی بگذاشت. تسبیح لایتناهی بر آستان او که آدمی را در مسیر سعادت بر همه موجودات، ولایت و تاج خلافت در سیاره زمین بر او کرامت و خلعت «لقد کرّمنا» بر اندامش عنایت و بعد از تکوین، مصداق «فتبارک» بر قامتش مقالت فرمود.
حمد و آفرین بر ذات جهان آفرین که هستی را آمیخته با حکمت و تعالیم را برای بشر همراه با مصلحت و برای وصول به سربلندی و عزّت توأم ساخته است. و درود بی پایان بر ختم پیامبران و فص رسولان و اهل بیت و پاکان که شریعت به دست ایشان پایان و حجت خدا به عصمت آنان تمام گردید. درود بی منّت و سلام با عزت بر سالکان راه طریقت و شاهدان کوی حقیقت که سر در راه حفظ شریعت در کف اخلاص نهاده و نزد دوست تحفه بردند. بر همه جوانان معزّز و مکرّم، معرفت به این نکته لازم است که در دین مبین اسلام، نماز لبیک همه ذاکران، عمل آزادگان، طواف عارفان،
میقات کعبه عاشقان، سعی وصفای پاکدلان، پرواز بیدار دلان مقصد سالکان، داروی دلهای مجروح، شفای قلبهای محزون و تسکین دلهای مفتون است. نماز کمال عابدان و معراج عالمان، معبد عاشقان و گل خوشبوی بوستان قلب پاک جوانان است. جوان چون واجد قلب پاک و فاقد و فارغ از هرگونه ارزشهای ناپاک است میتواند با نماز، پلّه های کمال را طی کند و به قلّه جمال باریابد. با برپایی نماز به مقام سروری و سیادت راه یابد و دعای اللهم اجعلنی للمتقین اماماً (خدایا مرا پیشوای پرهیزکاران قرارده) را ورد کلام خود سازد. چون که هیچ عملی مثل نماز بینی شیطان ر
ا به خاک مذلّت نمی ساید و توجهات الهی را نصیب انسان نمی سازد و هیچ بنده هایی جز از طریق نماز به مقام قرب نمیرسد. بسیار زیبا فرمودهاند آن رهبر فرزانه که: «مبتدی ترین انسانها رابطه خود را با خدا به وسیله نماز آغاز می کنند. برجسته ترین اولیاء خدا نیز بهشت خلوت اُنس خود با محبوب را در نماز می جوید. این گنجینه ذکر و راز را هرگز پایانی نیست و هر که با آن بیشتر آشنا شود جلوه و درخشش بیشتری در آن می یابد». پس بیائیم همّت نمائیم که با تمسک به نماز به مقام قرب، راه یابیم و جوانی خویش را با سیره مردان الهی گره زنیم تا شاید در جهان جاودانی در منزلگه صادقان و صالحان منزل گزینیم که طوبی لهم و حسن مآب. برای جوانان عزیز باید مسلّم باشد که هر چه در بهار جوانی کاشتند در پائیز پیری درو خواهند نمود و به سنین بعد از جوانی عبادت را موکول نمودن از وسوسه های شیطانی است.1 گر چه هر یک از احکام و فرائض دینی به جای خود از اهمیت و ارزش خاصی برخوردار است، امّا در این میان بعد از معرفت الهی هیچ فریضه ای به والایی مرتبه نماز نرسد. چرا که این، تنها نماز است که معراج مؤمن و عامل تقرب انسان وارسته، به خدا شناخته شده و معیار پذیرش همه واجبات قرار گرفته است. به این جهت آخرین پیام سفیران الهی، سفارش به نماز، این استوانه استوار دین بوده، چنانچه پرسش نخستین روز رستاخیز هم از آن خواهد بود.
آری نماز، تنها محبوبِ دلدادگان به حضرت حق و روشنی دیده و چراغ راه پویندگان کوی دوست و محفل انس خلوت نشینان وادی عرفان است. آنان که زندگی را بی یاد او نخواهند و رستگاری خویش را با شهادت در محراب نماز بینند «فزت ورب الکعبه» و با تمام وجود در راه زنده داشتن نام و یاد خدای خویش و اقامه نماز و راز و نیاز با او کوشند و سرانجام خود فدایی راه نماز شوند «اشهد انّک قد اقمت الصلوه» این همه، جایگاه ویژه و عظمت فوق العاده این فریضه الهی را روشن می سازد و همگان را به تعظیم این عالی ترین نمونه شعائر الهی وادار می کند، که هم خود، اهل نماز و راز و نیاز باشند و هم در جهت اشاعه فرهنگ نورانی نماز در جامعه تلاشی پیگیر نمایند، (الذین
إن مکنّاهم فی الأرض اقاموا الصلوه)، تا به وظیفه دینی خود عمل نموده باشند و همواره مشمول رحمت بیپایان الهی قرار گیرند.
اهمیت دوران جوانی
بر هیچ اهل علمی پوشیده نیست که در شکل گیری شخصیت هر فرد، مقطع جوانی از جایگاه خاص و اهمیت ویژهای برخوردار است. شاید بتوان گفت که ثبات شخصیت هر انسانی در این سنین آغاز و به هر نحوی که شکل گیرد غالباً به همان صورت قوام یافته و تثبیت میگردد و به همین دلیل در روایات بر اهمیت و برتری این مقطع سنی تأکیدات زیادی رفته و نیز روانشناسان این دوره را حیات مجدد انسان نامیده اند. صاحب شریعت اسلام، حضرت خیر الانام که از سر چشمه وحی الهام میگرفت در تکریم و احترام به جوانان فرمودند:
فضل الشابّ العابد الذی یعبُدُ فی صباه علی الشیخ الذی یعبُد بَعْدَ ماکَبُرَتْ سِنُّهُ کفضلِ المرسلین علی سایر النّاس.
«فضیلت و برتری جوان عابد که از آغاز جوانی خدا را عبادت کند بر پیری که وقت پیری مشغول عبادت گردد چون فضیلت پیغمبران است بر سایر مردم» و در جای دیگر با اشاره به ارزش جوانی میفرماید: اغتنم شبابک قبل هرمک.
«جوانیتان را قبل از فرارسیدن پیری غنیمت و قدر بدانید»
وخطاب به والدین و مربیان در برخورد با جوانان و نوجوانان میفرمایند:
اوصیکم بالشّبان خیراً فانّهم اَرَقُّ افئِدهً انّ الله بعثنی بشیراً ونذیراً فحالفنی الشُّبّانُ وخالفنی الشیوخُ ثُمَّ قَرَاَ فطال علیهم الأمَدُ فقستْ قلوبُهُم. «به شماها در باره نوبالغان و جوانان به نیکی سفارش میکنم که آنها دلی رقیقتر و قلبی فضیلت پذیرتر دارند. خداوند مرا به پیامبری برانگیخت تا مردم را به رحمت الهی بشارت دهم و از عذابش بترسانم. جوانان سخنان مرا پذیرفتند و با من پیمان محبت بستند ولی پیران از قبول دعوتم سرباز زدند و به مخالفتم برخاستند. سپس به آیه ای از قرآن اشاره کرد و درباره مردم کهن سال و پیر که مدت زندگی آنان به درازا کشیده و دچار قساوت قلب ش
ده اند سخن گفت»17
همه این سخنان گوهر بار که در خطاب به مسلمانان تأکید داشتند علاوه بر سیره عملی و برخورد بزرگوارانه و محترمانه ای که با جوانان داشته اند حاکی از حساسیت عنفوان جوانی است. بنابر این از منظر علم و دین، در تمام عمر و طول حیات انسانی هیچ برهه ای مهمتر از دوره نوجوانی و
جوانی نیست. یکی از روانشناسان معروف غربی بنام دکتر «مای لی» در اهمیت این دوره از عمر آدمی چنین میگوید: «در نوجوانی مسأله شخصیت و هویت با شدّت تمام از نو وارد میدان میشود پس نوجوانی و جوانی یکی از مراحل و مراتب بارور هستی است که طی آن ساختهای قطعی شخصیت و هویت بزرگسال تثبیت شده یا دوباره مطرح می گردند18
انعطاف پذیری روحیه جوانان
نسل جوان تنها قشر منحصر به فردی است که بیشترین روحیه تأثیر پذیری را داراست شفافیت روحیه جوانان و حساسیت ایشان، عامل اصلی توجه دستگاههای تبلیغاتی استکبار و بنگاههای فرهنگی غرب، برای سوق دادن آنان به انحرافات اخلاقی و اهداف پلید خویش در طول تاریخ بوده است. درست از زمانی که دنیای غرب در اثر تحقیقات و مطالعات خود به این نتیجه رسید که جوانان آسیب پذیرترین قشر هر جامعه اند با تشکیل بنگاههای فرهنگی تبلیغی همه همت خود را در به دام انداختن آنان به فساد و تباهی تحت عنوان آزادی و عناوین مقدس دیگر به کار گرفت تا اینکه به اغراض استکباری و سلطه طلبی خود دست یازد. اگر چه غرب در القای فرهنگ خود به کشورهای اسلامی از راههای متعدد و در سطوح مختلف وارد عمل شده است ولی تاریخ بهترین شاهد و گواه است که نفوذشان بیشتر از طریق جوانان تحصیل کرده یا عوام مقلد (جوانانی که به مبانی دین آشنایی چندانی ندارند) بوده است که سقوط اسلام در اندلس (اسپانیای فعلی) یا سلطه غرب بر مسلمانان الجزایر بهترین نمونه تاریخی است.
روح ظریف و باقد است، احساسات پاک و با لطافت، عواطف زلال و با صداقت، جوان را چون گلی شکفته و با طراوت نموده است که بیشترین تأثیر پذیری را برای پژمرده شدن داراست.
تشبیه نوجوان و جوان به نهال نورس در کلمات معصومین، حاکی از همین مطلب است که او را میتوان به هر جهتی هدایت نمود بر خلاف درخت تنومندی که کسی قادر به جهت دهی او نیست مگر با بریدن تنه آن درخت.
بنابر این جوانی با نوعی اثر پذیری روحی و حالات انفعالی و تشویشات ذهنی همراه و آمیخته است که کمتر صبغه و رنگ عقلی و استدلالی دارد. به همین جهت عوامل خارجی در جهات مثبت یا منفی بیشترین اثر را در او میگذارد. آنچه که از دیدگاه اسلام مهم است سوق دادن او به سوی تکامل انسانی و اهداف متعالی است. سنت و سیره پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم) و اولاد طاهرینش نسبت به جوانان، مبین همین نکته است.
پس صرفاً بکار گرفتن احساسات جوانان و تشویق و تحریص آنان از قدرت احساسی و عاطفی مقصود شارع مقدس نیست بلکه سوق دادن آن در قلمرو دین و عقلانی نمودن اهداف عالیه انسانی، همه همت رهبران دین میباشد و ادعای ما این است که همه تعالیم دین و احکام الهی خصوصاً نماز در همین راستا بر مسلمین فرض و واجب شده است.
شماری از کارشناسان امورفرهنگی معتقدند که جوانان در روی آوردن به فریضه مهم نماز به عملکرد و رفتار الگوها توجه خاص دارند. آنها می گویند که جوانان ذهن پرسشگری دارند و برای سوالات گوناگون خود در زمینه های مختلفی ازجمله مسائل
مذهبی به دنبال پاسخ قابل قبول هستند. به گفته بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان امور دینی و اجتماعی کشورمان، امروزه مساجد بیشتر به صورت محلی برای عبادت تبدیل شده و برنامه های فرهنگی و هنری آن در حاشیه و نامتناسب با نیازهای نسل جوان است. دراین میان علل مختلفی از جمله عوامل خانوادگی ، فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی و اقتصادی درگرایش جوانان به نماز نقش دارد. بمباران اطلاعاتی و مسخ فردی و فرهنگی از سوی بیگانگان به یقین در بی توجهی نسل جوان کشورمان به فریضه نماز بی تأثیر نیست که دستاورد آن بی هویتی و دین ستیزی است.
وزیر آموزش و پرورش درهشتمین اجلاس سراسری نماز اعلام کرده بود 76 درصد دانش آموزا
ن کشور به اقامه نماز جماعت گرایش دارند در حالی که نتایج تحقیقات و پژوهشهای متعدد کارشناسان به نکته ای دیگر دراین باره اشاره می کند. شاید بتوان این رقم را اینطور تعدیل کرد که 76 درصد دانش آموزان درنمازجماعت شرکت می کنند. درگفت و گوهایی که با برخی جوانان صورت گرفته ، آنها نیز نظراتی دارند که مواردی از آنها قابل دفاع است . بسیاری می گویند: برنامه ریزان برنامه های مساجد بیشتر میانسالان و سالخوردگانی هستند که شاید کمتر با نیازهای و خ
واسته های جوانان و سیر تحولات اجتماع آشناهستند. برخی از این جوانان عقیده دارند که بسیاری از برنامه های مساجد با سلیقه و روح شادی طلب شان کمتر سازگاری دارند. این عده معتقدند که وجود حاکمیت دینی برفضای کشور می طلبد همه مسوولان از پایه دینی قوی برخوردار باشند، دروغ نگویند، عوام فریبی نکنند، عمل وگفتار آنان یکی باشد و سطح زندگی خود را با زندگی طبقات پایین جامعه منطبق سازند.
از عوامل بسیار موثری که در جذب جوانان اسلام کارساز است آگاه کردن روحانیون ، ائمه جماعات و مبلغان دینی تغییر درنوع و شیوه بیدارگری و کشاندن جوانان به نماز جماعت می باشد. به دلیل اینکه محیط مدرسه جذابیت بیشتری برای جوان دارد ابتدا باید نماز جماعت را دراین محیط تقویت کرد و سپس با همان طراوت و نشاط به مسجد کشانده شود.
اسلام دین فطرت است و آموزه های حیات بخش آن چونان زلالی گوارا بر کویر دل مینشیند و عطش خداجویی و خداخواهی را فرو می نشاند. جوانی بهار عمر است و نماز، شبنم طراوت بخش این فصل است. باید جوان را شناخت و نماز را به او شناساند. باید به او اجازه داد تا با نیروی فطری و زلال خود آزادانه حقایق را بکاود و گوهر فطرت را از کاوش در صدف طبیعت بیابد.
لذا قبل از ورود به بحث در مورد جوان، بی توجهی و غفلت او از نماز و آسیب هایی که در این رهگذر بر پیکره جامعه و جوانان وارد میآید. بهتر است نگاهی گذرا داشته باشیم بر ویژگی های جوانان سپس وارد مقوله غفلت آنان از نماز شویم:
در بررسی نظرات و دیدگاه های روانشناسی به تعاریف متفاوتی از دوره نوجوانی و جوانی برمیخوریم.
مجموع یافتههای تعاریف نشان میدهد که نوجوانی و جوانی از دید روانشناسان، دورههایی است که فرد در آنها، دارای جنبههای افراطی و اغراق آمیز در سلوک و رفتار، توفان و فشار جسمانی، بحرانی ترین دوران زندگی، مرحله دگرگونی ژرف شخصیتی، نابسامانی در ساختار فیزیولوژیکی، بحران خودشناسی، مشکل اجتماعی شدن، مساله جنسی، بیماری های روانی و مانند آنهاست.
اسلام نیز این دوره را سکرالشباب تعبیر میکند که بیانگر در هم بودن اندیشهها و عقاید، زمان قدرت نیروی بدنی، شور و توان، رشد توانمندی های جسمانی و عقلانی، آمادگی پذیرش مسوولیتاحساسات ظریف و سرگردان است.
همه جوانان، بحران انقلاب ژرف و شدید شخصیتی را میگذرانند و دگرگونی بلوغ، بر حسب وضعیت اجتماعی، شخص و حتی محیط جغرافیایی و فرهنگی جوانان تغییر میکند.
مهمترین نکته ای که در دوره جوانی قابل ذکر است، آن است که جوان، همه پذیرفتههای دوران کودکی، به ویژه مسائل مربوط به مذهب را زیر پرسش میبرد و میخواهد با توجه به شخصیت شکل پذیر و استقلال جو، نظامیاز ارزش ها درباره دین، حقیقت، زیبایی و قدرت به دست آورد. نظام ارزش ها، مبتنی بر شیوه نگران جوان از زندگی وموقعیت او در جهان و در مورد پدیدههای پیرامونی است.
روح و حقیقت نماز
نماز لفظ و واژه ای است که در متون دینی ما بعنوان «صلاه» از آن یاد شده و دارای معانی متعدّدی بوده که یکی از آن معانی، همین عمل مخصوصی است که به نام « نماز» در دین اسلام تشریع شده است. این لفظ در برخی از آیات به معنای سلام و تحیت آمده است آنجا که خداوند در قرآن می فرمایند: إنَّ الله وملائکته یصلّون علی النّبی یا ایها الذین آمنوا صلّوا علیه وسلّموا تسلیماً.
«همانا خداوند و فرشتگان بر پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم) درود میفرستند شما هم ای اهل ایمان بر او صلوات و درود بفرستید و با تعظیم بر او سلام گوئید»2 و در آیه دیگر با اشاره به همین معنی میفرمایند: هو الذی یصلی علیکم وملائکته «اوست خدایی که هم او و هم فرشتگانش بر شما تحیت و رحمت میفرستند»
نقش نماز در شخصیت جوانان
برای پرداختن به این موضوع که نماز در ساختار شخصیت جوان، موجد چه آثاری بوده و نقش و تأثیر آن تا چه حدی است به نظر میرسد که تبیین و توضیح چند مطلب در این باب لازم و ضروری باشد. نخست حقیقت و روح نماز است و دیگری اهمیت دوران نوجوانی و جوانی و نیز روحیه انفعالی و تأثیر پذیری این نسل (نسل جوان) در مقابل عوامل خارجی است. به نظر میرسد تا وقتی که مطالب و مسائل مزبور روشن نشود و جایگاه خود را پیدا نکنند فواید و آثار این امر عبادی یعنی نماز در زندگی جوانان در پرده ای از ابهام خواهد ماند و قطعاً موضوع مورد بحث، موضع و جایگاه حقیقی خود را پیدا نکند. لذا به همین خاطر ابتدا به مطالب مزبور پرداخته، سپس ارتباط نماز با تعدیل و تکامل شخصیتی و ایفای نقش آن در زندگی فردی و اجتماعی جوانان را بیان خواهیم کرد.
عوامل باز دارنده در باورمندی جوانان به نماز را مورد بررسی قرار داده و در ادامه چند مورد از آسیب هایی که جوانان در اثر غفلت از نماز به آنها دچار میشوند را بیان نموده ایم جوانان را از دیدگاه باورمندی میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
1) جوانان معتقد
2) جوانان اعتقاد گریز
3) جوانان متزلزل
1) جوانان معتقد:
در برگیرنده جوانانی است که افزون بر تثبیت ویژگی های شخصیتی و انگیزشی در آنان، دارای کنش اجتماعی تعریف شده، روشن و شکل یافته ای هستند. اینان با درک شرایط محیطی، شناخت نسبتا دقیق از ماهیت و هویت خود، آگاهی از هنجارها، ارزش ها، اخلاق و آیین اج
تماعی جامعه خود، به مرحله ای از دیدگاه کارکرد رسیده اند که با شناسایی شاخصهای هدفمندی در حال و آینده توانایی نگریستن به چشم اندازهای پیرامونی دارند.
2) جوانان اعتقاد گریز:
در بر گیرنده جوانانی است که به دلیل نابسامانی های موجود در محیط خانوادگی، آموزشی و اجتماعی از یک سو و نبود پرورش و آموزش درست، برخوردار نبودن از دیدگاه های اندیشه ای و شناختی، برخورداری از امکانات مالی و رفاهی مهار نشده، اثرپذیری از تجددگرایی و رفاه زدگی، تهیدستی فرهنگی و شناختی در مقولههای گوناگون،خودشیفتگی ناشی از پوچ گرایی فرهنگ خانواده و گروه همسالان، خود باختگی اعتقادی و اندیشه، پذیرش ضد ارزش های طبقه ای و نابهنجاری های دیگر، بر گریبان جامعه و خانواده در آویخته اند. اینان همواره در تعلیق فکری، روحی شخصیتی و رفتاری، بی آنکه ارزش زمان را دریافته باشند، صرفا رفاه پسندی خویش را معیار سرزنش طبقات اجتماعی جامعه می دانند.
3) جوانان متزلزل:
در بر گیرنده جوانانی است که در طبقههای گوناگون (بالا، متوسط، پایین) وجود دارند.پیشینه این گروه، نشانگر آن است که باورمندی مذهبی، ناشی از شرایط موجود در محیط خانه بوده است و با برخی از ارزش ها و اخلاقیات و معتقدات آشنایی داشته اند. از دیدگاه روان شناختی
، از شخصیتی متزلزل برخوردارند. آسیب پذیری آنان،ناشی از نفوذپذیری احساساتی، دنباله روی کامل و بدون بررسی از همسالان و حتی شخصیتهای کاذب ذهنی، نرمش ناپذیری، خواست غریزی، رایگان گذراندن زمان خود در برنامه بهره گیران آنان است.
عوامل دفع جوانان از نماز خصوصاً نماز جماعت
تنبلی و سستی، عدم استقلال فکری در مسائل اعتقادی و پیروی از محیط، دوستان
فاسد، نا آگاهی از فلسفه نماز و اهمیت و جایگاه آن، محیط خانوادگی ناسالم، تربیت غیر اسلامی، برخورد نامناسب در دوران کودکی از سوی متولیان امور فرهنگی، سلب توفیق ناشی از ارتکاب گناهان، یاس و ناامیدی از رحمت خداوند، دنیازدگی، تضاد در گفتار و کردار بعضی از مبلغان دینی و مسلمان¬نماها، برنامه¬های موازی با نماز جماعت، اعتقاد به سخن «دلت پاک باشد، کافی است»، عدم اطّلاع از مسائل شرعی مانند چگونگی اقامه نماز و مقدمات آن، تغییر ارزش¬ها و الگوها در جامعه، شبهات بی پاسخ در ذهن جوان، نقشه¬های استعمار جوانی، فقر، فساد و تبعیض در جامعه.
اگر بخواهیم به عوامل و راهکارهای جذب جوانان به نماز جماعت اشاره کنیم، می¬توانیم به این عوامل اشاره کنیم؛ آگاهی از فلسفه نماز، تذکر آثار مفید اقامه نماز، تذکر آثار شوم ترک نماز، اقامه¬ی نماز در کودکی و نوجوانی، تشویق¬های کلامی و غیر کلامی خصوصاً در موقعیت¬های احساسی، برگزاری جشن تکلیف در خانه و مدرسه، شرکت در جلسه قرآنی، سعی والدین در کسب روزی حلال، مساجد کارآمد و فعال در زمینه¬ی جذب جوانان به نماز، برگزاری نماز جماعت در مدارس، برخورد مناسب خانواده، برگزاری جلسات سخنرانی و پرسش و پاسخ، همایش¬ها و مسابقات با محوریت نماز، ارتباط نزدیک و صمیمی نهادهای فرهنگی و مبلغان دینی با جوانان، استفاده از فرهیختگان و شخصیت¬های برتر علمی، مذهبی و ورزشی جهت ترویج فرهنگ نماز، تولید و پخش کارهای هنری با موضوع نماز از رسانه¬های جمعی، برگزاری تئاتر و برنامه¬های قصه-گویی در مکانهای عمومی مانند پارک با محوریت نماز، تألیف کتابهای جذاب داستانی، تذکر
مربیان ورزشی در باشگاه¬ها، محوریت نماز در برنامه ریزی¬ها مانند برنامه مسابقات ورزشی، تشریح زندگانی دانشمندان مسلمان و تکریم شخصیت جوانان در ارتباط با این قشر.
بعضی از آفات تبلیغ نماز جماعت و جذب جوانان به این مهم، عبارتند از: تبلیغ با نیت غیر الهی، استفاده نامناسب از تهدید و تشویق، تبلیغ خشک و عدم توجه به ظرافت¬های روحی جوانان، تحمیل انجام مستحبات نماز به کسانی که تازه با نماز آشنا شده¬اند، برگزاری کنفرانس
¬ها و اجلاس¬های تشریفاتی در خصوص نماز و تعصب و تحکّم در تعلیم مسائل دینی
عوامل بازدارنده در باورمندی جوانان به نماز:
عوامل متعددی در باورمندی جوانان نقش بازدارنده دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میشود، پر واضح است که بازدارندگی این عوامل با یکدیگر برابر نبوده و برخی تاثیر بیشتر و تعدادی تاثیر کمتری را دارا می باشند.
1) نقش منفی محیط خانواده:
عوامل بازدارنده در محیط خانواده که به گونه ای در ارتباط با اقامه نماز است. ناشی از چند عامل عمده است که سازش گذرای دوره خردسالی را به نوعی ایستادگی و ناسازگاری روحی و رفتاری تبدیل میکند، اگر چه بحث اجزای آن بسیار گسترده ونیازمند بررسی بیشتر میباشد، اما به دلیل محدودیت در زیر اشاره ای مختصر به آنها خواهیم داشت:
الف) رفاه زدگی و تجدد:
در برخی از محیطهای خانوادگی، پدر و مادر، یا دارای نقش انفعالی یا صریحا نقش بازدارنده دارند، اگر پدر و مادر در برابر فریضه نماز، بی تفاوت باشند یا آن را کاری عبث و بی نتیجه و ناسازگار با مسائل علمی روز بدانند، بی گمان آثار نامطلوبی در روحیه جوان بر جا میگذارد که عامل مهمی برای ایستادگی دوباره در برابر ارزشها خواهد بود.
ب) عدم هماهنگی گفتار و کردار بزرگسالان:
وجود حالت دوگانگی اندیشیدن، به دلیل پیدایش دگرگونی های ذهنی در جوان، همزمان با رویارویی با تناقصها و تضادهای رفتاری و گفتاری والدین، موجب گسستن رشتههای وابستگی اعتقادی می شود.
ج) خودفتوایی:
بسیاری از بزرگسالان این گونه خانوادهها، خود نیز دچار فرافکنی رفتاری، از راه توجیه گرایی آن به عنوان ابزار گریز از آگاهیهای سطحی علم زدگی میشوند. در این حالت، ابزار توجیه به عاملی سیستماتیک برای توسل به اصالت عقل، اصالت انسان، بی نیازی ذات باریتعالی، بی خبری از جهان، خودگریزی، شیوه برخورد با تعارض ها و ناسازی ها و سرانجام، خود فتوایی تبدیل میشود.
د) بی توجهی والدین:
اگر کانون خانواده را مهمترین عامل در شکل گیری شخصیت جوانان بدانیم مسلم است که هر گونه برخورد و واکنشی نسبت به مسائل مذهبی و نماز تاثیر مستقیمی در نحوه نگرش جوان به این مسئله خواهد داشت، در برخی از خانوادهها، اولیا، خود به نماز اهمیت نداده و اهمیتی نیز به روی آوردن جوانان به نماز نخواهند داد.
در برخی دیگر، پدر و مادر علیرغم خواندن نماز نسبت به فرزندان خود بی تفاوت بوده و به امر پایبندی فرزندان به نماز هیچ وقعی نمی نهند.
به هرحال این جوان که نسبت به سایر امور زندگی فردی و اجتماعی سربه زیر و تسلیم است. اهل نماز و دیانت نیست. این بدان جهت است که والدین در آن امور تاکید داشته اند اما در امور دینی اصراری به خرج نداده اند. مطمئنا اگر به بعد دینی آنها نیز توجه میشد قطعا خللی در او مشاهده نمی شد.
2) نقش منفی محیط آموزشی:
از آنجا که زندگی اخلاقی جوان، بازتابی از نفوذ و تاثیر محیط آموزشی بر رفتار اوست، هر گونه نقش راستین یا انفعالی و ناسازی محیط و تعیین کننده ایده گرایی و رفتاریابی نوجوان و جوان خواهد بود.
آنگاه که محیط آموزشی، بدون آگاهی و شناخت از بازتاب های درونگرایی و برونگرایی و ویژگی های درونی جوان، و به صرف بخشنامه، در شرایطی نابسامان و به اجبار، به نماز در مدرسه و امید
دارد تا بهانه ای برای گزارش به مدیران داشته باشند. تردیدی نمی توان داشت که میزان وازدگی و بیزاری، گریز و انفعال، خود فتوایی و; چنان افزایش مییابد که سال های پیاپی باید تا کارشناسان و عالمان اسلامی با بکارگیری راهکارهای جبرانی مطالعه شده بکوشند تا با خنثی کردن این گونه نقشهای منفی، جوان را به مقطع بی تفاوتی اولیه برسانند.
3) نقش منفی مربیان دینی و پرورشی:
فطرت انسان، بسیار نرمش پذیر است. به این مفهوم که برای فرهنگ و محیط، از بین بردن کامل یا تضعیف تواناییهای بالقوه ژنتیکی، کاری آسان است. از سویی، تواناییهای بالقوه انسان در محیط نامطلوب و نامساعد، به آسانی تباه یا نابود می شود; مطالعه اجتماعی شور و هیجان مذهبی و گرایش جوانان به مذهب، نمایانگر آنست که اگر مذهب در راستای درست آن قرار گیرد، جوان را شیفته و مجذوب میکند.
نکته ای که مربیان دینی و پرورشی از آن غافل هستند و یا تخصص آن را ندارند. از این رو، هر گ
ونه خشک اندیشی ناآگاهانه و توجیه کننده هدف، بویژه در مورد ارزش های دینی، و بخصوص در مورد نماز، باز پس زدن احساس و خواست جوان است. هرچه میزان پافشاری بر اینگونه الزام ها، نابخردانه شدت یابد، بنا به ویژگی ها و طبیعت و ماهیت جسمی – روانی جوان، ستیز گرایی و جدال و موضع گیری و حس خود درست بینی را در او تقویت خواهد کرد.
4) نقش منفی محیط اجتماعی:
ارضا نشدن نیازهای آرمانی و ارزشی جوان، یا ناشی از کردار و رفتار نابهنجار اوست و یا از نابسامانی و نابهنجاری و تسامح موجود در جامعه سرچشمه میگیرد. اگر چه میتوان در شعار گفت که جامعه باز، جامعه ای است که با ارضای نیازهای اساسی انسان، به والاترین هدف های وی مجال بروز میدهد، اما از یک سو، همه نیازها را نمی توان مشروع و بخردانه دانست و از سوی دیگر، ارزش های دگرگون شده و مفاهیم ارزشی در دوره جوانی نیز مورد پرسش قرار میگیرند. بنابراین آیا میتوان الگوی بزرگسالی را بر جوان تحمیل کرد ؟
5) نقش منفی برخی نهادهای ارشادی جامعه:
هنگامیکه بزرگسالان، به جوان اجازه مخالفت کردن یا طرح پرسش ذهنی خود را نمی دهند. در حقیقت او را از درک مفاهیم ضمنی گوناگون، بی بهره میسازند.
جوان از سن 14 سالگی، در زمان اجتهاد فطرت بسر می برد; زیرا مبانی اجتهاد و اظهار نظر در او رشد میکند و به دنبال شناخت راه است. در این حالت نباید ابزار تقلید و تلقین را بکار گرفت. در این سن او باید طرف رایزنی قرار گیرد تا حس مسوولیت، واکاوی مساله و درک آنها در او بالنده شود. وی در این دوره، اراده و تصمیم گیری و رهبری محیط پیرامون را تمرین میکند. دریغا که این دو نیروی سازنده و ارشادی، هنوز بدون مطالعه ویژگی های گروه سنی جوان و رها از شناخت فراگیر آنان، بر این باورند که آنچه خود پذیرفته اند و انجام می دهند; جوان باید بی چون و چرا بپذیرد و انجام دهد.
فرایند دگرگونیهای دوران «بحران های من» در جوان، او را بر این پندار میکشاند که مبلغا
ن، رهبران و ارشاد کنندگان، از نابسامانیهای او شادمان هستند.
روحانیت و نهادهای ارشادی، گاه از ارزش های سنتی استفاده میکنند و ارزش های پیش بینی نشده در جوان را نادیده می گیرند یا نمی شناسند; ارزش هایی که به وسیله فرهنگ منتقل نمی شوند و شرایط زمان آنها را برای جوان جالب و دارای جاذبه میسازد.
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی مقاله مقایسه روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین در پیشبینی نرخ مرگومیر با روشهایی از خانواده لیدرکارتر با pdf دارای 29 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله مقایسه روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین در پیشبینی نرخ مرگومیر با روشهایی از خانواده لیدرکارتر با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله مقایسه روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین در پیشبینی نرخ مرگومیر با روشهایی از خانواده لیدرکارتر با pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
.1 مقدمه
شاخصهای جمعیتی (همچون نرخ باروری، نرخ مرگومیر، نرخ رشد جمعیت) همواره نقش بسزایی در تصمیمگیریهای کلان جمعیتی داشتهاند. از این بین، نرخ مرگومیر مهمترین عامل در تغییر الگوی جمعیت کشورها (بهویژه، کشورهایی با سطح باروری پایدار) بهحسابمیآید.
داشتن تصویری درست از آینده جمعیت برای برآورد صحیح جمعیت سالخورده در سالهای آتی بهمنظور برنامهریزیهای دقیق مالی جهت تأمین آینده این قشر از جامعه، ساخت جداول آتی عمر مطابق با محتملترین الگوی مرگومیر و قیمتگذاری صحیح سالانه های عمر (همچون حقوق بازنشستگی) ، تنها بخشی از کاربردهای پیشبینی مقادیر آتی نرخ مرگومیر در جمعیتشناسی و بیمه آمار است.
دراینراستا، مدلبندی و پیشبینی نرخ خام مرگ در هر سن و سال خاص، بهعنوان یک شاخص کلی از نرخ مرگومیر، از دیرباز، مورد توجه جمعیتشناسان قرار گرفته استاین. مطلب ناشی از امکان ساده و سریع تبدیل این کمیت به سایر شاخصهای مرگومیر و عناصر یک جدول عمر است. ازاینرو، هر تلاشی در جهت افزایش دقت پیشبینی الگوی آتی مرگومیر، تأثیر مستقیمی در بهبود نتایج در هر یک از کاربردهای فوق خواهد داشت.
این مقاله تلاشی در جهت بررسی توانایی روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین1، به عنوان یک روش ناپارامتری در تحلیل سریهای زمانی، در مدلبندی و پیشبینی نرخ مرگومیر است. این بررسی بر اساس مقایسه دقت نتایج این روش با چند عضو از یک خانواده مشهور و پرکاربرد در این حوزه (لی-کارتر)2 صورت گرفته
است(.(Lee and Carter, 1992
1 Singular Spectrum Analysis (SSA) 2. Lee- Carter (LC)
مقایسه روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین در پیشبینی نرخ 25 /;
ازاینرو، ابتدا، به معرفی روش لی-کارتر و در ادامه، توسیع هیندمن-اولا1 خواهیم پرداخت. روش هیندمن-اولا با حفظ ساختار مدل لی-کارتر، با نگاهی تابعی سعی در مدلبندی و پیشبینی بلندمدت نرخ خام مرگ کل جمعیت دارد. در ادامه، بر اساس آنچه که گولیندینا و همکاران2 درخصوص مبانی نظری و کاربردی روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین بیان کردهاند، به شرح این روش خواهیم پرداخت.
هیندمن و اولا، بر اساس یک ملاک مقایسهای انتخابی، نشان دادند که توسیع پیشنهادی آنها از دقت بیشتری نسبت به روش لی-کارتر و چند توسیع آن برخوردار است. ازاینرو، به ارزیابی دقت عملکرد روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین در مقایسه با روش هیندمن-اولا در این حوزه خواهیم پرداخت.
ازآنجاکه یک بانک اطلاعاتی جامع از دادههای مرگومیر در ایران وجود ندارد و الگوی مرگومیر کشور فرانسه نیز، به عنوان نماینده ای از الگوی مرگومیر حاکم در کشورهای توسعهیافته، به الگوی مرگومیر ایران نزدیک است، ارزیابی عملکرد روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین بر اساس نرخ خام مرگ کل جمعیت این کشور انجام خواهد شد.
.2 ادبیات موضوع
مدلبندی نرخ مرگومیر پیشینهای طولانی دارد. برجستهترین محققین در این حوزه، دموآور3، گومپرتس4، میکام5، سانگ6 و وایبول7 هستند. ازسویدیگر، پیشبینی نرخ مرگومیر، پیشینه کوتاهتری دارد. روشهایی که تا حدود بیستوپنج سال قبل به
1 Hyndman – Ullah (HU) 2. Golyandina et al., 2001 3. De Moivre, 1725 4. Gompertz, 1825 5. Makeham, 1867 6. Sang, 1868 7. Weibull, 1939
/ 26 پژوهشنامه بیمه/ سال بیستونهم/ شماره /1 بهار /1393 شماره مسلسل 113
منظور پیشبینی نرخ مرگومیر مورد استفاده قرار میگرفتند، نسبتاً ساده و تا حدودی مبتنی بر سلیقه فردی بودند. اما طی بیست سال گذشته، روشهای پیشرفتهتری در این حوزه ارائه شده است. این روشها کارشناسان بیمه آمار و جمعیتشناسان را به استفاده بیشتر از روش های آماری سوق دادهاند. از میان این روشها، روش لی-کارتر با توجه به ساختار ساده و کاربرد موفق آن در بسیاری از کشورها، بیشتر مورد استفاده جمعیتشناسان و کارشناسان بیمه آمار قرار گرفته است.
پیدایش روش لی-کارتر به تغییر الگوی امید به زندگی از سال 1900 در ایالات متحده آمریکا برمیگردد. این اتفاق زمینهای برای کار تحقیقاتی لی و کارتر روی مدلبندی و پیشبینی بلندمدت نرخ مرگومیر کل جمعیت ایالات متحده به نام “مدلبندی و پیشبینی سریهای زمانی جمعیتی” شد. گرچه این روش بر اساس دادههای مرگومیر ایالات متحده آمریکا، دادههای 1900 تا 1987، طراحی شده بود، عملکرد بسیار خوبی در مدلبندی و پیشبینی بلندمدت نرخ مرگومیر بسیاری از کشورهای توسعهیافته از جمله شیلی (1994)، ژاپن (1996)، کشورهای عضو 1G7 (2000)، انگلستان (2003)، سوئد (2004)، ایتالیا (2005) داشته است.
یکی از توسیعهای قابل توجه از مدل لی-کارتر را هیندمن و اولا2 ارائه کردند. روشهای بسیاری در حوزه پیشبینی هموار3 مرگومیر ارائه شده است؛ روش
.1 گروه G7 متشکل از وزرای دارایی و رئیس بانکهای مرکزی هفت کشور پیشرفته اقتصادی شامل فرانسه، کانادا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلستان و امریکا بوده که همه ساله در جلسات خود به بحث در خصوص مسائل اقتصادی رایج در دنیا میپردازند.
2 Hyndman and Ullah, 2007
.3 رویکرد پیشبینی هموار مرگومیر، اغلب در حوزه تحلیل تابعی دادههای مرگ ومیر مطرح شده که در آن به کمک یک روش هموارسازی مناسب، دادههای دورافتاده مرگ ومیر در مدلبندی حذف میشوند. در نتیجه، ازآنجاکه دادههای دورافتاده در این رویکرد شناسایی و حذف شدهاند، مدلبندی حاصل هموار خواهد بود.
مقایسه روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین در پیشبینی نرخ 27 /;
هیندمن-اولا نمونهای از این رده است که علاوهبر اینکه عضوی از خانواده لی-کارتر بهحسابمیآید، با رویکردی تابعی سعی در پیشبینی استوار لگاریتم نرخ خام مرگ کل جمعیت هر سن دارد.
ازسویدیگر، روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین، به عنوان یک روش ناپارامتری نسبتاً جدید، با استفاده از روش تجزیه ویژه مقدار به کاهش سطح نوفه، مدلسازی
و پیشبینی سریهای زمانی میپردازد. سادگی، عدم وابستگی به پیشفرضهای محدودکننده رایج در سایر روشها (همچون مانایی، خطیبودن سری و نرمالبودن باقیماندهها) و کارایی مناسب در تحلیل سریهای زمانی با طول کم از جمله دلیلهای گسترش روزافزون استفاده از این روش در علوم مختلف است. ازاینرو، با توجه به تواناییهای این روش، بررسی عملکرد آن برای اولین بار، در مدلبندی
و پیشبینی نرخ خام مرگ، هدف این مقاله بوده است.
.3 روش لی-کارتر
فرض کنید، , و , ، به ترتیب، بیانگر تعداد افراد فوتشده و تعداد افراد در
معرض مخاطره فوت در سن و سال باشند. نرخ خام مرگ در سن و سال
در یک جامعه با ( , ) نمایش داده شده و به کمک رابطه زیر محاسبه میشود: t
dx,t m(x,t)=
ex,t
که در آن، t=t1, t 1+1,…, t1+h-1=tn، t1 نخستین زمان تحت مطالعه و x=x 1 ,…,xk است .(Wilmoth, 2002) ساختار مدل پیشنهادی لی و کارتر به شکل زیر است:
lnm(x,t)= ax+bxkt+x,t (1)
:ln ( , ) – لگاریتم طبیعی نرخ خام مرگ مشاهدهشده در سن و سال ؛
/ 28 پژوهشنامه بیمه/ سال بیستونهم/ شماره /1 بهار /1393 شماره مسلسل 113
– : متوسط لگاریتم طبیعی نرخ خام مرگ در سن ؛ – : روند اصلی موجود در لگاریتم طبیعی نرخهای خام مرگ تمامی سنها در
طول زمان؛
– ضرایب : بیانگر این مطلب هستند که با تغییر در سطح مرگومیر
مرگومیر در سن به چه میزان تمایل به تغییر دارد. برای مثال، مقدار این پارامتر()
برای گروه سنی نوزادان و کودکان بزرگتر از گروه سنی سالمندان است (در این
مدل، مقادیر پارامتر در طول زمان ثابت درنظرگرفتهمیشود)؛
– , : مؤلفه خطا در سن و سال است. این مؤلفه با میانگین صفر و واریانس
بیانگر آن دسته از تغییرهای خاص سنی در نرخ مرگومیر است که به کمک
این مدل منعکس نمیشود.
.3-1 برازش مدل
مدل (1) را درنظربگیرید. ازآنجاکه هیچ متغیر توضیحی در سمت راست این رابطه وجود ندارد، مدل را نمیتوان به کمک روشهای رایج رگرسیونی برازش داد. ازطرفدیگر، ساختار مدل تحت هر یک از تبدیلهای زیر ثابت است:
c R, c0;{ax,bx,kt} ax ,cbx , kct
ازاینرو، پارامترهای مدل به منظور c R;{ax,bx,kt}{ ax-cbx,bx,kt+c}
یافتن یک مجموعه جواب یکتا برای هر سن به
کمک دو قید زیر استاندارد میشوند: b xk =0, k tn
(2)
دو قید فوق مفهوم جمعیتی نیز دارند. قید اول=1 x t
x=x1 t=t1
کلی مرگومیر در طول بازه n بیانگر مجموع انحرافها از روند
1 است؛ بنابراین، مجموع این انحرافها صفر
پاسخ سن به تغییر در سطح در طول دوره
است. ازسویدیگر، نیز بیانگر,t ] [t
برازش داده شده است؛ بنابراین، مجموع این پارامتر برابر یک (یا هر واحد انتخابی
مقایسه روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین در پیشبینی نرخ 29 /;
دیگر) خواهد بود .(Setareh Shenas, 2011) لی و کارتر، به کمک دو قید فوق دو روش برای برآورد پارامترها معرفی کردهاند:
– روش کمترین توانهای دوم عادی خطا؛
– روش تقریبی.
ازآنجاکه هیندمن و اولا در مقایسه توسیع خود با روش لی-کارتر از برآوردهای حاصل از روش کمترین توانهای دوم عادی خطا استفاده کردهاند، در ادامه، تنها، به بحث در خصوص برآوردهای حاصل از این روش خواهیم پرداخت.1 فرض کنید، نرخ خام مرگ کل جمعیت را در هر سن خاص و برای تمام سالهای تا در
اختیار داریم. دراینصورت، به کمک رابطههای (1) و (2) برآورد کمترین توانهای
دوم عادی خطا برای پارامتر به شکل زیر بهدستمیآید:
lnm(x,t), t=t1 ,…,t n, h=tn-t1+1 t n 1 a x=
t=t 1
لی و کارتر به منظور برآورد کمترین توانهای دوم عادی خطا برای پارامترهای
h
و از تقریب درجه اول تجزیه ویژه مقدار استفاده کردند. ازاینرو، برآوردهای حاصل به این شکل بهدستمیآید:
که در آن: kt=l1Vt×1 bx=Ux×1 ,
vx.1,1 ux.1,1
. .
kt= . bx= . ,
vxk,1 uxk,1
.1 برای مطالعه بیشتر ر.ک: آل حسینی، 1391
/ 30 پژوهشنامه بیمه/ سال بیستونهم/ شماره /1 بهار /1393 شماره مسلسل 113
در رابطه فوق، بزرگترین ویژه مقدار ماتریس’ZZ، b x ویژه بردار چپ متناظر و k t ویژه بردار راست متناظر با این ویژه مقدار1خواهند بود.
.3-2 پیشبینی شاخص مرگومیر به کمک برونیابی
پس از برآورد پارامترهای مدل، پارامتر kt به کمک مدلهای سریهای زمانی مدلبندی شده و مقادیر آتی آن پیشبینی میشود. مدلبندی نرخ خام مرگ بیشتر کشورهای توسعهیافته، مدل قدم زدن تصادفی با رانش k t را به خوبی مدلبندی کرده و بیشتر تغییرهای موجود در دادههای مرگومیر هر سن و سال خاص به کمک این مدل پوشش داده میشود.
.3-3 توسیعهایی از روش لی-کارتر
توسیعهای بسیاری برای روش لی-کارتر ارائه شده است. روشهای لی- میلر2 (Lee and Miller, 2001) و بوث و همکاران3 از جمله مشهورترین این توسیعهاست. ازسویدیگر، روش هیندمن- اولا با معرفی رویکردیکاملاً متفاوت در مدلبندی دادههای مرگومیر، به نوعی آخرین توسیع بر روش لی – کارتر است که در کنار دقت بالاتر، ایرادهای موجود در این روش را نیز نداشته و از ویژگیهای برتری نسبت به این روش برخوردار است. هیندمن و اولا با مقایسه عملکرد روش خود با روشهای لی-کارتر، لی-میلر و بوث و همکاران، در مدلبندی و پیشبینی لگاریتم نرخ خام مرگ کل جمعیت فرانسه، نشان دادند که روش هیندمن- اولا از دقت بالاتری نسبت به سایر توسیعهای لی – کارتر برخوردار است.
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی مقاله ترس و اضطراب کودک و نوجوان با pdf دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله ترس و اضطراب کودک و نوجوان با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله ترس و اضطراب کودک و نوجوان با pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
ترس و اضطراب کودک و نوجوان
فهرست
مقدمه 1
ترس چیست ؟ 2
اضطراب 3
انواع ترس 4
برخورد با کودک در هنگام ترس چگونه باید باشد . 7
اضطراب در کودکان و نوجوانان: 7
بروز اضطراب: 8
انواع اضطراب: 9
کاهش اضطراب: 11
ترس و دیگر اختلالات: 13
منابع 15
مقدمه
شب شده است و مادر باران با نگاهی معنی دار به او می فهماند که باید برای خوابیدن به اتاقش برود و اماده خواب شود. هر چه سعی می کند که به روی خودش نیاورد و همراه پدر و مادرش بماند فایده ای ندارد.
در اتاق تاریک باران باز می شود . مادر چراغ را روشن می کند ولی باز هم ترسناک است ، توی کمد ، زیر تخت ، پشت پنجره ;;;
مامان ، مامان می شود این جا بمانی . من بیام پیش شما بخوابم . نه باران جان تو باید توی اتاق خودت و سرجایت بخوابی . بیا نگاه کن توی کمد و زیر تخت هیچی نیست .
اشک گوشه چشم باران جمع شده و لب و لوچه اش را هم ورچیده است مادر طاقت نمی آورد;;;;.
ترس چیست ؟
ترس واکنشی است و طبیعی ، لازم ، مهم و مفید در صورتی که به طور کامل کنترل و به طور منطقی تعبیر شود و باعث می شود که شخص در مواجهه با مشکلات بیشتر احتیاط کند . واستون پایه گذار مکتب رفتار گرایی عقیده دارد که ترس یکی از صد غریزه یا انگیزه ای است که انسان با آن به دنیا امد .
ترس یکی از پدیده هایی است که نقش بسیار تعیین کننده ای در تکامل انسان ابتدایی داشته است. همچنین در شکل گیری شخصیت انسان و در روابط اجتماعی ، ترس جزء یکی از فاکتورهای اساسی محسوب می شود.
ترس باعث می شود تا شخص در مواجه شدن با مشکلات احتیاط به خرج دهد .
هنگامی که ماترس را تجربه می کنیم دستخوش تغییرات بدنی و هیجانی گوناگونی می شویم که در پاسخ ترس را تشکیل می دهند ، پاسخ ترس دارای چهار عطر است .
1 عناصر شناختی ( انتظار آسیب قریب الوقوع )
2 عناصر بدنی ( واکنش اضطراری بدن به خولر ، به علاوه تغییرات موجود در ظاهر ما )
3 عناصر هیجانی ( احساس دلهره و وحشت زدگی )
4 عناصر رفتاری ( گریه – گریز در جای خود خشک شدن )
نوع و میزان ترس کودک از پدیده های مختلف به عواملی چون : سن ، جنس . تجارب گذشته ، میزان رشد ذهنی ، ارزشهای اجتماعی و فرهنگی که کودک از والدین و همسالان خود آموخته است و میزان و درجه امنیت کودک بستگی دارد. شدت ترس در سه ماهگی و یازده سالگی به اوج خود می رسد تحقیقات نشان می دهد که در حدود سن مدرسه رفتن کودک و بیشتر ترس ها متوجه پر تخیلات ماوراء طبیعت ، مخلوقات تصوری همراه با تاریکی ، مرگ و مجروح شدن . رعد و برق . شخصیتهای فیلم های سینمائی و تلوزیونی است طور کلی ترسهای عمده کودکان در سنین مختلف ناشی از یادگیری براساس ” شرطی شدن عامل ” است بدین معنا که اگر کودک تجارب ترسناک و ناموفقی از شی یا مکان و یا شخصی داشته باشد در اینده نیز از آنها خواهد ترسیده مثلاً کودکی که از معلم یا امتحانات می ترسد به تجارب موفقیت آمیز در امتحانت و برخورد درست معلم با کودک نیاز دارد .
اضطراب
ما نباید ترس و اضطراب را یکی بدانیم معمولاً ترس بستگی به محرک شناخته شده ای دارد د رحالیکه اضطراب محرک های ناشناخته و غیر مشخص خواهد داشت و یا ترس عبارت است .از واکنش در مقابل یک خطر واقعی ، اضطراب عبارت است از واکنش در مقابل خولری که وجود خارجی نداره آدمی از عامل خاصی می ترسد ولی اضطراب نا شناخته دارد با توجه به این تفاوت ترس و اضطراب را معمولاً بجای یکدیگر بکار می بریم .
می توان گفت که انسان عادی به مقداری اضطراب نیاز دارد تا به تکاپو بیفتد اضطراب زمانی مسأله سازی می شود که از تحمل انسان فراتر می رود .
اضطراب مرضی : یک بیماری مخرب است . اضطراب مرضی نه تنها صاحب خود بلکه عمل او را نیز تخریب می کند.
اضطراب مرضی احساس درد آوری است که جلوه های جسمی به همراه دارد . رنگ پریدگی بحران عصبی ، ضربان سریع قلب ، عرق کردن ، احساس خفگی ، خشکی دهان ، درد در سینه و ساق پا ، اضطراب و وسواس اغلب به همراه یکدیگرند.
انواع ترس
1 ترس های طبیعی و لازمه دوران رشد.
2 ترس های نا بهنجار (اضطراب )
1 غریبی کردن : اولین ترس قابل مشاهده ای که کودک با آن روبه رو می گردد ناشی از دوره ای از رشد کودک است که کدک به لحاظ روانی هنوز فوق العاده ضعیف است و ما آن را غریب کردن م یشناسیم . این ترس بسیار معمول در نیمه دو سال اول زندگی به صورت ترس از رویارویی با غریبه ها است .
کودک هشت ماهه وقتی که به غریبه ها می رسد بغض می کند. نگاهی به مادرش و نگاهی به غریبه می اندازد و بعد گریه سر می دهد .
کودکان همیشه باترس با غریبه ها بر خورد نمی کنند. اگر غریبه ای برخورد آرامی با او داشته باشد آرام حرف بزند و کم کم با او شروع به بازی کند کمتر احتمال دارد که کودک بترسد تقریباً همه کودکان بین 7 تا 12 ماهگی از غریبه ها می ترسند.
2 ترس از جدایی : در این حالت کودک از اینکه از فرد مورد اعتماد خود جدا شود احساس ترس می کند و ما از آن با نام ” ترس از جدایی ” یاد می کنیم کودک در این دوره از رشد برای اولین بار جدایی را به مثابه یک درد تجربه می کند و انتظار دوباره قرار گرفتن در کنار فرد مورد اعتماد خود دارد. در این دوره از رشد بر طبق تحقیقات پیاژه کودک هنوز توانایی درک زمان و پایداری اشیاء را ندارد و اگر برای مثال مادر کودک وی را نزد شخص دیگری بگذارد تا به خرید برود وکودک ببیند که مادر نیست ، اینطور تصوری می کند که مادر دیگر باز نخواهد گشت . این حالت در کودک تولید ترس می کند . ترس از جدایی معمولاً بین 7 تا 12 ماهگی ظاهر می شود و اوج آن در 15 و 18 ماهگی است .
3ترس از تاریکی : که بیشتر در سنین بالای 2 ماهگی بروز کند . کودکان در این سن توانائی تشخیص تاریکی – روشنائی – شب و روز بیداری – خواب را تازه کسب کرده است و این قابلیت هنوز در بعد فوق ابتدایی آن عمل می کند.
4ترس از شبه حیوانات :
در حوای 3 سالگی از شبه حویانات می ترسد . در این سن ناگهان محیط کودک که هنوز برایش مرسوژ است توام می شود با ترس از اشیاء ;;;;.. دلیل ان هم این است که کودک در این سن قوه تخیل خود بهره می گیرد و برای اینکه بتواند با محیط خود رابطه برقرار سازد به اشیاء پیرامون خود زندگی می دهد . تصوری کند اشیاء پیرامون وی جان دارند و عمل کنند . مثلاً اگر سر کودک به گوشه در بخورد گریه کنان می گوید ” در بد جنس سرم را درد آورد” با تصور جان دار بودن اشیاء کودک از خطری که ان ها برای وی دارند احساس ترس می کند.
4 ترس انطباقی:
در سن چهار تا پنج سالگی دوره انواع ترس های ناشی از انطباق بر محیط شروع می شود هر کدام از این نوع ترس ، نیاز آن را دارند که بی تاثیر شوند( بدین معنی که درست است این نوع از ترس طبیعی و وابسته به رشد است اما در جهت گذر سالم کودک از این مرحله ترس در بیشتر از مراحل دیگر کودک احتیاج به توجه و همراهی دارد ). این ترس ها (ترس از مهد کودک دبستان و;;..)یکی پس از دیگری می آیند و می روند و کودک را اماده می سازند تا ترس های جدید را تجربه کند. همانطور که از نام این نوع از ترس پیداست کودک بیم دارد از اینکه آیا می تواند الفت و صمیمت را در محیط جدید همانند محیط قبلی خود داشته باشد را خیر؟
5 ترس های دوران بلوغ.
برخورد با کودک در هنگام ترس چگونه باید باشد .
تربیت کاملاً آزاد کودک بدین معنی که انجام همه کار و همه چیز برای مجاز باشد. زمینه شکل گیری شخصیت بیمار گونه و توام با اختلالات متعدد را می سازد و از طرف دیگر تربیت مستبدانه که سخت گیرهای متعددی را در راه خلاقیت و فعالیت آزاد کودک اعمال می دارد می تواند موجب واپس روی (بازگشت به مراحل قبلی در کودک) در رشد شخصیت کودک گردد. پس به صراحت می تواند گفت . نقش تربیت و شیوه های فرزند پروری در رشد شخصیت کودک بسیار حائز اهمیت است .
نادیده گرفتن از صور ترس های مربوط به دوره های رشد و یا به گفته دیگر عدم آگاهی از این ترس ها در دوره های خاص تظاهر آن ها ( بخصوص از سمت والدین) و از سوی دیگر وقفه های طولانی و غیر طبیعی در گذر از یکی و رسیدن به دیگری و حتی جابجایی آن ها همگی می توانند نشان دهنده رشد غیر طبیعی فرد به لحاظ روانی باشد .
اضطراب در کودکان و نوجوانان:
تشخیص اضطراب و درمان آن در کودکان و نوجوانان بسیار مهم است. چون شخصیت آنان طی این دوره شکل می گیرد. بسیاری از کودکان که در شرایط جدیدی قرار می گیرند دچار اضطراب می شوند و واکنش های متعددی را از خود بروز می دهند.تشویق والدین در ارتباط برقرار کردن فرزندان با محیط خارج از خانه و افراد غیر قابل بسیار موثر است.
بسیاری از والدین از این احساس فرزندشان تا روزی که به مشکل برخورند بی اطلاع هستند. یکی از شایع ترین دلایل دل درد و حالت تهوع که در کودکان دبستانی دیده می شود.ترس و اضطراب از مدرسه است. نگرانی پدر و مادر باعث انتقال آن به فرزند می شود و اضطراب او را افزایش می دهد.
بروز اضطراب:
کسانی که اضطراب را به طور معمول تجربه می کنند قادر نیستند، سرچشمه و علت آن را تشخیص دهند. اما سعی و تلاش می کنند که علت و منبع این احساس اضطراب را دریابند. مردم اغلب اضطراب خود را به چیزی نسبت می دهند که ممکن است علت و سرچشمه آن اضطراب باشد یا نباشند. به عنوان نمونه: خانمی که می خواهد برای گروهی از مردم سخنرانی کند دچار اضطراب می شود ممکن است اضطراب خود را به صحبت کردن و سخنرانی کردن نسبت بدهد.
هر چند اگر از وی سوال شود که چه چیز در سخنرانی وجود دارد که شما را دچار اضطراب کرده است؟ احتمالاً جواب خواهد داد که «من نمی دانم» من فقط مضطربم. این نوع عکس العمل ها گاهی اوقات «وحشت صحنه» نامیده می شود اما در گفتگوهای عامیانه و عمومی اضطراب اصطلاح مناسبی برای آن است.
انواع اضطراب:
تقریباً مثل هر چیز دیگر در حیطه شخصیت، در اضطراب نیز تفاوتهای فردی وجود دارد برخی از افراد فقط در بعضی از مواقع مضطرب اند. در حالی که بعضی دیگر در اکثر اوقات در حال اضطراب هستند. این نوع مشاهدات روان شناسان را بر آن داشته است که بین دو نوع اضطراب تفاوت قایل شوند:
1- اضطراب موقعیتی 2- اضطراب خصیصه ای
اضطراب موقعیتی:
حالت A یک عکس العمل هیجانی موقتی یا لحظه ای است. از این رو گاهی اضطراب موقعیتی حالت A نامیده می شود. که به عنوان یک وضعیت ناپایدار و زود گذر تعریف شده است که از نظر شدت و هم از نظر نوسان در زمانهای مختلف متفاوت است. اضطراب که در مثال قبل گفته شد اضطراب از نوع موقعیتی است .
اضطراب خصیصه ای :
اضطراب خصیصه ای گاهی صفت یا ویژگی A نامیده می شود که به عنوان خصوصیات دیر پای فرد خوانده می شود. همانا سایر صفات این ویژگی هم از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
بعضی از افراد دارای اضطراب خصیصه ای در سطح پایین و بعضی دیگر دارای اضطراب خصیصه ای در سطح بالا هستند. کسانی که دارای اضطراب خصیصه ای در سطح بالا هستند. اغلب اوقات در حالت اضطراب به سر می برند. این قبیل افراد آمادگی دریافت تهدید را از طریق و موقعیتهای مختلف که اغلب بی ضرر بوده دارند و بدین وضعیتها به صورت اضطراب موقعیتی واکنش نشان می دهند.
کلمات کلیدی:
ساخته شده توسط Rodrigo ترجمه شده
به پارسی بلاگ توسط تیم پارسی بلاگ.