پروژه دانشجویی بررسی حساب مستقل تملک دارایی های سرمایه ای با pdf دارای 53 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی بررسی حساب مستقل تملک دارایی های سرمایه ای با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
تعریف ذیحساب
ذیحساب طبق ماده 31 قانون محاسبات عمومی : " ماموری است که به موجب حکم وزارت امور اقتصادی و دارایی از بین مستخدمین رسمی واجد صلاحیت به منظور اعمال نظارت و تامین هماهنگی لازم در اجرای مقررات مالی و محاسباتی در وزارتخانه ها و موسسات و شرکتهای دولتی و دستگاههای اجرایی و موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی به این سمت منصوب می شود و انجام سایر وظایف مشروحه ذیل را به عهده خواهد داشت . "
قوانینی که لازم است ذیحسابان به آنها اشراف و آگاهی داشته باشند عبارتند از:
1. قانون محاسبات عمومی
2- قانون مالیاتهای مستقیم
3- قانون تامین اجتماعی
4- قانون مدیریت خدمات کشوری
5- قانون برگزاری مناقصات
6- قانون بودجه
7- قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت
8- قانون تجارت
کنترل داخلی
یکی از مدارک تایید کننده یا مدارک فعالیتهای موسسه کنترلهای داخلی است ، ساختار کنترل داخلی یک موسسه شامل سیاستها و روشهایی است که برای تامین اطمینان نسبی از دستیابی به هدفهای موسسه به وجود می آید . به طور خلاصه ساختار کنترل داخلی شامل کلیه اقداماتی است تا مدیریت اطمینان یابد هر چیز به گونه ای که باید عمل می نماید .
کنترل بودجه ای
یکی از اهداف عمده کنترل بودجه ای ، جلوگیری از ایجاد تعهدات و مخارج زاید از اعتبارات تخصیص یافته و همچنین مصرف به جای اعتبارات هریک از دستگاههای اجرایی است . کنترلهای اولیه در طراحی سیستم حسابداری دولتی موجب می شود از اهمال کاریها ، عدم احساس مسئولیتها ودر نهایت بروز تخلفات و سوء استفاده ها جلوگیری کرد . عدم کنترل اعتبار و زیر مجموعه آن دارای پیامدهایی به شرح زیر است :
1- ایجاد تعهد زاید بر اعتبار Overspending of Appropriation
2- مصرف اعتبار برای مقاصد غیر قانون ی Spending of Illegal purposes
3- انجام هزینه های غیر معقول و نامناسب unwise of Inappropriate Expenditure
تعریف طرح تملک داراییهای سـرمایه ای
" منظور از اعتبار مجموعه عملیات و خدمات مشخصی است که بر اساس مطالعات توجیهی ، فنی و اقتصادی و اجتماعی که توسط دستگاه اجرایی انجام می شود طی مدت معین برای تحقق بخشیدن به هدفهای برنامه توسعه پنج ساله به صورت سرمایه گذاری ثابت شامل یا مطالعه برای ایجاد دارایی سرمایه ای اجرا می گردد و منابع مورد نیاز اجرای آن از محل اعتبارات مربوط به تملک داراییهای سرمایه ای تامین می شود و به دو نوع انتفاعی و غیر انتفاعی تقسیم می گردد.
حسابرسی طرح های تملک داراییهای سرمایه ای
در حسابرسی طرح های تملک داراییهای سرمایه ای می بایست به نکات زیر توجه شود :
1- تشریفات معاملات دولتی طی شده باشد ( موضوع مواد 79 ،80 ، 81 ، 82 ، 83 ، 84 و 88 ق.م .ع و اصلاحیه آن )
2- در صورتی که به طریق مناقصه انجام گرفته ، صورتجلسه مربوط براساس قوانین و مقررات موضوعه تدوین شده باشد .
3- عملیات طرح با موافقت نامه منطبق باشد .
4- آیین نامه تضمینات جهت معاملات دولتی در مورد اخذ ضمانت نامه تعهد انجام کار و پیش پرداخت رعایت گردد.
5- صورتمجلس تحویل کارگاه تنظیم شده باشد .
6- در هنگام پرداخت صورت وضعیت ها ، کسور قانون ی نظیر مالیات ، بیمه ، سپرده ، استهلاک پیش پرداخت و سایر کسور دقیقا" محاسبه و مبلغ خالص طبق بخشنامه شماره 3986 / 290 / 55 / م مورخ 3/ 9/ 86 وزارت امور اقتصادی و دارایی باید انجام گیرد .
7- ضرایب صورت وضعیتها دقیقا " محاسبه شود .
8- کسور قانون ی که از صورت وضعیت ها کسرشده ، بموقع به حسابهای مربوطه واریز شود .
9- در طرحهای امانی ،مثلا" خرید مصالح آیین نامه معاملات دولتی موضوع ماده 80 قانون محاسبات عمومی و تبصره (1 ) ماده (3) قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383 رعایت شود . تشریفات معاملات خرید ، در مورد خرید کاملا" رعایت شود .( موضوع مواد 79 ، 80 و 81 ق .م .ع )
10- مجوز خرید معمولا" ذیل درخواست خرید کالا " که بر اساس نیاز واحد درخواست کننده تنظیم گردیده است ، صادر شود ودر ذیحسابی تامین اعتبار شده باشد . کالاهای خریداری شده پس از اعمال حساب در دفاتر یا کارت انبار و صدور قبض انبار و حواله انبار با اخذ رسید ، تحویل واحد درخواست کننده شود .
11- در صورتی که مبلغ صورت وضعیت قطعی از 25 درصد مبلغ اولیه قرارداد تجاوز نماید ، باید دستوراتی را که توسط کارفرما و یا ناظر در مورد تغییرات مقادیر کار ( ماده 29 شرایط عمومی پیمان ) و کارهای جدید ( ماده 30 شرایط عمومی پیمان ) به پیمانکار ابلاغ شده است ارا ئه شود .
12-به هنگام استرداد 50 درصد سپرده حسن انجام کار ، مفاصا های بیمه ، در صورت استفاده از شن و ماسه و سنگ لاشه به ترتیب مفاصا از استانداری و صنایع و معادن اخذ شده باشد .
13- به هنگام تحویل قطعی موضوع پیمان از پیمانکار ، صورت وضعیت قطعی تنظیمی با توجه به صورت وضعیتهای قبلی دقیقا" محاسبه گرددبه نحوی که پیمانکار هیچگونه تعهدی نسبت به موضوع پیمان نداشته باشد.
14- مشخصات کامل فروشنده مانند آدرس ، شماره تلفن در فاکتور خرید قیدشود و در ذیل فاکتور خرید ، مامور مربوط گواهی نماید که کالا به نازلترین قیمت خریداری شده است .
15- در تمام خریدهای انفورماتیکی تا سقف چهل میلیون به اشخاص حقیقی یا حقوق ی به متخصص واگذار شود .
16- در صورتیکه پیمانکار از طریق برگزاری مناقصه انتخاب شده باشد می بایست قبل از هرگونه پرداختهای قطعی و غیر قطعی اعلام وصول قرارداد از معاونت برنامه ریزی و راهبردی استانداری اخذ شود .
17- سرفصلها و دستورالعملهای حسابداری دولتی رعایت شده باشد .
معاملاتی که نیاز به برگزاری مناقصه ندارند موضوع ماده 79
1- در مورد معاملاتی که طرف معامله وزارتخانه یا موسسه دولتی و یا شرکت دولتی باشد .
2- در مورد خرید اموال و خدمات و حقوق ی که به تشخیص و مسوولیت وزیر و یا بالاترین مقام دستگاه اجرایی در مرکز و یا بالاترین مقام دستگاه اجرایی در مرکز و یا استان و یا مقامات مجاز از طرف آنها منحصر بفرد بوده و دارای انواع مشابه نباشد .
3- در مورد خرید کالاهای انحصاری دولتی و یا سایر کالاهایی که دارای فروشنده انحصاری بوده و برای آنها از طرف دستگاههای ذیربط دولتی نرخهای معینی تعیین و اعلام شده باشد .
4- در مورد فروش کالاها و خدماتی که مستقیما " توسطوزارتخانه ها و موسسات دولتی تولید و ارا ئه می شود و نرخ فروش آنها توسط مراجع قانون ی مربوط تعیین می گردد.
اصطلاحات حسابرسی
سندvoucher : در حسابداری و حسابرسی سند عبارتست از هرگونه مدرک کتبی که معرف چگونگی وقوع معامله باشد و یا عبارتست از هرگونه نوشته ای مستند ثبت یک فعالیت مالی و دادوستد در دفاتر حساب قرارگیرد .
سند رسیVouching : عبارتست از رسیدگی به صحت اقلام مندرج در دفاتر حساب و صورتحساب و سایر مدارک حسابداری از طریق تطبیق اقلام مذکور با مستندات آنها.
نکاتی که در سندرسی باید مورد توجه قرارگیرد :
1- باید اطمینان حاصل کرد که در نتیجه معامله ، عوضی عاید موسسه شده است .
2- معاملات موضوع سند باید مجاز و با تصویب و اجازه اشخاص مسئول باشد.
3- سند باید به عنوان موسسه مورد رسیدگی صادر شده باشد .
4- دارای مهر و امضاء رسمی موسسه صادر کننده باشد .
5- تاریخ آن مربوط به سال مورد رسیدگی باشد.
6- مبلغ مندرج در آن با دفاتر تطبیق نماید .
بنابراین حسابرس باید پس از رسیدگی به هرسند آنرا مهر و یا امضاء نماید یا نتوان آن را مجددا" برای پرداخت یا محاسبه دیگری ارائه داد.
تجزیه کردن حساب : تجزیه کردن حساب یعنی بررسی ، تشخیص و طبقه بندی کلیه اقلام بدهکار و بستانکار مندرج در یک حساب دفترکل ، به منظور پی بردن به ماهیت عوامل تشکیل دهنده آن حساب
تایید یهconfirm) ) : اخذ تاییدیه به وسیله حسابرس عبارتست از مکاتبه با بدهکاران ، بستانکاران یا اشخاص و موسسات دیگری مانند بانکها ، به منظور اطمینان از صحت اقلام مندرج در دفاتر و صورتحسابهای موسسه مورد رسیدگی
تطبیق : تطبیق یا کشف مغایرات در حسابرسی به معنای مقایسه دوسری مدارک مربوط به امر واحد که به طور جداگانه تهیه و تنظیم شده است ، به کار می رود . مثل تطبیق اعداد مندرج در حساب بانک در دفترکل با صورتحساب صادره از طرف بانک
ردیابی (Trace)درایی : منظور از ردیابی عبارتست از مطالعه سوابق مربوط به یک فعالیت مالی از آغاز تا پایان . مثلا" برای رسیدگی به خرید دارایی می توان ابتدا فرم تقاضای خرید ، سپس برگ سفارش خرید ، رسید انبار و چکی که در مقابل این خرید صادر شده است مورد بررسی قرارداد .
رسیدگی ( Examine ) : بررسی انتقادی یا پی جویی . " رسیدگی به صورتهای مالی " همان معنای حسابرسی صورتهای مالی را دارد .
چک لیست : هدف از تهیه و تنظیم چک لیست ، عبارتست از اینکه دستگاه اجرایی تحت حسابرسی ، در رابطه با کارهای انجام شده ی سال مورد رسیدگی ، چه میزان قوانین و مقررات مربوط را حسب مورد رعایت نموده است .
کاربرگهای حسابرسی
کاربرگ حسابرسی Audit working paper :
کاربرگهای حسابرسان ، حلقه ارتباطی بین مدارک حسابداری صاحبکار و گزارش حسابرسان است . کاربرگها ، کلیه کارهای انجام شده توسط حسابرس را مستند و گزارش حسابرسان را توجیه می کند . کاربرگهای حسابرسی می تواند به شکلهای گوناگونی باشد ، برخی به شکل صورت مغایرت بانکی یا تجزیه و تحلیل حسابهای دفتر کل ، برنامه های حسابرسی ، پرسشنامه کنرلهای داخلی ، تاییدیه های دریافتی از دستگاه اجرایی و پاسخ درخواستهای تاییدیه نیز گونه هایی از کاربرگهای حسابرسی است . کاربرگهای حسابرسی بایذ حاوی کلیه اطلاعات مربوط به اظهار نظر در باره مطلوبیت ارائه صورتهای مالی صاحبکار باشد .
برنامه حسابرسی دارایی های در جریان تکمیل /ایجاد
برنامه حسابرسی داراییهای در جریان تکمیل / ایجاد مبتنی بر هدفهای کلی است :
1- ارزیابی سیستم کنترل داخلی
2- اثبات مانده حسابها ( آزمونهای محتوا )
الف - وجود داراییها را اثبات کنید
ب -از کامل بودن ثبت داراییها اطمینان یابید .
پ - از صحت محاسبات ریاضی مدارک زیر بنای حسابها (ی مربوط به داراییها ) اطمینان حاصل کنید .
ت -ازمناسب بودن نحوه ارائه و کفایت افشای اقلام داراییها در صورتهای مالی مطمئن شوید.
اثبات وجود داراییها
اولین گام برای اثبات مانده حساب یک دارایی ، اثبات وجود آن دارایی است . و جود داراییهایی چون وجوه نقد ، اوراق بهادار و موجودیهای ******** معمولا" می تواند از طریق مشاهده عینی اثبات شود. هنگامی که داراییهای تحت کنترل اشخاص ثالث قراردارند ( مانند موجودی نزد بانک و کالای امانی نزد دیگران ) دریافت تاییدیه از مستقیم ازآن اشخاص می تواند روش مناسب باشد.
اثبات مالکیت داراییها
روشهایی که وجود دارایی را اثبات می کند معمولا" مالکیت داراییها را نیز تایید می نماید ، برای مثال تاییدیه موجودی نزد بانک ، وجود وجوه نقد و مالکیت شرکت نسبت به آن را مشخص می کند . حسابرسان برای اثبات مالکیت صاحبکار بر اینگونه داراییها باید شواهد و مدارکی چون فاکتورهای خرید و اسناد مالکیت آنها را بازرسی کنند .
ارزشیابی داراییها
بیشتر داراییها به بهای تمام شده ارزیابی می شوند . از این رو ، سند رسی مدارک پرداخت یا سایر شواهد مثبته مربوط به بهای تمام شده تحصیل داراییها ، یکی از متداولترین روشهای حسابرسی است .
صحت محاسبات ریاضی
مبلغ منعکس در صورتحساب ماهانه یا نهایی بابت یکی از اقلام تراز ، تقریبا" همیشه حاصل جمع مبالغ کوچکتری است .
بررسی و آزمون مدارک حسابداری
حسابرسان در ابتدای رسیدگیهای خود باید سیستم حسابداری صاحبکار را بررسی و کیفیت مدارک حسابداری آن را تعیین کنند. بررسی این مدارک ، حسابرسان را از روشهای حسابداری صاحبکار ، مدارک حسابداری مورد استفاده و روشهای کنترل داخلی موجود در شرکت آگاه می سازد. آزمون مدارک حسابداری ، صحت ریاضی مدارک را مشخص می کند و از تامین هدفهای ثبت و طبقه بندی معاملات توسط دفاتر روزنامه و کل ، اطمینان می دهد . هنگامی که حسابرسان تشخیص می دهند مدارک حسابداری یک صاحبکار به طور قابل ملاحظه ای قابل اتکاست می توانند انجام دادن رسیدگیهای لازم برای اثبات مانده حسابها را به حداقل برسانند. برعکس ، مدارک حسابداری برخی از صاحبکاران ممکن است حاکی از معاملات ثبت نشده ، ثبتهای بدون مدرک و اشتباهات ثبتی فراوان باشد . گهگاه، مدارک حسابداری صاحبکار ممکن است چنان نارسا و ناکافی باشد که حسابرسان باید نسبت به صورتهای مالی آن عدم اظهار نظر ارائه کنند .
مراحل خرج
1- تشخیص 2- تامین اعتبار 3- تعهد 4- تسجیل 5- حواله 6- پرداخت
تشخیص ( ماده 17 ق.م .ع ) : عبارتست از تعیین و انتخاب کالا و خدمات و سایر پرداختهایی که تحصیل یا انجام آنها برای نیل به اجرای برنامه های دستگاههای اجرائی ضروری است.
تامین اعتیار ( ماده 18 ق. م . ع ) : هرفقره ازدستور خرجهای صادره باید جهت تامین اعتبار لازم به ذیحسابی ارسال گردد. مسئولیت این مرحله به استناد ماده 53 ق .م .ع به عهده ذیحساب است . از این رو ذیحساب در هامش هرفقره مجوز خرج ، به واحد اعتبارات دستور اقدام صادر می نماید . مسئول این واحد در صورتی که آن طرح یا برنامه دارای اعتبار تخصیص یافته در فصل و برنامه باشد نسبت به تامین اعتبار لازم اقدام نموده و مبلغ آن را در دفاتر روزنامه و کل و در دفتر معین به برنامه مربوط ، ثبت می نماید ومشخصات آن را در حاشیه مجوز خرج مورد نظر درج نموده و آن را امضاء می کنند وپس از تایید ذیحساب جهت سایر مراحل انجام خرج به واحد ذیربط ، به واحد ذیربط اعاده می دهد . در حال حاضر نگاهداری حساب اعتبارات اکثر دستگاههای اجرایی به صورت مکانیزه از طریق کامپیوتر انجام می شود . بدیهی است در صورت عدم اعتبار کافی در فصل و برنامه مربوط و یا مغایرت دستور خرج با قوانین و مقررات ، ذیحسابی مکلف است این موضوع را کتبا" در حاشیه مجوزخرج واصله ، درج و گواهی نماید . بنابراین ایجاد تعهد در مورد کلیه مجوز خرجها ، منوط به تامین اعتبار می باشد . با توجه به اینکه عمر اجرای اکثر به قریب طرحها ی دستگاههای اجرایی بیش از یک سال مالی است اصطلاحا" طرح ادامه دار می باشد، ذیحسابی در مورد چنین طرحهاییذیحسابی باید به استناد بند ب تبصره 34 قانون پنجساله اول ، بند الف تبصره 5 قانون پنجساله برنامه دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی و بندهای الف وب ماده 61 قانون پنجساله سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی ، ملاک ایجاد تعهد در موافقتنامه مربوط قرارداد ،یعنی به میزان اعتبار همانسال تامین اعتبار نماید .
مرحله تعهد ( ماده 19 ق.م .ع ) : مجوز خرجهای صادره پس از تامین اعتبار ، زمانی به مرحله تعهد می رسند که دینی بر ذمه دستگاه اجرایی ذیربط ایجاد نموده باشند. این دین ناشی از ارائه خدماتی نظیر لیست حقوق و مزایایی که در قبال کار انجام شده تنظیم می گردد و یا تحویل کالایی که پس از انجام خرید طبق تشریفات قانون ی صورت می گیرد و یا قرارداد هایی که برابر مقررات منعقد گردیده و به مرحله اجرا در آمده و یا احکامی که مراجع قانون ی نظیر آرای صادره توسط دادگاه صالحه توام با بار مالی صادر گردیده ، حسب مورد برای دستگاه اجرایی تعهدآور است .
مرحله تسجیل ( ماده 20 ق .م .ع ) : ذیحساب دستگاه اجرایی به منظور تعیین میزان بدهی قابل پرداخت بر اساس اسناد و مدارک ارائه شده طی مراحل مذکور ، این اسناد را باید از دو جنبه مورد بررسی قراردهد . یکی از دیدگاه موازین حسابداری دولتی و دیگری از لحاظ تطبیق با قوانین و مقررات مالی و محاسباتی ، در صورتی که صحت وسقم مدارک از این دوجنبه اثبات شود ، سند تنظیمی دال بر ایجاد دین ، قابل احتساب به حساب قطعی است . در غیر این صورت حسب مورد نسبت به واخواهی آن اسناد به طوط مستدل و مستند و کتبی اقدام خواهد نمود ، تا پس از رفع موارد واخواهی ، بتوان آن را به حساب قطعی منظور و در دفاتر و صورتهای مالی ثبت و منعکس کرد .
مرحله حواله ( ماده 21 ق .م .ع ) : هریک از اسناد تسجیل شده با حواله ای که بالاترین مقام دستگاه اجرایی و یا کسانی که این اختیار کتبا " به آنها ازطرف ایشان تفویض گردیده ، جهت تادیه تعهدات و بدهیهای قابل پرداخت از محل اعتبار مربوط به عهده ذیحساب صادر می گردد .
انواع طرحهای عمرانی : 1- طرحهای انتفاعی : همانطور که از نام آن مشخص است طرحهایی هستند که پس از بهره برداری و بعد از مدتی سود می دهند که باید از محل سود آن به خزانه باز پرداخت گردد . البته مطابق ماده 32 قانون برنامه و بودجه بصورت وام تلقی می شود که باید از محل سود آن به خزانه بازپرداخت گردد.
2- طرحهای غیرانتفاعی : طرحهایی هستند که پس از بهره برداری ، سود ده نیستند و فقط برای افزایش رفاه جامعه و یا نگهداشتن رفاه جامعه در همان سطح موجود ، اجرا می گردند مانند : مدرسه ، جاده سازی
3- طرحهای مطالعاتی : یک دسته از طرحهای مطالعاتی ، مقدمه ای یا پیش زمینهای برای اجرای طرحهای انتفاعی و غیر انتفاعی هستند . مثلا" طرح احداث راه آهن شهری تهران کرج ( یک طرح انتفاعی ) ابتدا نیاز به مطالعه ، عکس هوایی و.....دارد . دسته دوم : از طرحهای مطالعاتی ، مستقل هستند و منجر به اجرای طرحهای انتفاعی و غیر انتفاعی نمی شوند مثلا" : بررسی تاثیر آموزش معلمان بریادگیری دانش آموزان
مراحل اجرای طرح : مرحله اول : مطالعات مقدماتی طرح : 1- مطالعات شناسایی طرح 2- تهیه طرح مقدماتی
مرحله دوم : مطالعات تفضیلی طرح : 1- تهیه نقشه های تفصیلی 2- تهیه اسناد و مدارک مناقصه
مرحله سوم : اجرای طرح : - ارجاع کار به پیمانکار
- انعقاد قرارداد پیمانکاری
- عملیات اجرایی
- تنظیم و پرداخت صورت وضعیتها
- تحویل موقت
- تحویل قطعی
انواع قرارداد های پیمانکاری :
- قرارداد براساس واحد بهاء : پیمانکارتعهد می کند عملیات موضوع پیمان را بر اساس مبلغ معینی که برای هر واحد کار ( مثلا" یک متر خاکبرداری ) پیشنهاد کرده است انجام دهد در این نوع قرارداد برای محاسبه ضریب پیمان ، مبلغی را که پیمانکار بر اساس قیمت های واحد مورد نظر برای مجموع کار محاسبه و پیشنهاد کرده است با برآورد مصوب مقایسه می کنند و اختلاف آن را به عنوان اضافه یا تخفیف در نظر می گیرند با اعمال این در صد تخفیف یا اضافه بر روی برآورد مصوب ، هزینه کار قیمت های واحد قرارداد بدست می آید .
- قرارداد براساس مواد و دستمزد : این نوع قرارداد مشابه قرارداد امانی است و طبق آن پیمانکار توافق می کند عملیات موضوع پیمان را در ازای دریافت دستمزد مستقیم با نرخ ساعتی معین و قیمت مواد و مصالح و سایر مخارجی که کرده است انجام دهد . پیمانکار نرخ ساعتی دستمزد را بر اساس بازیافت دستمزد و هزینه های غیر مستقیم و سود مورد انتظار تعیین می کند .
- قرارداد مقطوع : درمواردی ممکن است کار مورد نظر یا قسمتی ازآن بصورت مبلغ قطعی به
پیمانکارتوافق می کند عملیات موضوع پیمان را در برابر مبلغی به عنوان بهای کل کار انجام دهد .
برنامه حسابرسی اعتبارات تملک داراییهای سرمایه ای
هدف ازرسیدگی به فعالیتهای مالی اعتبارات مذکور ، حصول اطمینان از رعایت قوانین و مقررات مالی و محاسباتی و موازین حسابداری به خصوص حسابداری دولتی در کلیه مراحل انجام خرج است ، اعم از اینکه طرح به صورت امانی و یا به صورت مقطوع اجرا شود .
1- اخذ موافقت نامه و موافقت نامه هایی که در خلال اجرای طرح ، اصلاح شده اند .
2- انطباق موافقت نامه ها هریک از طرحهای در دست اجرای صاحبکار با چگونگی انجام طرحها ، به منظور حصول اطمینان ازمیزان پیشرفت فیزیکی ، اعتباری و غیر مالی طرحها با توجه به موافقت نامه هریک از آنها
3- بررسی چگونگی انتخاب پیمانکار ، به منظور حصول اطمینان ازرعایت قوانین و مقررات مربوط به تشریفات معاملات دولتی در انتخاب آنها
4- تطبیق تاییدیه اخذ شده از سازمان مذکور ، در مورد صلاحیت پیمانکار با مشخصات برنده مناقصه و یا ترک مناقصه
5- بررسی قرارداد منعقده و ضمائم آن در مورد اخذ 5 در صد ضمانت نامه بانکی مربوط به ضمانت نامه حسن انجام تعهدات ( موضوع ماده 34 شرایط عمومی پیمان ) از پیمانکار .
6- در صورتیکه به پیمانکار پیش پرداخت داده شود اطمینان حصول شود که مفاد آیین نامه و یا مصوبه های صادره رعایت شده و پیش پرداخت تسویه شده یا خیر ؟همچنین در هنگام پرداخت ،پیش پرداخت از پیمانکار ضمانت نامه اخذ گردیده و به موقع جهت تمدید ضمانت نامه بانکی با بانک صادر کننده ضمانت نامه مکاتبه و تمدید به عمل آمده است .
7- کسور طبق قانون و مقررات مربوط محاسبه و از هر صورت وضعیت کسر شده باشد .
8- نحوه ی صحیح سند حسابداری تنظیمی و انعکاس آن در دفاتر و تراز عملیات بررسی شود
9- در قبال افزایش مقادیرکار باید در چارچوب موضوع پیمان نامه (حداکثر تا 25 درصد) به پیمانکار ابلاغ شود .( موضوع ماده 29 شرایط عمومی پیمان )
10- در زمان تحویل موقت طبق ماده 40 شرایط عمومی پیمان می بایست پس از بررسی مدارک لازم نسبت به آزاد سازی 5 در صد سپرده حسن انجام کار اقدام نمود : 1- نامه آزاد سازی سپرده 2- اصل صورتجلسه تحویل موقت 3- کپی مفاصاهای مربوطه 4- قبض سپرده
11- طبق ماده 52 شرایط عمومی پیمان می بایست بررسی نمود جهت آزاد سازی سپرده 5 درصد دوم مدارک لازم تنظیم و از پیمانکار اخذ شده باشد : 1- نامه آزاد سازی سپرده 5 % دوم 2- اصل صورتجلسه تحویل قطعی 3- کپی صورتجلسه تحویل موقت 4- قبض سپرده
موزانه حسابها
همواره بایستی بین سمت بدهکار و بستانکار مانده حساب های گروه مستقل حساب های بودجه ای از محل اعتبارات ابلاغی و نیز دریافت و پرداخت از محل اعتبارات ابلاغی ، به شرح ذیل موازنه برقرار باشد :
مانده تخصیص اعتبار+ مانده اعتبار ابلاغی + مانده اعتبار مصوب =دستگاه اجرایی
پیش پرداخت + علی الحساب + تنخواه گردان پرداخت + دارایی در جریان تکمیل یا هزینه = کنترل تخصیص
پیش پرداخت ازمحل اعتبارات ابلاغی + علی الحساب از محل اعتبارات ابلاغی + هزینه از محل اعتبارات ابلاغی = کنترل تخصیص ابلاغی
بانک پرداخت اعتبارات هزینه ای = تنخواه گردان حسابداری
بانک پرداخت اعتبارات ابلاغی = دریافتی از محل اعتبارات ابلاغی
پرداختهای غیر قطعی = تامین اعتبار و ذخیره تامین اعتبار
حساب بانک رد وجوه سپرده + خزانه تمرکز وجوه سپرده + بانک دریافت وجوه سپرده = حساب سپرده های دریافتی
اعتبار مصوب : اعتبار مبلغی است برای مصرف یا مصارف معین ، به منظور نیل به اهداف و اجرای برنامه های دولت که به تصویب مجلس می رسد .
هدف از ایجاد سیستم کنترل داخلی برای اعتبارمصوب ، عمدتا" عبارت است از اینکه هیچ هزینه از اعتبارات مصوب مربوط تجاوز نکند و وجوه با توجه به قوانین و مقررات مربوط تجاوز نکند و وجوه با توجه به قوانین و مقررات مربوطه در محل خود مصرف شود تا تعهد زایدی بر ذمه دولت ایجاد نگردد و همواره مقامات ذیصلاح دستگاه اجرایی در جریان مصرف اعتبارات مصوب قرارگیرند و خط مشی ها را بر این اساس تعیین نمایند .
موارد کلی که به منظور برقراری سیستم کنترل داخلی مصوب ، باید مورد توجه قرارگیرد ، عبارتند از :
1- آیا ذیحسابی اعتبارات را به ترتیبی که واحد بودجه دستگاه اجرایی ، جدول بندی نموده ، در دفاتر و حسابها اعمال نموده یا خیر ؟
2- آیا ذیحسابی بر مبنای اعتبار مصوب ابلاغی ، طبق دستوالعمل حسابداری ، سند حسابداری منضم به ضمایم مثبته ( مجوز خرج ، مدارک دال بر پرداخت وجه و سایر مدارک قانون ی حسب مورد ) را تنظیم وپس از رسیدگی لازم ، آن را در دفتر روزنامه ثبت و به دفتر کل نقل و در تراز عملیات ماهانه و نهایی ، و یا بر اساس مکانیزهای نگاهداری حساب آن را در رایانه منعکس نموده یا خیر ؟
تخصیص اعتبار : عبارتست از تعیین حجم اعتبار ، برای یکسال یا دوره معین در سال ، به منظور اجرای برنامه ها ، عملیات و سایر پرداختهای مورد لزوم
هدف اصلی از برقراری سیستم کنترل داخلی تخصیص اعتبار ، یکی نظارت برپیشرفت فعالیت هریک از دستگاههای اجرایی و دیگری اینکه هرفقره تامین اعتبار ، از محل اعتبارات تخصیص یافته انجام گیرد . نکات کلی که در مورد برقراری سیستم کنترل داخلی تخصیص اعتبار می بایست رعایت شوند ، عبارتند از :
@ میزان اعتباری که طی سال به دستگاههای اجرایی اختصاص داده می شود ، ماخذ تامین اعتبار ذیحسابی است ، این امر می بایست در رسیدگی به اسناد مورد توجه قرار گیرد .
@ بررسی شودآیا ذیحسابی بر مبنای اعتبار تخصیص یافته ، طبق دستور العمل حسابداری سند حسابداری منضم به برگه حواله اعتبار تخصیص یافته را تنظیم نموده و پس از رسیدگی لازم ، آن را در صورتهای مالی اعمال حساب نماید .
تامین اعتبار : عبارتست از اختصاص دادن تمام یا قسمتی از اعتبار مصوب برای هزینه معین .
نکات کلی که در برقراری سیستم کنترل داخلی تامین اعتبار باید مورد توجه قرارگیرد ، عبارتند از :
@ مجوز خرجهای صادره با موافقت نامه های مربوطه تطبیق داده شود تا در صورت عدم انطباق با مصادیق مندرج در موافقت نامه ، موارد مغایرت در کاربرگ ها درج شود .
تنخواه گردان پرداخت ( موضوع ماده 27 ق.م .ع ) : عبارتست از وجهی که از محل تنخواه گردان حسابداری از طرف ذیحساب با تایید رییس دستگاه اجرایی یا مقام مجاز از طرف ایشان ، برای انجام برخی از هزینه ها در اختیار واحدها و یا مامورینی که به موجب قوانین و مقررات مربوط مجاز به دریافت تنخواه گردان پرداخت هستند ، قرار می گیرد تا به تدریج بر اساس هزینه های انجام شده و ارائه اسناد آن به ذیحسابی ، در صورت لزوم مجددا" وجه دریافت شود .
نکات کلی زیر در مورد برقراری سیستم کنترل داخلی تنخواه گردان پرداخت ضرورت دارد :
- به منظور رسیدگی در امر پرداختها ، می بایست بررسی شود که تنخواه مزبور در قالب فصول هربرنامه تامین اعتبار شده ودر دفاترذیحسابی اعمال حساب شده است ، مضاف براینکه طبق ماده 8 آیین نامه نحوه واگذاری تنخواه گردانها ،عامل ذیحساب از تنخواه گردان دریافتی بابت هریک ازمواد هزینه ویا هر طرح برای پرداختهای مربوط به سایر مواد و طرحها مجاز نخواهد بود .
- مهلت تسویه وبرگشت مانده وجوه مصرف نشده از محل تنخواه گردان واگذاری از محل اعتبارات هزینه ای هرسال حداکثر تا پایان روز بیست و پنجم فروردین ماه سال بعد و در مورد تنخواه گردان پرداخت از محل اعتبارات سرمایه ای هرسال تا بیست و پنجم تیر ماه سال بعد
پیش پرداخت ( prepayment) مطابق ماده 28 ق.م.ع ، پیش پرداخت عبارتست از پرداختی که از محل اعتبارات مربوط بر اساس احکام و قرارداد ها طبق مقررات پیش از انجام تعهد صورت می گیرد . مبالغ قابل پرداخت بصورت برای انواع قرارداد ها به شرح ذیل است :
1- برای خدمات مربوط به مطالعه و خدمات تحقیقاتی ، معادل بیست درصد (20 %) مبلغ اولیه حق الزحمه مربوط و برای خدمات مربوط به دوره ساخت و تحویل معادل ده درصد (10 %)مبلغ اولیه حق الزحمه مربوط
2-بابت قرارداد های پیمانکاری و نصب معادل بیست در صد ( 20%) مبلغ اولیه پیمان است .
3- بابت قرارداد های ساخت تجهیزات ، مبلغ پیش پرداخت ، 25 % مبلغ اولیه قرارداد خواهد بود .
هدف از برقراری سیستم کنترل داخلی برای پیش پرداخت ، عبارتست از اینکه پیش پرداخت فقط مطابق تعریف مذکور ، در قبال اخذ مدارک لازم و کافی به ذینفع پرداخت شود و به موقع نسبت به تسویه آن اقدام گردد.
نکات زیر در مورد برقراری سیستم کنترل داخلی پیش پرداخت ضرورت دارد :
میزان پیش پرداخت نباید از 25 % مبلغ قرارداد تجاوز کند و بابت پیش پرداخت واگذاری ضمانت نامه بانکی اخذ گردد.
به هنگام پرداخت های قطعی مطابق قوانین و مقررات مربوط و قرارداد منعقده ،پیش پرداخت مستهلک و تسویه شود و در صورت اخذ تضمین بابت پیش پرداخت ، به موقع نسبت به ابطال آن اقدام گردد .
علی الحساب (( on Account مطابق ماده 29 ق.م.ع علی الحساب عبارتست از پرداختی که بمنظور ادای قسمتی از تعهد و با رعایت مقررات انجام می گیرد . همچنین مطابق ماده 60 قانون اخیر الذکر ، در مواردی که بنا به عللی تسجیل و یا تعهد اسناد و مدارک لازم برای تادیه تمام دین مقدور نبوده و یا پرداخت تمام وجه مورد تعهد میسر نباشد ، می توان قسمتی از وجه تعهد انجام شده را تحت عنوان علی الحساب به تشخیص مقامات مجاز پرداخت نمود .
مطابق تبصره یک بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان چنین قید شده است :
هرگاه به عللی صورت وضعیت ارسالی از طرف مهندس مشاور مورد تایید کارفرما قرار نگیرد ، کارفرما پس از وضع کسور تعیین شده در این ماده ، تا 70 درصد مبلغ صورت وضعیتی را که مهندس مشاور ارسال نموده است ، به عنوان علی الحساب و در مدت مقرر در این ماده در وجه پیمانکار پرداخت می کند و صورت وضعیت را همراه با دلایل رد آن ، برای تصحیح به مهندس مشاور بر می گرداند ، تا پس از اعمال اصلاحات لازم در مدت حداکثر 5 روز ، برای کارفرما ارسال شود و بقیه مبلغ به پیمانکار پرداخت گردد .
گزارش حسابرسی
در گزارش حسابرس ، پس از عنوان گزارش ، نتایج رسیدگی به عمل آمده ، به ترتیب زیر درج می گردد :
پاراگراف مقدمه : در این پاراگراف ابتدا به قانون ایجاد دستگاه اجرایی تحت رسیدگی که معمولا" محدوده فعالیت ، وظایف و اختیارات دستگاه را مقرر نموده ، پرداخته می شود وبعد به سایر قوانین و مقررات مترتب بر فعالیتهای مالی دستگاه تحت رسیدگی از جمله مشمول قانون محاسبات عمومی و یا قانون خاص ، قانون بودجه سال مورد عمل کل کشور ( در صورتی که در تبصره ها مورد خاصی در رابطه با فعالیتهای مالی دستگاه تصریح شده باشد ) همچنین به محدودیتهایی که احیانا" در سایر قوانین در مورد نحوه رسیدگی مقررگردیده باشد می پردازیم و چنانچه حسابرسی طرح است مختصری از هدف طرحها که در قانون تصریح گردیده است آورده می شود . متعاقب آن به سیستم حسابداری که دستگاه از آن تبعیت می نماید اشاره می شود ( در صورتی که سیستم حسابداری موارد خاصی مقرر نموده باشد ) در نهایت به موضوع ، حیطه ، نحوه ، سال و یا ماه مورد رسیدگی پرداخته می شود به نحوی که خواننده ذیصلاح بتواند با مطالعه این مقدمه در جریان کم و کیف قوانین و محدوده ، چگونگی و سال مورد رسیدگی قرار گیرد .
پاراگراف دوم : تصریح مبانی رسیدگی ( استانداردهای حسابرسی دولتی ) ، مستندات قانون ی که بر آن اساس رسیدگی انجام گرفته ، تفکیک بر مسئولیتهای قانون ی مقامات مجاز در مراحل انجام خرج ، شواهد ، مدارک ، اسناد دفاتر و گزارشهای مربوط که در ضمن رسیدگی مورد استفاده ، عمل و استناد قرارگرفته اند و یا محدودیتهای قانون ی که مانع رسیدگی از بعضی ازاطلاعات مالی شده است و نهایتا " نتایج هریک از رسیدگی های به عمل آمده که از کاربرگهای تنظیم شده ذیربط ، استخراج گردیده است و در نهایت توضیحات و نکات مهم و عمدهای که حسابرسان در حین رسیدگی با آن مواجه گردیده اند ، اشاره شود .
پاراگراف سوم : اظهار نظر در مورد توصیه ها وپیشنهاداتی که در رابطه با نارسایی هایی که در گزارش سال قبل تصریح گردیده است ، بدین ترتیب که مسئولین ذیصلاح دستگاه اجرایی تا چه اندازه به توصیه ها عمل نموده اند و چنانچه پیشنهادی مورد توجه قرار نگرفته علت چیست و سایر مواردی که در این زمینه در گزارش سال قبل آمده است .
پاراگراف چهارم : اظهارنظر در مورد نقاط ضعف سیستم کنترل داخلی در صورتی که اظهارنظر مزبور در حدیک پاراگراف نمی باشد ، در این پاراگراف صرفا" اشاره شود که گزارش مزبور به پیوست گزارش حسابرس ، ارائه شده است .
پاراگراف پنجم : اظهارنظر مستند ، مستدل و مدلل نسبت به صحت و سقم فعالیتهای مالی هریک ازگروه حسابهای مستقل به نحوی که خواننده ذیصلاح گزارش ، در جریان وضعیت فعالیتهای مالی دستگاه تحت رسیدگی قرارگیرد . چنانچه در ضمن رسیدگی تخلفات ناشی از اجرای قوانین و مقررات و موازین حسابداری دولتی توسط مسئولین ذیربط مشاهده شدکه اثر قابل توجهی در فعالیتهای مالی به جا می گذارد و قابل طرح و پیگرد قانون ی در مراجع قضایی دیوان محاسبات می باشد ، در این قسمت با ذکر دلایل قانون ی لحاظ می گردد . همچنین اظهارنظر در مورد محدودیت های قانون ی که مانع دسترسی و حسابرسی به بعضی از اطلاعات ، اسناد و مدارک موجود در امور مالی شده است ( در صورت وجود چنین موانع قانون ی ).
پاراگراف آخر: تاکید بر موضوعات خاص ، توصیه ها ،رهنمودها و پیشنهادها و راه کارهای عملی به منظور بهبود و انسجام هرچه بیشتر در مدیریت امور مالی که به تشخیص حسابرسان تذکر آنها مفید و موثر در فعالیتهای مالی سنوات آتی می باشد .
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی شناخت چوب و بررسی کارگاه نجاری با pdf دارای 72 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی شناخت چوب و بررسی کارگاه نجاری با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
«فهرست مطالب»
مقدمه 1
فصل اول: شناخت ملزومات کارگاه 2
1. شناخت چوب 3
2. شناخت ابزار 5
3. شناخت مواد 16
فصل دوم: شناخت رشته های آموزشی و میزان فضای لازم 18
1. معرق 19
الف) شناخت 19
ب) ابزار و مواد 19
ج) فضای لازم 19
2. منبت 21
الف) شناخت 21
ب) ابزار و مواد 21
ج) فضای لازم 21
3. مشبک 23
الف) شناخت 23
ب) ابزار و مواد 23
ج) فضای لازم 23
فصل سوم: ویژگی های کارگاه 24
1. مشخصات کارگاه 25
الف) وسعت کارگاه 25
ب) روشنایی و تهویه 26
ج) تأسیسات کارگاهی 28
د) طراحی فضای ساختمانی کارگاه 30
2. بررسی ضوابط و استانداردهای اجزاء کارگاه 31
الف) توضیحات 31
ب) مراحل تهیه سرانه فضاها 32
ج) احکام فضایابی 35
فصل چهارم: ارائه طرح 36
1. ارائه آلترناتیو و بررسی محاسن و معایب 37
2. ارائه طرح بهینه و بررسی محاسن 57
نتیجه گیری 60
فهرست منابع و مأخذ متن 62
فهرست منابع تصاویر 64
گزارش کار عملی 65
فهرست منابع تصاویر کارعملی 72
استانداردهای آموزشی کارگاه های چوب صنایع دستی
فصل اول
شناخت ملزومات کارگاه
1. شناخت چوب
چوب یکی از اصلی ترین و قدیمی ترین مصالح بوده است. انسان نخستین طریقه شکل دادن به چوب را برای ساخت و تهیه ابزار مختلف فرا گرفت. ابزار و وسایل چوبی نخستین و حتی ساختمان ها و تزئینات چوبی ادوار ماقبل تاریخ، نشانگر اهمیت چنان ماده ای است که قبل از فلز و همزمان با سنگ در اختیار بشر درآمده و از آن در راههای مختلفی مثل تهیه ابزار و مایحتاج زندگی، سلاح، ساختمان و … استفاده کرده است.
فرانک لوید رایت پس از طراحی خانه داروین در شیکاگو در مورد مصالح به کار رفته در طراحی این ساختمان (که عمدتاً چوب است) می گوید:
«چوب صمیمانه ترین و اساسی ترین مصالح است. انسان عاشق پیوند با آن است، دوست دارد آنرا لمس کند و دیدن آن را خوش می دارد».
چوب طبیعی پیچیده دارد. مثلاً چوب درخت بالزا، که قابلیت شکل پذیری زیادی دارد، جزو چوب های سخت محسوب می شود. اما چوب درخت شوکران که درساخت ستون های خانه کار برد دارد، از انواع چوب های نرم به شمار می آید. از طرفی دیگر درختان بلوط همگی دارای چوب سخت می باشند. چوب به رغم ظاهر جامد و محکمش، زنده است و لایه های درونی آن رشد می کنند.
چوب ها با درجه اهمیتی که در صنعت و هنر دارند، باید مورد توجه و نگهداری های ویژه قرار گیرند. در نگهداری چوب ها، توجه به نکاتی چون حفاظت در برابر آفتاب، باران و آفات و همچنین کنترل میزان رطوبت هوا، اهمیت بسیاری دارد.
2. شناخت ابزار
اره فلکه:
بیشتر جهت برش چوبهایی با ضخامت زیاد به کار می رود.
اره فلکه به لحاظ وزن زیاد، داشتن جثه بزرگ، عدم توانایی جابجایی در سطح کارگاه و نیاز به چاله خاک اره، باید در قسمتی از کارگاه که مناسب شرایط برش با این اره می باشد، جاسازی و ثابت شود.
اره چکشی:
یکی از ابزار برش است که قابل حمل و نقل است و نیاز به فضای ثابتی ندارد و دارای دو نوع عمود بر و افقی بر می باشد . (تصویر شماره 1)
تصویر شماره 1- اره چکشی عمودبر
اره فارسی بر:
از این اره برای برش های 45 درجه استفاده می شود، نوع دستی آن قابل حمل و نقل است ولی نوع برقی آن نیاز به فضایی دارد تا در آن ثابت شود. (تصویر شماره2)
تصویر شماره 2- اره فارسی بر از نوع دستی
سنباده دیسکی:
شامل صفحه ای دوار و متصل به موتور می باشد که روی آن سنباده ای قرار دارد و با حرکت دورانی خود سطح کار را سنباده می زند.
این ابزار به جهت ایجاد گرد و خاک باید در فضایی جداگانه استفاده شود. همچنین دستگاه سنباده دیسکی قابل حمل و نقل می باشد.
سنباده لرزان:
عمل سنباده زنی را از طریق لرزش خفیف کف، که ورقه سنباده به آن متصل شده، انجام می دهد . این وسیله قابل حمل و نقل می باشد. (تصویر شماره 3)
تصویر شماره 3- سنباده لرزان
سنباده نواری:
از این دستگاه برای سنباده قطعات مسطح و قطعات کوچک استفاده می شود . (تصویر شماره 4)
تصویر شماره 4- سنباده نواری
ماشین سنگ:
برای تیز کردن مغار و مته و … استفاده می شود . ماشین سنگ باید بر روی یک میز ثابت شود. (تصویر شماره 5)
تصویر شماره 5- ماشین سنگ
ماشین چند کاره:
دستگاهی است که بر روی آن رنده، دریل، اره و در بعضی از انواع آن سنباده وجود دارد. این دستگاه نیاز به فضایی دارد که در آن ثابت شود.
ماشین کف رند:
برای برداشتن لایه ای نازک یا ضخیم از روی چوب به منظور صاف شدن، باریک شدن و … استفاده می شود. این دستگاه احتیاج به فضایی دارد که در آن ثابت شود. (تصویر شماره 6)
تصویر شماره 6- ماشین کف رند
ماشین گندگی:
برای یک ضخامت کردن چوب ها از این دستگاه استفاده می شود. این دستگاه نیز باید در فضایی ثابت شود. (تصویر شماره 7)
تصویر شماره 7- ماشین گندگی
دریل:
از این دستگاه برای ایجاد سوراخ استفاده می شود. و شامل دو نوع دستی و برقی می باشد، همچنین قابل حمل و نقل است. (تصویر شماره 8)
تصویر شماره 8- دریل
منگنه زن:
وسیله ای است که با استفاده از نیروی خارجی، یک اتصال موقت به نام سوزن بر روی کار بوجود می آورد. این دستگاه قابل حمل و نقل می باشد.
پیستوله:
وسیله ای جهت پاشیدن رنگ می باشد و چون در هنگام پاشیدن رنگ امکان ریختن رنگ در اطراف کار وجود دارد، نیاز به فضایی جدا از سایر فضاهای کارگاه دارد. ضمناً این عمل باید در فضایی انجام شود که گرد و خاک وجود نداشته باشد زیرا گرد و خاک بر روی رنگ می نشیند و ایجاد ناهمواری در سطح رنگ شده می نماید. (تصویر شماره9)
تصویر شماره 9- پیستوله
تنگ دستی (پیچ دستی):
برای محکم کردن قطعات و همچنین برای بستن کارهای بزرگ و سنگین استفاده میشود این وسیله قابل حمل ونقل است. (تصویر شماره 10)
تصویر شماره 10- تنگ دستی
گیره رومیزی:
برای بستن همه قطعات استفاده می شود گیره رومیزی باید بر روی میز ثابت ود.
سوهان:
از سوهان برای سائیدن چوب و شکل دادن و انجام کار تکمیلی استفاده می شود. سوهانها قابل حمل و نقل می باشند.
چوب ساب:
از چوب ساب نیز برای سائیدن چوب استفاده می شود و قابل حمل و نقل میباشد.
چکش:
برای ضربه زدن به قطعات یا بعضی از ابزار استفاده می شود و قابل حمل و نقل است.
مغار:
ابزاری است که با لبه تیز خود چوب را می تراشد و انواع مختلف دارد. این وسیله قابل حمل و نقل است. (تصویر شماره 11)
تصویر شماره 11- انواع مغار
میز کار:
از وسایل اصلی کار می باشد. میز کار باید به اندازه کافی محکم و مقاوم باشد استاندارد معمول برای ارتفاع میز، حدود کمر است. میز کار باید در محل مناسب ثابت شود.
پیشکار:
قطعه چوب یا نئوپانی است که از عرض وسط آن، یک مثلث متساوی الساقین وجود دارد و کار روی آن قرار می گیرد. پیشکار روی میز نصب می شود و شکاف آن بیرون از سطح میز قرار می گیرد.
اره موئی (کمان اره):
از این اره در برش های طولی و قوسبری استفاده می شود و قابل حمل و نقل است.
مشتی:
وسیله ای چوبی، است که به وسیله آن پیج کمان اره باز و بسته می شود. این وسیله قابل حمل و نقل می باشد.
میخ:
یکی از عوامل متصل شدن قطعات یکدیگر می باشد و قابل حمل و نقل است.
پرگار:
از این وسیله برای انتقال اندازه، کشیدن قوس، دایره و در بعضی از موارد خط کشی و غیره …. کمک گرفته می شود. این وسیله قابل حمل و نقل است.
گونیای فلزی:
از این وسیله برای گونیا بودن زیر کار، همچنین رسم کردن خطوط عمودی و یا امتحان قائم بودن زوایا و … استفاده می شود و قابل حمل و نقل می باشد.
کاردک و لیسه:
از این وسیله برای بتونه کاری استفاده می شود و قابل حمل و نقل می باشد.
قلم مو:
در رنگ کاری کاربرد دارد و قابلیت حمل و نقل دارد.
3. شناخت مواد
پلی استر:
یک نوع محافظ است که شفاف بوده و در برابر رطوبت، حرارت و … تا حدود زیادی مقاوم می باشد. «رویه های پلی استر خیلی سخت، محکم، مقاوم به حلالها و مقاوم به اشیایی با گرمای ملایم می باشند.» پلی استر به جهت استفاده از مواد شیمیایی و دارا بودن بوی تند باید در مکانی جدا از سایر مکان های کارگاه استفاده شود، همچنین کفپوش محل باید در برابر مواد شیمیایی موجود در پلی استر مقاوم باشد.
سیلر و کیلر
سیلر برای پر کردن خلل و فرج چوب در اولین مرحله رنگ کاری استفاده می شود و از کیلر به عنوان رنگ نهایی استفاده می شود . شرایط مکان استفاده از سیلر و کیلر مانند پلی استر می باشد.
چسب چوب:
در برابر رطوبت مقاومت زیادی ندارند، قدرت چسبندگی بالایی دارند و با آب حل می شوند.
چسب فوری:
مدت چسبندگی کوتاه و قدرت چسبندگی آن زیاد است. چون چسب فوری قابلیت اشتعال دارد باید در نگهداری آن دقت لازم را به عمل آورد.
خمیر مشکی:
از مقدار مورد نیاز رزین به همراه دوده صنعتی (گرانول) تشکیل شده است. و شرایط استفاده از آن مانند پلی استر می باشد.
پولیش (واکس).
ماده ای خمیری است که در دو نوع زبر و نرم موجود می باشد.
تینر فوری:
برای رقیق کردن انواع رنگ کاربرد دارد. برای نگهداری آن باید دقت کافی داشت زیرا تینر قابل اشتعال می باشد.
بتونه:
برای پر کردن درزها، شیارها و … کاربرد دارد. کفپوش محل استفاده از آن باید از قابلیت شستشو برخوردار باشد.
فصل دوم
شناخت رشته های آموزشی و میزان فضای لازم
1. معرق
الف) شناخت:
معرق کاری چوب عبارت است از بوجودآوردن نقش ها و طرح های مختلف که از کنار هم قرار دادن چوب های مختلف در کنار یکدیگر، به وجود می آید و انواع مختلفی دارد .
«سابقه معرق کاری و آموزش آن در اداره کل هنرهای سنتی به سال 1309 ه.ش بر میگردد.»
ب) ابزار و مواد:
اره مویی، مشتی، میزکار، پیشکار، پرگار، پیچ دستی، چکش، چوب ساب، سوهان، میخکش، صابون، پیستوله، سنباده، دریل، ماشین سنباده نواری، ماشین سنباده گرد، ماشین سنباده لرزان، اره عمود بر، گونیا، بتونه، پلی استر، خمیر مشکی، تینر فوری، سیلر، کیلر، چسب فوری، چسب چوب.
ج) فضای لازم:
هر معرق کار، برای انجام کار معرق به فضاهای زیر احتیاج دارد:
1. فضایی برای برش چوب های بزرگ که جای کافی برای ثابت کردن وسایل برش داشته باشد.
2. فضایی برای برشکاری که در این فضا میز کار قرار گیرد. ابعاد مناسب میز کار برای هر فرد در حدود m6/0*1 می باشد. ضمناً فاصله بین میزها باید به گونه ای باشد که عبور ومرور از میان آنها راحت باشد.
3. فضایی برای سنباده زدن که به جهت ایجاد گرد و غبار، باید جدا از فضای کار باشد.
4. فضایی برای رنگ کاری چون در معرق عموماً از رنگها و رویه های شیمیایی، استفاده می شود، باید فضای مورد نظر مجهز به سیستم تهویه، همچنین کفپوش مقاوم در برابر مواد شیمیایی باشد.
5. فضایی برای نگه داری محصولات
6. فضایی برای انبار کردن مواد اولیه
2. منبت
الف) شناخت:
منبت کاری یکی از شاخه های صنعت چوب می باشد، که فنی توأم با هنر به شمار می رود. منبت کاری در صنعت چوب، کاری است که بیشتر جنبه تزئینی دارد. امروزه دستگاه های پیشرفته کامپیوتری C.N.C ، کار منبت را به زیبایی و راحتی انجام می دهند. اما با این وجود هنوز کار دست ارزش خود را از دست نداده و در میان مردم از محبوبیت خاص خود برخوردار است.
منبت کاری از قدیم، در ایران رواج داشته است. کنده کاری روی چوب یکی از ارزشمدنترین هنرهای سنتی ایران باستان بوده است.
منبت کاری شامل دو نوع می باشد. یکی کنده کاری مسطح (نقش برجسته) و دیگری مجسمه سازی.
ب) ابزار و مواد:
چاقوها، مغارها، چوب ساب، سنگ سنباده، دریل، اره برقی، سنباده، چکش، گیره، پیچ دستی، گیره رومیزی، میز کار، بتونه، سیلر، کیلر، تینر فوری.
ج) فضای لازم:
هر منبت کار، برای انجام کار منبت، به فضاهای زیر احتیاج دارد:
1- فضایی برای برش چوب های بزرگ
2- فضایی برای کنده کاری که در این فضا میز کار قرار می گیرد. ابعاد مناسب میزکار برای هر فرد در حدود m 60/0*1 می باشد. میزکار باید وزن مناسب داشته باشد تا در اثر ضربات چکش نلرزد.
3- فضایی برای سنباده زدن
4- فضایی برای رنگ کاری
5- فضایی برای نگه داری محصولات
6- فضایی برای انبار کردن چوب
3. مشبک
الف) شناخت:
هنر مشبک قدمتی دیرینه دارد. از زمانی که انسان های نخستین از غارنشینی به صحرا نشینی رو آوردند و با سنگ برای خود خانه ساختند، برای روشنایی خانه، پنجره ای از پوست حیوان، چوب و … که سوراخ سوراخ شده بود، تعبیه کردند. کم کم این سوراخ ها به اشکال هنری تبدیل شدند.
هر مشبک با تراش دادن چوب، فلز یا سنگ، آن را سوراخ سوراخ و سبک می نماید.
ب) ابزار و مواد:
اره مویی، دریل دستی، سنباده، میزکار، سیلر، کیلر، تینر.
ج) فضاهای لازم:
هر مشبک کار، برای انجام کار مشبک به فضاهای زیر احتیاج دارد:
1- فضایی برای برشکاری که در این فضا، میزکار قرار می گیرد. ابعاد مناسب میز کار برای هر فرد m60/0*1 می باشد.
2- فضایی برای رنگ کاری
3- فضایی برای نگهداری محصولات
فصل سوم
ویژگی های کارگاه
1. مشخصات کارگاه
الف) وسعت کارگاه:
وسعت کارگاه های استاندارد شده، با توجه به شرایط زیر پیش بینی می شود:
1-فضای لازم برای ماشین آلات، با در نظر گرفتن اینکه بعضی از آنها در هنگام انجام کار فضای بیشتری را برای تردد احتیاج دارند.
2-فضای لازم برای انبار کردن چوب و سایر لوازم مصرفی
3- فضای مناسب برای محصولات
4- وسعت کافی برای جابجایی ابزار و تولیدات.
5- وسعت لازم با توجه به تعداد افراد برای ایجاد محل های خدماتی چون رختکن, سرویس, قسمت اداری و …
ب) روشنایی و تهویه:
اندازه پنجره، میزان نور طبیعی را کنترل می کند. اندازه پنجره در سطح یک دیوار میتواند با عوامل دیگری بجز نور تعیین شود، مثل جنس دیوار، شرایط خصوصی بودن و دید نداشتن به فضا، نوع تهویه ونحوه بسته شدن فضا و … بنابراین برای تعیین نور طبیعی ای که یک فضا می گیرد، محل قرارگیری و جهت پنجره می تواند مهمتر از اندازه آن باشد.
برای فراهم ساختن روشنایی و تهویه مناسب در کارگاه عوامل زیر را باید در نظر گرفت:
1- با روشنایی مطلوب، راندمان کار افزایش یافته و حوادث ناشی از کمبود نور رخ نخواهد داد. بنابراین باید به نکات زیر توجه کرد:
الف) تا حد امکان از نور طبیعی کمک گرفته شود و در صورت استفاده از نور مصنوعی، روشنایی ها باید با فاصله هایی معین در دیوارها یا سقف قرار گیرند تا نور به صورت یکنواخت، محل را روشن سازد. برای کارهای ظریف می توان از نورهای متمرکز بر روی میز های کار استفاده نمود.
ب) حداقل روشنایی، در حدی باشد که با نوع کار و ابعاد آن متناسب بوده و به راحتی قابل دیدن باشد. پیشنهاد می شود در محاسبات Lux 500 در نظر گرفته شود.
2-تهویه مناسب باعث تنفس سالم و کاهش عوارض ناشی از آن می باشد. بنابراین:
الف) سیستم تهویه در فضاهای سرپوشیده باید به گونه ای تعیین شود که در محل کار، برحسب نوع کار، حداقل 30 تا 50 متر مکعب هوا در ساعت تامین گردد.
ب) سرما و گرما به گونه ای پیش بینی شود که در طول فصول سال, درجه حرارت مناسب، در حدود 24-18 فراهم باشد. پیشنهاد می گردد جهت جلوگیری از تغییرات رطوبت محیط از سیستم تهویه مطبوع یا شوفاژ استفاده شود.
ج) مکش های قوی، برای خروج ذرات و گازهای سمی و مضر ایجاد شده توسط مواد شیمیایی، برای فضاهایی مثل کارگاه رنگرزی و کارگاه برش چوب، ضروری میباشد.
ج) تاسیسات کارگاهی:
عدم تأمین امکانات و نیازهای ضروری افراد در یک کارگاه می تواند در طولانی شدن مدت کار موثر باشد. بنابراین بررسی ضروریات کارگاه و انجام به موقع آن در راندمان کار نقش مهمی دارد.
1- برق: روشنایی مناسب درکارگاه، همراه با تعداد لازم پریز برق باید نصب شود.
2- تلفن: دسترسی به تلفن در نقاط حساس لازم است.
3- آب: تمام مراکز شستشو باید به آب سرد و گرم، متصل شوند. ازآنجمله می توان فضای رنگرزی سرویسهای بهداشتی و آبدار خانه را نام برد.
4- مجاری آبرو: آبروهای سطحی باید دارای در پوش باشند و در جایی مستقر شوند که احتمال زمین خوردن کسی نباشد.
5- تعویض هوا: برای توالتها بهتر است تعویض طبیعی هوا صورت گیرد در غیر این صورت تعویض هوا به صورت مکانیکی انجام شود. تمام قسمتهای کارگاه، به تعویض طبیعی هوا نیاز دارند و اگر کافی نباشد، باید وسایل مکانیکی نصب شود از آنجمله فضاهای رنگرزی، کارگاه برش چوب و …. را می توان نام برد...
فهرست منابع و مأخذ متن:
1- ترنر، شیمی رنگ، دکتر ترپوسیان، اسلامیه، 1374، چاپ اول.
2- جانسون. جیمز ب، منبت کاری، روش ها و طرح ها، حمید بلوچ، شرکت انتشارات فنی ایران، تهران، 1378، چاپ دوم.
3- دی. کی. چینگ. فرانسیس، معماری: فرم، فضا و نظم، زهره قراگزلو، دانشگاه تهران، تهران، 1377، چاپ چهارم.
4- رهنورد. زهرا، مشبک، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها، تهران، 1380، چاپ اول.
5- ریاضت بخش. احمد، صد نکته در کارگاه ساختمانی، مرکز فرهنگی و هنری ایحاء، 1378، چاپ اول.
6- طوجی. حمید، آموزش معرق کاری، ارمغان، تهران، 1380، چاپ دوم.
7- طوجی. حمید، منبت کاری، ارمغان، تهران، 1380، چاپ اول.
8- فروتنی. سام، مصالح و ساختمان، روزنه، تهران، 1380، چاپ اول.
9- کریم نیا. مینو، معرق روی چوب، پازینه، تهران، 1378، چاپ اول.
10- گیرشمن. رمان، هنر ایران در دوران ماد و هخامنشی، عیسی بهنام، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، 1371، چاپ دوم.
11- نویفرت. ارنست، اطلاعات معماری نویفرت، محمد گوهری نائینی، آذرنگ، تهران، 1379، چاپ اول.
12- -نیک بخت. محسن، درودگری عمومی، جاودان خرد، تهران، 1379، چاپ اول.
13- نیک بخت. محسن، دستگاه ها و ماشین آلات صنایع چوب، جاودان خرد، تهران، 1381، چاپ اول.
14- ورهلست. ویلبرت، ابزار و مواد و کاربردآنها در هنرهای تجسمی، حشمت اله صباغی، کارگاه هنر، 1366، چاپ اول.
15- Lloyd wright. Frank, Collected writings, Buce books pfeiffer, New york, 1992, pub 1.
فهرست منابع تصاویر:
Pl 1- Cloud. Cordoba, Biblioteca de la talla y la Madera, Daly s.l, Malage, 1999, Vol III , P49.
Pl 2- Cloud. Cordoba, Ibid, P40.
Pl 3- Cloud. Cordoba, Ibid, P49.
Pl 4- Cloud. Cordoba, Ibid, Vol I, P 61.
Pl 5- Cloud. Cordoba, Ibid, P59.
Pl 6- Cloud. Cordoba, Ibid, Vol III, P 51.
Pl 7- Cloud. Cordoba, Ibid, P 51.
Pl 8- Cloud. Cordoba, Ibid, P 49.
Pl 9- Cloud. Cordoba, Ibid, P 32.
Pl 10- Cloud. Cordoba, Ibid, P 47.
Pl 11- Cloud. Cordoba, Ibid, Vol I, P56.
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی مقاله در مورد ایمنی زیستی با pdf دارای 77 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد ایمنی زیستی با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد ایمنی زیستی با pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
ایمنی زیستی
مقدمه:
در حالیکه فقط حدود 20 سال از تولید اولین گیاه دست ورزی شده ژنتیکی در جهان میگذرد، روند پذیرش، کاشت و تولید گیاهان زراعی تراریخته بویژه در ده سال اخیر به سرعت افزایش یافته است به طوریکه د سال 2003 بیش از 7/67 میلیون هکتار از اراضی زیر کشت دنیا به زراعت گیاهان تراریخته اختصاص یافته است.
درک مناسبی از مزایای این گیاهان و نیز بررسی این موضوع که چرا زراعت گیاهان تراریخته مورد استقبال جدی کشاورزان آمریکا و دیگر کشورهای جهان قرار گرفته و همینطور چالشها و نگرانیهایی که مصرف کنندگان تولیدات گیاهان تراریخته با آن روبرو هستند.
فصل اول
وضعیت فعلی محصولات تراریخته در جهان
اعتقاد بر این است که اولین رهاسازی محصولات تراریخته در سال 1994 در آمریکا صورت گرفت که در مورد گوجه فرنگی بود. هر چند که قبل از آن در سال 1993 کاشت توتون تراریخته (توتون بیان کننده ژنهای پروتئین پوشی ویروس موزاییک توتون و ویروس موزاییک خیار) در سطح وسیعی در چین صورت گرفته بود. طبق آما ISAAA امروزه کل
مساحتی که در سراسر جهان به صورت تجاری به پرورش محصولات تراریخته اختصاص یافته است. حدود 175 میلیون هکتار در 16 کشور مختلف است که این معادل یک دهم کل زمینهای حاصلخیز و در دسترس جهان میباشد. در این بین امریکا با 68 درصد و آرژانتین با 22 درصد بیشترین سهم را در تولید محصولات تراریخته دارا هستند. در بین محصولا
ت ذرت تراریخته مخصوصا ذرت مقاوم به حشره بیشترین میزان کشت را دارا بوده است که بعد از آن پنبه تراریخته و کلزا دارای بیشترین سطح زیر کشت بودهاند. همچنین 46 درصد از سویای کشت شده سویای تراریخته بوده است.
آخرین وضعیت محصولات تراریخته
آخرین وضعیت محصولات تراریخته جهان تا پایان سال2004
براساس گزارش ISAA سال 2004 سال ماقبل آخر از اولین دهه عمر تجاری محصولات تراریخته و به عبارتی محصولات بیوتکنولوژی است.
در سال 2004 برای نهمین سال متوالی سرعت رشد این محصولات افزایش قابل ملاحظهای داشته واز 15% در سال 2003 به 20% در سال 2004 رسیده است. براساس آخرین ارزیابیهای انجام شده سطح زیر کشت محصولات تراریخته از 7/67 میلیون هکتار در سال 2003 به 81 میلیون هکتار در سال 2004 رسیده است.
این افزایش سطح زیر کشت در 17 کشور جهان و شامل اشتغال 25/8 میلوین کشاورز میباشد.
نکته قابل توجه این که 90% این افزایش بهره برداری مربوط به کشاورزان فقیر کشورهای توسعه یافته است که از طریق کشت محصولات تراریخته درآمد خود را افزایش داده و گامی در جهت کاهش فقر برداشتهاند.
مهمتریم محصولات تراریخته در سال 2004 شامل سویای مقاوم به علفکش (4/48 میلیون هکتار)، ذرت B.t (2/11 میلیون هکتار) پنبه B.t (5/4 میلیون هکتار) و مابقی ذرت مقاوم به علف کش، کلزای مقاوم به علف کش، ذرت B.t و مقاوم به علف عکش، پنبه B.t و مقاوم به علف کش و نهایتا پنبه مقاوم به علف کش میباشند.
در سال 2004 حدود 5% از 5/1 میلیارد هکتار اراضی کشاورزی جهان به کشت محصولات تراریخته اختصاص داشته است.
همچنین از مجموع 284 میلیون هکتار از اراضی زیرکشت چهار محصول مهم تراریخته حدود 29% آن تراریخته بوده است. پیش بینی میشود که سال 2010، هکتار سطح زیرکشت محصولات تراریخته به 150 میلیون هکتار، شامل 15 میلیون کشاورز در 30 کشور جهان باشد.
وضعیت کشورهای تولید کننده محصولات تراریخته
عمده کشورهای تولید کننده محصولات تراریخته در سال 2004، که بیش از 50 هزار هکتار سطح زیر کشت این نوع محصولات داشته اند، از 10 کشور در سال 2003 به 14 کشور در سال 2004 افزایش یافته است.
کشورهای پاراگوئه، اسپانیا، مکزیک و فیلیپین چهار کشور
ی هستند که برای نخستین بار در سال 2004 به جمع تولیدکنندگان عمده محصولات بیوتکنولوژی پیوستهاند.
14 کشور عمده تولید کننده محصولات تراریخته به ترتیب عبارتند از:
آمریکا 6/47 میلیون هکتار (59% از کل مساحت)، آرژانتی 2/
16میلیون هکتار (20%)، کانادا 4/5 میلیون هکتار (6%) ، برزیل 0/5میلیون هکتار (6%) ، چین 7/3میلیون هکتار (5%)، پاراگوئه2/1میلیون هکتار (2%)، هندوستان 5/0میلیون هکتار(1%)، آفریقای جنوبی 5/0میلیون هکتار (1%)، اروگوئه 3/0میلیون هکتار (1% <)، استرالیا 2/0 میلیون هکتار (1%<)، رومانی 1/0 میلیون هکتار (1%<)، مکزیک 1/0 میلیون هکتار (1%<) اسپانیا 1/0 میلیون هکتار (1%<) و فیلیپین 1/0 میلیون هکتار (1% <).
در هندوستان زیر کشت پنبه B.t از 100 هزارهکتار در سال 2003 به 500 هزار هکتار در سال 2004 افزایش یافت. یعنی سطح زیر کشت پنبه تراریخته این کشور حدود 400% افزایش داشته است و این در حالی است که این میزان افزایش در اوروگوئه 200% در استرالیا 100% در برزیل 66%، در چین 32%، در آفریقای جنوبی 25% در کانادا 23% در آرژانتین 17% و نهایتا در آمریکا 11% بوده است.
در اروگوئه بیش از 99 % کل سطح زیر کشت سویا، تراریخته میباشد که با احتساب ذرت تراریخته، مجموع سطح زیر کشت محصولات تراریخته در این کشور به 300 هزار هکتار میرسد.
استرالیا با پشت سرگذاشتن دو سال خشکسالی شدید 80% از کل سطح زیرکشت پنبه خود را به کشت پنبه تراریخته اختصاص داده است. برزیل سطح زیر کشت سویای تراریخته خود را از 3 میلیون هکتار در سال 2003 به 5 میلیون هکتار در سال 2004 افزایش داد.
چین برای هفتیم سال متوالی سطح زیر کشت پنبه تراریخته خود را افزایش داده و از 8/2 میلیون هکتار در سال 2003 به 7/3 میلیون هکتار در سال 2004 رسانده است؛ یعنی چیزی حدود 66% از کل سطح زیر کشت 6/5 میلیون هکتاری پنبه این کشور تراریخته میباشد.
به عبارت دیگر چین بزرگترین کشور تولید کننده پنبه تراریخته از سال 1997 تاکنون میباشد.
آفریقای جنوبی در گزارش خود افزایش سطح زیر کشت ذرت، سویا و پنبه تراریخته خود را چیزی حدود 25% اعلام کرده است. در کانادا سطح زیر کشت کلزا ذرت و سویای تراریخته 2
3% از کل سطح زیر کشت 4/5 میلیون هکتاری این محصولات را تشکیل میده به طوری که در سال 2004، 77% از کل کلزای این کشور تراریخته بوده است.
اسپانیا تنها کشور اروپایی است که سطح زیر کشت محصولات تراریخته خود را افزایش داده به طوری که سطح زیر کشت ذرت B.t در اسپانیا 80% افزایش داشته و از 32 هزار هکتار در سال 2003 به 58 هزار هکتار در سال 2004 رسیده است.
در ناحیه اروپای شرقی و در کشور رومانی سطح زیر کشت سویای تراریخته تا بیش از 50 هزار
هکتار در سال 2004 گزارش شده است. دو کشور مکزیک و فیلیپین هم که برای نخستین بار به جمع تولیدکنندگان محصولات تراریخته پیوستهاند، حدود 52 هزار هکتار ازکل 75 هزارهکتار سطح زیرکشت خود را تراریخته اعلام کردهاند.
ارزش بازار جهانی و اثرات محصولات تراریخته
براساس پیش بینی سرویس Cropnosis ارزش بازار جهانی محصولات تراریخته در سال 2004، 7/4 میلیاد دلار بوده است که این مقدار معادل 15% از بازار 5/32 میلیارد دلاری حفظ نباتات در سال 2003 و 16% از بازار 30 میلیارد دلاری فروش بذر جهان بوده است.
پیش بینی میشود این رقم در سال 2005 به بیش از 5 میلیارد دلار برسد. به طور کلی در طول 9 سال یعنی از سال 1996 تا پایان سال 2004، ارزش بازار جهانی محصولات تراریخته به 24 میلیارد دلار رسیده است.
محصولات تراریخته از طریق تولید بیشتر مواد غذایی، علوفه و الیاف عاری از آفت کشها، میتوانند علاوه بر ایجاد محیط زیستی پایدارتر، فواید زیادی نیز برای مصرفکنندگان و جامعه داشته باشند.
براساس پیشبینیهای دولت چین، تا سال 2010، حدود 5 میلیارد دلار از محل تولید محصولات تراریخته عاید این کشور خواهد شد. که یک میلیارد دلار آن از محل تولید پنبه B.t و 4 میلیارد دلار دیگر از محل تولید برنج B.t (که در آینده نزدیک به بازار عرضه میشود) خواهد بود.
اقتصاددانهای استرالیا در یک بررسی اقتصادی که بر روی بذور تراریخته، دانههای روغنی، میوهها و سبزیهای تراریخته انجام دادند به این نتیجه رسیدند که تا سال 2015 تولید این محصولات چیزی حدود 210 میلیارد دلار سود اقتصادی در برخواهد داشت که در این میان کشورهای با درآمد متوسط و بالا حدود 10% سود و کشورهای با درآمد پائین حدود 20% سود خواهند بود.
چشم اندازه آینده
بازارهای کشورهای صنعتی مانند آمریکا و کانادا، شاهد ورود صفات حدید مانند واریته MON863 برای کنترل کرم ریشه ذرت (700 هزار هکتار) و TC1507 برای کنترل طیف وسیعی از لپیدوپتراها خواهد بود.
همچنین پیش بینی میشود که تعداد و نسبت جهانی کشاورزان کشورهای توسعه یافته که به کشت محصولات تراریخته میپردازند به طور قابل ملاحظهای افزایش پیدا کند.
در بین کشاورزان فقیر کشورهای غرب اروپا که اخیرا به اتحادیه اروپایی پیوستهاند نیز گرایش مشابهی برای استفاده از محصولات تراریخته و کاشت آنها وجود دارد. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد اتحادیه اروپا در اواخر سال 2004 با واردات دو نوع محصول تراریخته ذرت ( B.t11 و NK 603) برای مصارف غذایی انسان و حیوان موافقت کرده است.
همچنین این کمیته موافقت خود را با 17 واریته دیگر ذرت مقاوم به حشرات اعلام کرده است.
واریته ذرت MON810 اولین محصول تراریختهای است که با کاشت آن در همه کشورهای اروپایی موافقت شده است. این واریته فرصتی را برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا فراهم میکند تا از تجاری شدن ذرت تراریخته بهره برداری اقتصادی خوبی داشته باشند.
با توجه به شواهد موجود، چشمانداز ترسیم شده برای سال 2010، شامل 150 میلیون هکتار سطح زیرکشت محصولات تراریخته، اشتغالزایی 15 ملیون کشاورز در 30 کشور جهان میباشد.
از بین 11 کشور توسعه یافته که قبلا محصولات تراریخته را برای مصارف غذایی انسان و حیوان پذیرفته بودند، 5 کشور جزو تولید کنندگان اصلی هستند که نقش مهمی در پذیرش محصولات تراریخته در سطح جهان دارند.
این 5 کشور شامل چین و هندوستان در آسیا، برزیل و آرژانتین در آمریکای لاتین، آفریقای جنوبی در قاره آفریقا میباشند که در مجموع 26 میلیون هکتار از اراضی زیر کشت محصولات تراریخته(یک سوم کل محصولات تراریخته دنیا) را به خود اختصاص میدهند.
تولیدات این کشورها نیازهای غذایی 6/2 میلیارد نفر از جمعیت جهان را تامین میکنند.
از میان 5 کشور توسعه یافته اصلی، چین بیشترین میزان تاثیرگذاری را در پذیرش محصولات تراریخته در آسیا، برزیل در امریکای لاتین و آفریقای جنوبی در قاره آفریقا دارند. از سا
ل1996 که تجاری شدن محصولات تراریخته شروع شده، تعامل معنی داری از تجربیات و دانش بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک گیاهان در کشورهای توسعه یافته بوجود آمد.
5کشور اصلی تولید کننده محصولات تراریخته شامل آفریقای جنوبی، چین، برزیل، آرژانتین تجربه واحدی را به سه قاره آسیای جنوبی، آمریکای لاتین و آفریقا ارائه دادند.
تجربیات این کشورها و صدای واحد آنها نقش بسیار مهمی در پذیرش جهانی محصولات تراریخته خواهد داشت.
علاوه بر اینها معرفی برنج B.t در آینده نزدیک در چین نقش بسیار مهمی در گسترش محصولات تراریخته خواهد داشت. و براین اساس پیش بینی میشود که چین پرچمدار بیوتکنولوژی جهان آینده باشد.
فصل دوم
عمده محصولات تراریخته و صفات تغییر یافته آنها
در مجموع در سال 2004 کشت چهار محصول سویا ، پنبه، کلزا و ذرت تراریخته رشد متداومی به شرح زیر داشته است:
1 سطح زیر کشت سویای تراریخته از 4/41 میلیون هکتار در سال 2003 به 4/48 میلیون هکتار (60% از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته) در سال 2004 رسیده است.
2 سطح زیر کشت ذرت تراریخته از 5/15 میلیون هکتار در سال 2003 به 0/9 میلیون هکتار (11% از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته) در سال 2004 رسیده است.
3 سطح زیر کشت پنبه تراریخته از 2/7 میلیون هکتار در سال 2003 به 0/9 میلیون هکتار (11% از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته) در سال 2004 رسیده است.
همچنین پیش بینی میشود که کشت پنبه B.t در سال 2005 نیز رشد خوبی داشته باشد و علاوه بر کشورهای چین و هند که افزایش کشت این محصولات را خواهند داشت، سایر کشورها نیز برای نخستین بار به کشت این محصول بپردازند.
4 سطح زیر کشت کلزای تراریخته از 6/3 میلیون هکتار در سال 2003 به
3/4 میلیون هکتار (6% از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته) در سال 2004 رسیده است.
در مجموع در سال 2004 حدود 5% از 5/1 میلیارد هکتار اراضی کشاورزی جهان به کشت محصولات تراریخته اختصاص داشته است.
همچنین از سال 1996 تا 2004، صفت مقاومت به علف کش در کنار ص
فت مقاومت به آفات همواره به عنوان صفات غالب در محصولات تراریخته بودهاند.
در سال 2004 صفت مقاوت به علف کش در سویا، ذرت، کلزا و پنبه گستش یافت به طوری که در این سال حدود 6/58 میلیون هکتار یا 72% از کل 81 میلیون هکتار اراضی زیر کشت محصولات تراریخته به صفت مقاومت به علف کش اختصاص داشته است.
پس از آن محصولات B.t با اختصاص 6/15 میلیون هکتار یا 19% از کل ارازضی در رده دوم قرار دارند.
گیاهان دارای هر دو صفت مقاومت به علف کش و مقاومت به آفات و بویژه دو گیاه پنبه و ذرت در رده سوم قرار دارند که حدود 9% یا 8/6 میلیون هکتار از اراضی زیر کشت محصولات تراریخته را به خود اختصاص داده اند که این مقدار نسبت به سال 2003 (8/5میلیون هکتار) حدود 9% رشد داشته است.
عمده محصولات تراریخته
محصولات تراریخته غالب در سال 2004 و صفات آنها عبارتند از:
1 سویای مقاوم به علف کش، 4/48 میلیون هکتار یا 60% از کل اراضی زیرکشت محصولات تراریخته دنیا
2 ذرت B.t 2/11 میلیون هکتار یا 14% از کل اراضی زیرکشت محصولات تراریخته دنیا و کشت در 9 کشور جهان، به گونهای که آمریکا نسبت به 8 کشور دیگر بزرگترین تولید کننده ذرت B.t در سال 2004 بود.
همچنین آفریقای جنوبی به طور ویژهای کشت ذرت B.t خود را برای مصارف غذایی تا حدود 155 هزار هکتار افزایش داد که نسبت به سال 2001 که برای اولین بار در کشت این محصول پرداخته بود، حدود 25 برابر افزایش سطح زیر کشت داشته است.
مقایسه سطح زیرکشت محصولات تراریخته و غیرتراریخته
در سال 2004، 86 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان زیر کشت سویا بوده است که از این میزان 56% آن را سویای تراریخته تشکیل داده است که این میزان در
سال 2003، 55% بود.
همچنین از مجموع 32 میلیون هکتار از اراضی پنبه جهان 28% آن تراریخته بوده که نسبت به سال 2003، 7% افزایش داشته است.
در مورد کلزا 19% از مجموع 23 میلیون هکتار اراضی زیرکشت کلزای جهان تراریخته بوده د رحالی که این رقم در سال 2003، 16% بوده در نهایت از 140 میلیون هکتار از اراضی ذرت دنیا حدود 3/19 میلیون هکتار یا 14% آن تراریخته بوده است که نسبت به سال 2
003، حدود 8/3 میلیون هکتار(3%) افزایش داشته است.
به طور کلی از مجموع ذ284 میلیون هکتار از اراضی زیرکشت چهارمحصول سویا، پنبه کلزا و ذرت، حدود 30% آن تراریخته بوده است در حالی که این رقم در سال 2003، 25% بود.
فصل سوم
نگرانیهای مصرفکنندگان
بعضی از مصرفکنندگان در اروپا و سایر نقاط دنیا سئوالات و نگرانیهای جدی در مورد غذاهای حاصل از بیوتکنولوژی دارند. با این وجود زمانیکه دولتها یا شهروندان به بیان سئوالات و نگرانیهای خود میپردازند مهم است که آنان به درستی و با آنچه علم درمورد امنیت این تولیدات میگوید، راهنمایی شوند. اغلب تجارب در سراسر جهان اعم از خصوصی یا عمومی که براساس سالها تحقیق حاصل شدهاند، معتقدند که غذاهای حاصل از بیوتکنولوژی جهت مصرف عموم مردم ایمن و بیخطر هستند.
در واقع همه شواهد موجود که زیاد هم هستند نشان میدهند که غذاهای حاصل از بیوتکنولوژی به بیخطری غذاهای معمولی که صدها سال استفاده میشوند. هستند. با این وجود مواردو نگرانیهای برای مصرف کنندگان محصولات تراریخته وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
ـ آلرژی زایی:
معمولا غذاها حاوی هزاران پروتئین مختلف هستند. اگرچه اغلب پروتئینها واکنشهای آلرژیک را ایجاد نمیکنند، اما اساسا تمام عوامل آلرژیزای شناخته شده پروتئینها هستند. از آنجایی که مهندسی ژنتیک میتواند یک پروتئین جدید را به داخل گیاه معرفی نماید، ممکن است این تکنولوژی یک عامل آلرژی زای ناشناخته یا میتواند یک عامل آلرژیزای شناخته شده را به داخل گیاه منتقل نماید.
ـ سموم:
این امکان وجود دارد که پروتئین جدید معرفی شده از طریق دستورزی ژنتیکی به داخل گیاه، ایجاد مسمومیت نماید.
ـ کاهش ارزش غذایی:
ممکن است که معرفی مولکولهایی مثل اسیدفیتیک به داخل گیاه، باعث کاهش عناصر ضروری مثل فسفر در رژیم غذایی شود.
ـ خطرات زیست محیطی:
مطالعات محققین در دانشگاه کرنل در مورد کشنده بودن گرده ذرت حاوی ژن Bt بر روی لاروهای پروانه Monarch و نیز نتایج سایر مطالعات، وجود اثرات احتمالی منفی گیاهان تراریخته را بر روی حشرات مفید، پیشنهاد میکند. این امر باعث ایجاد نگرانیهای زیستمحیطی زیادی در مورد گیاهان تراریخته شده است. زیرا حشرات در میان نقشی که در سیستمهای زنده دارند، به عناون گرده افشانهای کلیدی بسیاری از گیاهان نیز شناخته شدهاند.
ممکن است که ژنهای مهندسی ژنتیکی شده به گیاهان غیرهدف منتقل شوند. به عنوان مثال احتمال دارد ژنهای ترمیناتور به گاه منتقل شده و باعث تولید بذور عقیم شده و خسارات عمدهای در تولید و تنوع گیاهی ایجاد نمایند یا انتقال ژنهای متقاومت به علفکش به خویشاوندان وحشی گیاه تراریخته، ابرعلف هرزها (Superweeds) ایجاد شوند.
ـ جنبههای اخلاقی / مذهی :
بعضی از مردم به دلایل اخلاقی یا مذهبی غذاهای دستورزی شده ژنتیکی را غیرقابل پذیرش میدانند.
عواقب پیش بینی نشده:
هیچ تکنولوژی صرفنطر از مزایایی که دارد بیخطر نیست و با هر تکنولوژی جدید ممکن است عواقب پیش بینی نشدهای نیز وجود داشته باشد. به عنوان مثال، اثرات احتمالی بیوتکنولوژی در تشدید مقاومت به آنتیبیوتیکها، میتواند به عنوان یکی از نگرانیهای اصلی مصرف کنندگان باشد. زیرا ممکن است ژنهای مقاومت به آنتیبیوتیک از گیاهان تراریخته به باکتریهای موجود در محیط منتقل و از آنجا به باکتریهای عامل بیماری وارد شود.
درک چنین پدیده ای اساسی است که نگرانیهای مصرف کنندگان را تشدید کرده و علم بیوتکنولوژی را تحتالشعاع قرار میدهد.
بدون شک همچو حرکت عظیمی در کنار منافع فراوان آن، مضراتی بر آن نیز ممکن است مترتب باشد و از اهم آن، از آنجایی که این فنآوری با موجودات زنده سروکار دارد و اصولا درصدی از دستاوردهایش را مرهون دستکاریهای ژنتیکی گیاهان، باکتریها و سلولها میباشد، صدمات ممکنه بر محیط زیست و گونههای موجود در طبیعت میباشد که بسیاری از آنها در حال مطالعه است و برخی فعلا به ذهن دانشمندان متصور نمیباشد. از این رو نیاز به قوانین رشد دهنده جهت ایجاد بستر مناسب جهت توسعه آن و همین طور کنترلی جهت کاهش صدمات احتمالی این فناوری مهم میباشد،چرا که دیدگاه ما برای استفاده از طبیعت صرفا برای نسل موجود
نمی باشد و آیندگان نیز دارای حق میباشند، لذا ظرافت موضوع در همین جا آشکار میشود چگونه ما قوانینی داشته باشیم که در عین عدم ممانعت از رشد و بالندگی تکنولوژی (بیوتکنولوژی) از صدمات احتمالی آن نیز جلوگیری نماید، یا قوانین محافظتی داشته باشیم که در عین ک
نترل باعث تسریع رشد ان نیز بشود. این موضوع نیز نباید از نظر دور شود که در یک ساختار کلی رشد و توسعه، بیوتکنولوژی در کشور ما جدای از رشد و توسعه تکنولوژی در مفهوم کلی نمیباشد و کلیه قوانین حاکم بر کل بر جز که بیوتکنولوژی است نیز حاکم میباشد.
البته این قوانین و ضوابط در یک مجموعه کلی و مرتبط قابل بررسی است. شاید بتوان در این راستا به یکی از پاراگرافهای اقدام وین اشاره نمود بدین مضمون دولت هر کشور رو به توسعه باید یک سیاست ملی علم و تکنولوژی تدوین کند که متضمن ایفای مسئولیتهای اساسی و معین چون طرحریزی، بودجه بندی، مدیریت، هماهنگی، انگیزش، ارتقا و اجرای فعالیتهای علمی و تکنولوژیک مرتبط با اهداف تعریف شده توسعه باشد. این اقدام مستلزم تامین کنش متقابل دقیق مابین عوامل مسئول رشد و دگرگونی نیز هست.
عکس العملهای نامطلوب به مواد غذایی
عکس العملهای نامطلوب به مواد غذایی میتوانند به واکنشهای سمی، غیرسمی و عدم دوست داشتن غذا تقسیم شوند.
در حالت عدم دوست داشتن غذا، غذا به دلایل فیزیولوژیکی تحمل نمیشود واکنش به سمیت غذا، اگر مقدار آن در غذا به حدکافی بالا باشد در هر فردی که در معرض استفاده از آن قرار بگیرد قابل رویت است. حساسیتهای فوق العاده غذایی پیش از آنچه توسط خود غذا ایجاد شوند، به دلیل صفت خاصی در شخص مصرف کننده غذا ایجاد میگردند.
این عکس العملها به دو گروه آلرژی و عدم تحمل غذا قابل تفکیک هستند. آلرژی میتواند به عنوان یک حساسیت فوق العاده به غذا تعریف شود که در آن واکنشهای ایمنولوژی قابل بحث هستند، در حالی که این مکانیسمهای غیرایمونولوژی هستند که در عدم تحمل غذا نقش
مهمی را بازی میکنند.
در اکثر آلرژیهای غذایی سیستم ایمنی نوع خاصی از ایمونوگلوبین را در مقابل برخی از پروتئینهای بیضرر موجود در غذا تولید میکند و موجب حساسیتهای فوقالعده و فوری میشود.
حساسیتزاهای غذایی
اغلب حساسیتزاهای غذایی گلیکوپروتئینهایی با وزن مولکولی 10-70 کیلودالتون هستند. در تئوری هر گلیکو پروتئین غذایی ممکن است یک آلرژی زای غذایی باشد.
فاکتورهای مشخص کننده الرژیزایی پروتئینهای غذایی زیادی شناخته شده نیستند ولی از آنجاییکه میدانیم آلرژی زاها بطور نسبی در مقابل اسید و گرما دارای ثبات بوده و به هضم مقاومند، هضم پذیری پروتئین میتواند یک فاکتور مهم باشد همچنین عقیده بر این است که کربوهیدراتهایی که در ساختمان برخی پروتئیها وجود دارند میزان حساسیتزایی پروتئینها را تعیین میکنند.
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی بررسی مبحث افسردگی و اختلالات روانی با pdf دارای 77 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی بررسی مبحث افسردگی و اختلالات روانی با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
فهرست مطالب
تشکر و قدردانی :
چکیده :
فصل اول : مقدمه
1ـ1ـ بیان مسئله
1ـ2ـ اهمیت مسئله
1ـ3ـ اهداف تحقیق
بیان فرضیه
1ـ4ـ فرضیه تحقیق
1ـ5ـ اصطلاحات مهم و تعاریف عملیاتی متغیرها
1ـ افسردگی
2ـ شیوع
3ـ دانشجوی بومی و غیر بومی
فصل دوم : مرور بر ادبیات تحقیق
2ـ1ـ افسردگی
2ـ2ـ نشانه های افسردگی
2ـ3ـ طبقه بندی
2ـ4ـ نظریه های افسردگی
2ـ5ـ درمان اختلالات خلقی
2ـ6ـ تحقیقات انجام شده درمورد افسردگی دانشجویان
فصل سوم: طرح تحقیق
3ـ1ـ توصیف روش تحقیق
3-2ـ جامعه تحقیق
3-3- روش نمونه گیری
3ـ4ـ متغیرها و کنترلهایی که اعمال شده است
3ـ5ـ روش جمع آوری داده ها
3ـ6ـ ابزار اندازه گیری
3ـ7ـ روش آماری
فصل پنجم : خلاصه و نتیجه گیری
5ـ1ـ توصیف روش های مورد استفاده در تحقیق
5ـ2ـ نتیجه گیری
5ـ3ـ توجیه و تفسیر نتایج
5ـ4ـ توصیه برای پژوهشهای بعدی
5ـ5ـ محدودیتها
منابع فارسی
منابع انگلیسی
پیوستها
چکیده :
همانطور که می دانیم افسردگی و مانیا یکی از اختلالت خلقی شایع می باشند که بیشتر اختلالات عاطفی نامیده می شوند . اختلالات خلقی گروهی از بیماریهای روانپزشکی می باشند که به شکل خلق پایین و تصورات ذهنی ناهنجار بروز می نمایند .
نمای بالینی افسردگی می تواند بصورت خلق افسرده ، احساس ناامیدی ، احساس غم ، بی ارزشی ، آشفتگی خواب و اشتها و یا فقدان انرژی و میل جنسی بروز کند . این اختلالات می توانند منجر به مشکلاتی در عملکرد شغلی ـ تحصیلی ـ اجتماعی و روابط بین فردی گردند . بدین منظور و جهت شناخت بیشتر وضعیت و شیوع افسردگی تحقیقی را بر روی دانشجویان پسر بومی و غیر بومی دانشگاه تربیت معلم تهران واحد حصارک کرج انجام دادیم . مطالعه با استفاده از تست بک (BDI) بر روی 280 نفر از دانشجویان پسر انجام گردیده است .
روش تحقیقی که از آن استفاده شد ، روش تحقیق یا علّی ـ مقایسه ای با روش آماری مقایسه بین میانگین دردو گروه مستقل و بااستفاده از فرمول t بوده است . روش نمونه گیری نیز بطور تصادفی ساده و با مراجعه به جدول اعداد تصادفی و به تعداد 140 نفر از هر گروه بوده است . روش جمع آوری اطلاعات نیز با بهره گیری از تست افسردگی بک صورت گرفته است . با قرار دادن نمرات خام درفرمولt وبا سطح اطمینان 90% و در سطح به علت کوچک تر بودن عدد بدست آمده از عدد جدول فرض تحقیق معنی دار نیامد و می توان گفت که « تفاوت معنی داری بین میانگین شیوع افسردگی در دو گروه دانشجویان بومی و غیر بومی وجود ندارد .»
منابع فارسی
1ـ آناستازی ا .روان آزمایی ـ مترجم : براهنی م.ن1376 تهران . دانشگاه تهران
2ـ اتکینسون ر.ل. اتکینسون ر.س. و هیلگارد 1. زمینه روان شناسی ج1و2 مترجم ک براهنی م. و دیگران 1368 تهران رشد .
3ـ اخوت و دانشمند . ارزشیابی شخصیت 1375 ـ تهران ـ دانشگاه تهران .
4ـ انجمن روانپزشکی امریکا ـ طبقه بندی اختلالات روانی DSMIV ـ مترجم : پورافکاری .ن1374 ـ تبریز .
5ـ بست .ج روشهای تحقیق در علوم تربیتی و رفتاری ـ مترجم: پاشا شریفی ح.وطالقانی .ن 1374 تهران – رشد.
6ـ پروین 1.روان شناسی شخصیت ـ مترجم : جوادی .م.ج وکدیور پ- 1374 تهران .رسا .
8ـ پورافکاری . ن نشانه شناسی بیماریهای روانی 1375 تبریز ـ آزاده .
9ـ دلاور . ع . روشهای تحقیق در روان شناسی و علوم تربیتی 1371 تهران ـ دانشگاه پیام نور .
10ـ راس .ا.ا روان شناسی شخصیت ـ مترجم : جمالفرس 1375 تهران ، روان .
11ـ راس م. افسردگی ـ مترجم : رواندوست و 1369 تهران
12ـ راوک . ج . مباحث عمده در روانپزشکی ـ مترجم : وهاب زاده ج 1369 تهران
سازمان انتشارات آموزش انقلاب اسلامی
13ـ سازمان بهداشت جهانی (WHO) طبقه بندی اختلالات روانی و رفتاری ICD-IO 1992 مترجم : نیکخو . م . غفرانی . م آوادیس یانس 1375 تهران سخن .
14ـ شاملو . س . آسیب شناسی روانی 1368 تهران ـ رشد .
15ـ شفیع آبادی ع . و ناصری ع. نظریه ها در روان شناسی شخصیت 1368 تهران ـ رشد .
16ـ شفیع آباد ع. و ناصری ع . نظریه های مشاوره و رواندرواندرمانی 1368 تهران . مرکز نشر دانشگاهی .
17ـ فیش . ف . آسیب شناسی روانی بالینی ـ مترجم : پورافکاری . ن 1369 تبریز .
18ـ کاپلان . سادوک ب ـ چکیده روانپزشکی بالینی ـ مترجم : پورافکاری ن . 1376 تهران ـ آزاده
19ـ کاپلان . سادوک . ب ـ خلاصه روانپزشکی جلد 2و 1 ـ مترجم : پورافکاری . ن 1368 تبریز انتشارات ذوقی
20ـ کرولی د. روان شناسی افسردگی زنان ـ مترجم : رحمتی بهزاد . 1375 تهران زریاب
21ـ کریمی ـ ی . روان شناسی شخصیت 1375 ـ تهران . ویرایش
22ـ گانونگ اف . فیزیولوژی پزشکی ـ مترجم : فرخ شادان 1363 ـ تهران ـ چهره
23ـ میلانی فر . ب . بهداشت روانی 1374 تهرن قومس
24ـ فلاحی خشکناب . مقاله در چهارمین کنگره پژوهشهای روانپزشکی و روانشناسی در ایران ـ 1375 «بررسی میزان شیوع و عمق افسردگی در دانشجویان مقیم خوابگهای دانشجویی…»
25ـ ناظم بافقی . علیرضا . «بررسی و تعیین میزان شیوع افسردگی در دانشجویان حقوق دانشگاه آزاد شمال تهران» بر اساس تست بک (تهران 1375)
26ـ فخرایی . سیروس . بررسی مقایسه ای عوامل روانی ـ اجتماعی مؤثر در افسردگی دانشجویان دانشگاه تبریز و علوم پزشکی . (اداره امور پژوهش 1373)
27ـ سیف . ع ـ روش تهیه پژوهشنامه ـ 1375 . تهران . دوران .
28ـ بررسی شیوع افسردگی بین دانشجویان دختر بومی و غیر بومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شرق گیلان ـ لاهیجان ـ 1378 ـ سیده زهرا احسان بخش
کلمات کلیدی:
پروژه دانشجویی مقاله در مورد مونتاژ خودرو با pdf دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد مونتاژ خودرو با pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد مونتاژ خودرو با pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
مونتاژ خودرو
مقدمه
مهرماه سال 1338، کارخانه جیپ به عنوان اولین واحد مونتاژ خودرو در ایران فعالیت خود را آغاز کرد. پیش از آن که دهه 1330 به پایان برسد، شرکتهای دیگری نیز به تولید و مونتاژ خودرو، در ایران روی آورده بودند. از جمله میتوان از روترز، لیلاند، روور و امریکن موتور، دایملر- بنز، سیتروئن، ولوو، و میتسوبیشی نام برد
ایرانناسیونال یا همان ایرانخودرو که مادر پیکان در 40 سال اخیر بوده روز 12 مهرماه 1341 با سرمایهای در حدود 10 میلیون تومان و با هدف مونتاژ و تولید انواع خودرو متولد شد و از 28 اسفندماه 1342 با تولید اتوبوس شروع به کار کرد
درسال 1345 قراردادی بین شرکت ایران خودرو و تالبوت در مورد مونتاژ و ساخت خودروی پیکان که نام انگلیسی آن هیلمن بود منعقد شد و به طور رسمی با وارد شدن قطعات از تالبوت انگلستان که در آن روزگار زیرمجموعه شرکت کرایسلر آمریکا بود تولید پیکان در اردیبهشت سال 1346 با ظرفیت 60 هزار دستگاه آغاز شد، این شمارگان به تدریج به 120 هزار دستگاه رسید
پشتیبانی دولت از صنعت خودرو در دهه پنجاه تمایل شرکت های بزرگ خودروسازی جهان برای حضور در بازار ایران را افزایش داد. شرکتهای فیات، مزدا و جنرال موتورز از جمله شرکتهایی بودند که در آن سال ها وارد بازار مونتاژ خودرو در ایران شدند.
افزایش ناگهانی در آمدهای حاصل از صدور نفت از 2/6 میلیارد دلار در سال 1352 به 21 میلیارد دلار در سال 1353 تغییرات عمدهای را در صنایع خودرو سازی به همراه آورد. در این دوره، دولت شعار “یک پیکان برای هر ایرانی” را در برنامه قرار داده بود و هر ساله بر میزان تولید داخلی خودرو افزوده میشد
در سال 1356، تولید خودرو در ایران به حدود 180 هزار دستگاه و واردات نیز به 91 هزار دستگاه رسید
با وقوع انقلاب و در پی آن، جنگ با عراق، بسیاری از شرکت های فروش خودرو نمایندگی های خود را در ایران تعطیل کردند. شرکت های بزرگی چون ایران خودرو ملی شدند و واردات خودرو متوقف شد. با آغاز جنگ، تمام امکانات کشور در خدمت جنگ در آمد و از جمله، تولید خودرو به شدت کاهش یافت.
در سال های جنگ، دول به صورت محدود امکاناتی را برای ساخت اتوبوس و خودروهای سنگین فراهم کرد. از جمله، در سال 1364، شرکت ژاپنی نیسان، با همکاری شرکت پارس خودرو، تولید پاترول را در ایران آغاز کرد.
تا سال 1367، به جز چند مدل خودرو خارجی وارداتی، که عمدتا به وسیله دانشجویان ایرانی از خارج وارد میشد، خودروی دیگری در ایران تولید و عرضه نشد
در اواسط دهه 70شرکت های سایپا و ایران خودرو به سازمان دادن شرکتهای مادر در زمینه قطعه سازی پرداختند. سایپا شرکت سازه گستر را پی نهاد و ایران خودرو به ایجاد ساپکو مبادرت ورزید. این دو شرکت هزاران قطعه ساز را گرد هم آورند تا بتوانند آنچه را در سر دارند عملی کنند. حمایت دولت در این عرصه کارگر افتاد و در فاصله یک دهه، ساخت بخش عمدهای از قطعات مصرفی خودروها در داخل صورت گرفته است.
اکنون بیش از 90 درصد قطعات خودروهای ایرانی در داخل تولید میشود. البته برخی از این قطعات هنوز از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و مشتریان از آنها ناراضی هستند. در این فاصله، دولت بیش از گذشته به دلیل حمایت از خودروسازی داخلی مورد انتقاد قرار گرفته است. به نظر کارشناسان، این طفل به دلیل حمایت دولت دوام آورده و اگر روزی حمایت دولت برداشته شود، به سرعت زمین خواهد خورد. همزمان، افزایش تقاضای داخلی باعث بالا رفتن قیمت تولیدات عرضه شده در بازار داخلی شده است
قدیما که بچه تر بودم خیلی دوست داشتم یه مهندس ایران خودرو باشم اما جدیدا یه چیزایی راجب این شرکت فهمیدم که نظرم عوض شد مثلا اینکه آر دی ایکس به عراق میفروشند 4500دلار بعد معلوم نیست چرا ما باید آر دی آی بخریم 7500 با اینکه سمند تو سوریه 7000دلاره و اینجا 11000 ،یا اینکه به گفته ی پسر داییم که تو ایران خودرو مهندسه دو نوع رنگ،دو نوع قطعه و در نتیجه دو نوع ماشین در شرکت تولید میشه،برای صادرات و برای داخل،ممکنه یکی فکر کنه همه ی این کارا برای حمایت از تولید داخل و کمک به صادراته اما بیشتر کلاه برداری و سو استفاده به نظر میرسه
ساخت وطراحی خودرو
ساخت خودرو از طراحی آن شروع می شود در ابتدا یک گروه از افراد حرفه ای که همان طراحان صنعتی هستند، طرح هایی (نقاشی هایی) می کشند. طراح صنعتی باید طرحی بکشد که از نظر حرفه ای قابل اجرا باشد و در صنعت قابل تولید باشد.
این طرح الزاماً مانند طرح های قبلی نیست. وگرنه هیچ پیشرفتی صورت نمی گیرد. سپر، چراغ و شیشه بخش های حساسی هستند که خودروسازها نمی گذارند طراحی های آنها فاش شود. یک طرح زمان خیلی زیادی راز شرکت باقی می ماند و هیچ کس حق ندارد آن را از شرکت خارج کند. چون نقاشی های مربوط به خودرویی که به عنوان مثال قرار است در سال2012 تولید شود, از همین حالا (2008) کشیده می شود و در صورتی که فاش شود تازگیش را برای مشتری ها از دست می دهد. بنابراین برای خودروسازان مهم است که فاش نشود این خودرو چه
شکلی خواهد بود و در عین حال جاسوسی صنعتی هم در صنعت خودروسازی خیلی رایج است.
از آن جا که طراحی بسیار مهم است و نتیجه اش هم خیلی دیر وارد بازار می شود، حتماً مدیر عامل هم باید آن را تصویب کند. در هنگام طراحی بخش های مختلف خودرو یعنی داخل خودرو، خارج خودرو، تودری ها و بخش های ظاهری اتومبیل نقاشی می شود. بعد ویژگی هایی که باید در دل خودرو باشد و با چه تیپ خودروهای موجود در بازار قرار است رقابت کند و این که خودرو چه قسمت هایی از بازار را می تواند پوشش دهد بررسی می شود. به عنوان مثال طبیعی است که
خودروی پاترول را نمی توان با پژو 206 مقایسه کرد. چون دو بازار مختلف را پوشش می دهند.
در نهایت طرح هایی که واحد طراحی ارایه می دهد به هر دلیلی مثل زیبایی، مد هنری جامعه یا دلایل دیگر، باید قابل توجیه باشد. به عنوان مثال در حال حاضر مد مورد پسند آیرودینامیک و گرد بودن خودرو است. به این ترتیب طرح های مختلف بررسی می شود و بحث های مختلفی می شود تا در نهایت طرحی تصویب شود.
بعد از این که طرح ها به طور دستی کشیده شدند، لازم است که از لحاظ تکنیکی مورد بررسی قرار گیرند. برای همین باید درباره آنها با قطعه ساز و سازنده بحث شود. وقتی از لحاظ تکنیکی درباره طرح اطمینان حاصل شد، “نمونه اولیه” ساخته می شود. نمونه اولیه چیزی است که نشان می دهد آیا فناوری های جدیدی که قرار است در محصول به کار روند با هم سازگارند یا نه و آیا می توانند با هم تبدیل به یک خودرو شوند یا نه.
این اثبات کننده های فناوری در حد یکی دوتا ساخته می شوند و هیچ وقت وارد بازار نمی شوند. به عبارتی از آن جا که ممکن است قطعه ساز شکل خودرو را لو بدهد، شکلی از ماشین ساخته می شود تا یک سری ایده ها -حتی ایده های عجیب و غریب- در آنها امتحان شود. فرم, دیزاین و.. خودرو در اثبات کننده های فناوری امتحان می شود. به عنوان مثال شیشه هایی که قرار است در خودرو مورد استفاده قرار بگیرد در آنها نصب می شود و آزمایش می شود. وقتی کارایی ایده ها اثبات شد، در نمونه اولیه خودرویی که قرار است بعداً به بازار عرضه شود امتحان می شود تا از نظر تولیدی و صنعتی نهایی شود. به عنوان مثال قطعه اولیه داخل خودرو نصب می شود و مشخص
می شود باید به عنوان مثال سوهان بخورد تا گوشه نداشته باشد. حتی طرح اولیه ای که به نظر می رسیده نشدنی بوده، با ساخت و آزمایش نمونه اولیه عملی بودن خود را اثبات می کند. به این ترتیب نمونه های اولیه در خودروی اصلی که قرار است به بازار بیاید پیاده می شود. این همان پدیده انتقال فناوری است. قسمت حساس انتقال فناوری بین مرکز تحقیقات و مراکز تولید است که کاری درون سازمانی است. بعد که کار پیچیده تر می شود انتقال فناوری بین شرکتی که تا حالا از این فناوری ها استفاده کرده و آن که این فناوری را ندارد رخ می دهد و شرکتی که فناوری
به آن منتقل می شود، به شرکت انتقال دهنده فناوری پول می دهد.
البته پیش از این که نمونه اولیه ساخته شود، نیازمندی های مشتری در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال ساخت نمونه های اولیه متعدد باعث شد چیزهایی که ابتدا لوکس بوده حالا در خودرو لازم تلقی شود. نمونه اش کولر و فرمان هیدورلیک است که قبلاً کالاهایی لوکس تلقی می شدند حالا لازم به نظر می رسند.
سپس طرح به واحد معماری خودرو می رود. واحد معماری از واحدهایی است که در هنگام طراحی خودش هم در این کار دخیل بوده. واحد معماری طرح ها و قطعه های مختلف را از لحاظ امکان مونتاژ، خدمات پس از فروش و مسایل مربوط به تأمین و نگهداری خودرو بررسی می کند.
تولید قطعه
وقتی واحد طراحی طرح نهایی را پذیرفت، شرکت های سازنده قطعه روی قالب های ویژه سرمایه گذاری می کنند. بعد از این که قالب ها را ساختند اولین قطعات را بیرون می دهند.
بعد از این که کارخانجات قالب ها را ساختند اولین قطعات را بیرون می دهند
اولین قطعات با قالب هایی که فرم هنری قطعه را هم در نظر دارند ساخته می شوند. چون قطعه ای که عملکردش در ظاهر خودرو هم مؤثر است -نظیر داشبورد- باید زیبا هم باشد و در نور و گرما ترک نخورد. بعد از این که فرم هنری مورد تأیید قرار گرفت و قطعه از قالب هنری خارج شد، با آن خودرو را می سازند. ولی هنوز سطح ظاهری خودرو کاملاً مشخص نیست. بعد قطعه را گرین (دون دون) می کنند.
همزمان با بالا بردن قابلیت فرایند تولید خودرو، باید فرایند تولید قطعه نیز انجام شود و این دو کار با هم انجام شود تا بدون دردسر به تولید انبوه برسد. به این ترتیب اولین خودروها در کارخانه تولید می شوند.
در ابتدا باید ثابت شود که کارخانه می تواند یک خودرو تولید کند. بعد باید ثابت کند که می تواند وارد مرحله پیش تولید شود و سپس تولید انبوه صورت می گیرد. در هرکدام از فازها باید قابلیت فرایند تولید همراه با کیفیت محصول بالا برود.
کارگاه بدنه و کارگاه پرس
ابتدا ورقه های آهن خریداری می شود. بعد در کارگاه پرس ورقه های آهن را توی قالب های شکل دهی می اندازند. سپس با پرس به آهن ها فرم می دهند. بعد از این که آهن ها فرم گرفتند، آنها را به کارگاه بدنه سازی می برند و این ورقه های فرم گرفته را به هم جوش می دهند.
به این ترتیب زیر مجموعه های مختلف خودرو، مثل مجموعه های جانبی بدنه، صندوق، مجموعه کف، مجموعه سقف و مجموعه ستون های عقب، وسط و جلو و مجموعه محفظه و موتور درست شود. بعد این مجموعه ها را به هم جوش می دهند تا بدنه خودرو ساخته شود.
رنگ زدن
بدنه خودرو که درست شد، آن را به سالن رنگ می برند تا رنگ شود.
در این سالن دو تا کار انجام می شود. یکی این که قبل از این که بدنه رنگ شود، آن را داخل حوضچه ای می اندازند. این حوضچه پوشش چربی روی ورقه آهن را از بین می برد. زیرا ورقه آهنی که خریداری می شود، لایه ای از چربی دارد. باقی ماندن چربی بر روی آهن آن را خیلی آسیب پذیر می کند و آهن ممکن است بعداً خوردگی پیدا کند یا زنگ بزند.
وقتی چربی را برداشتند و بدنه تمیز شد آن را داخل حوضی می اندازند تا بدنه یونیزه شود. از آن جایی که بدنه فلزی است، با یونیزه شدن تبدیل به شیئی می شود که یون های مختلف را جذب می کند. باردار شدن بدنه باعث می شود تمام ذرات رنگی که بعداً به بدنه می زنند، به همه جای آن نفوذ کند.
سپس روی بدنه کار سیلر انجام می شود. سیلر کاری است که برای جاهای مختلف بدنه که درزهای گسترده دارد انجام می شود و انجام آن مهارت زیادی می طلبد. در سیلر یک سری مواد خمیر مانند، به نام “ماستیک” روی بدنه مالیده می شود که درزهای مختلف بدنه را می گیرد. زیرا به عنوان مثال وقتی دو تا ورقه آهن روی هم گذاشته می شود، پنج نقطه جوش اینها را به هم متصل نگه می دارد. ولی باز هم لایشان باز است. بنابراین لازم است درزشان را به طور کامل با خمیر پر کنند وگرنه آب و ; در آن نفوذ می کند.
بعد از این که لای درزها با خمیر پر شد، بدنه را توی حوضچه آستر می اندازند. از آن جایی که بدنه حالت یونیزه گرفته تمام آستر را به خودش جذب می کند (آستر پوشش اولیه ای است که قبل از رنگ زدن روی بدنه می زنند). رنگ آستر مهم است و باید متناسب با رنگی باشد که قرار است روی بدنه خودرو زده می شود. به عنوان مثال اگر قرار است روی بدنه رنگ قرمز زده شود، باید آستر آن نیز قرمز باشد. اما به طور کلی آستر توسی، رنگ مناسبی برای آستر است و می توان در زیر اکثر رنگ ها از آن استفاده کرد.
وقتی مرحله زدن آستر تمام شد، بدنه را به اتاق رنگ می برند و روی آن رنگ می پاشند.
مونتاژ
بعد از این که بدنه خودرو رنگ شد به سالن مونتاژ فرستاده می شود. در سالن مونتاژ اجزای مختلف اتومبیل را به هم متصل می کنند.
در سالن مونتاژ اجزای مختلف اتومبیل را به هم متصل می کنند
در ابتدا قطعاتی که زیرکاری محسوب می شوند به هم مونتاژ می شوند. به عنوان مثال قطعات ایزولاسیون از جمله این قطعات هستند. قطعات ایزولاسیون از داخل تا بیرون اتاقک را از لحاظ نفوذ
صدا، حرارت و آب و; عایق بندی می کنند. یک سری از قطعات ایزولاسیون برای جلوگیری از نفوذ گرما و حرارت هستند و بعضی مخصوص جلوگیری از نفوذ آب هستند. آنهایی که برای جلوگیری ز نفوذ صدا و حرارت هستند، اول نصب می شوند. چراکه باید به طور مستقیم با بدنه در تماس باشند. به عنوان مثال عایق بندی صوتی و حرارتی پشت داشبورد اول نصب می شود. بعد هم
عایق بندی کف و سپس عایق بندی سقف انجام می شود که همگی مربوط به داخل اتاق هستند. تزیینات عملکردی هم نیاز به عایق بندی دارند که به عنوان مثال در محفظه موتور انجام می شود. تزیینات داخلی شامل دسته سیم هایی هم می شوند. مثلاً سیم هایی که از محفظه موتور جایی که باتری وجود دارد خارج می شوند و به چراغ های عقب می رسند. بعد هم ایزولاسیون شیشه انجام می شود.
بعد قطعات دیگری نصب می شود که شامل تودری ها و داشبود و قطعت رودری یعنی قطعاتی که بیرون بدنه می بینید مثل دستگیره ها و تزیینات بدنه می شود.
به طور موازی با این کار باید قطعات موتور را هم جمع کرد و به هم متصل کرد تا موتور تشکیل شود. بعد از درست کردن موتور لازم است قطعاتی مثل دینام و استارت و به طور کلی سیستم های مختلفی که به موتور نزدیکند را روی موتور نصب کرد. قبل از نصب موتور در داخل بدنه باید گیربکس و جلوبندی را هم نصب کرد و بعد همه اینها با هم داخل محفظه موتور قرار داده می شوند و سپس
اگزوز وصل می شود. خودرویی که به این مرحله می رسد، در ایستگاه های مختلف حرکت می کند و در این ایستگاه ها قطعات مختلف دیگر مثل چراغ، برف پاک کن و ; نصب می شود. چرخ ها هم سرجایشان قرار می گیرند و دست آخر صندلی ها نصب می شود. بعد تزیینات داخل صندوق انجام می شود و تنظیمات نهایی صورت می گیرد. این تنظیمات شامل توازی چرخ ها، تنظیم چرخ ها و برنامه ریزی رایانه ای خودرو است.
تست خودرو
بعد تست های مختلف روی خودرو انجام می شود. بعضی از تست ها در وسط کار ساخت اتومبیل انجام می شود و یک سری از تست ها هم وقتی کار ساخت به انتها رسید انجام می شود.
به طور کلی تست هایی که روی خودرو انجام می شود عبارتند از : تست های برقی و تست های عملکردی مثل تست عملکرد ابزار داخل اتاق، تست روی جاده (خودرو را توی جاده می گردانند تا ایرادهایش مشخص شود). تست ترمز نیز در ایستگاه مخصوصی انجام می شود. تست نفوذ آب هم به این صورت انجام می شود که خودرو را زیر یک دوش می برند و آب فراوانی روی آن می ریزند. نوارهای مشکی دور درها نوار آب بندی است که توی ایستگاه هایی که قطعات خرده ریز در آنها به خودرو متصل می شود به خودرو چسبانده می شود.
مونتاژ خودرو سهل ، ساده و سودآور است
تولید خودرو در ایران با مونتاژ قطعات جیپ لندرور انگلیسی در سال 1336 شروع شد . در سال 1337 مونتاژ یک نوع جیپ آمریکایی و سال 1338 مونتاژ کامیون های بنز آلمان در ایران آغاز شد . تولید خودرو سواری در ایران در سال 1340 با مونتاژ یک نوع فیات موسوم به 1100 عملی شد و سال 1341 کارخانه ایران ناسیونال یا ایران خودرو فعلی پی ریزی شد که مونتاژ یک نوع خودرو انگلیسی شرکت تالبوت را آغاز کرد . از آن زمان تاکنون تولید خودرو در ایران عمدتا با همان روش مونتاژ دنبال شد و تنها در سالهای اخیر گام هایی برای طراحی ، تولید و ساخت داخل انواع قطعات برداشته شده است .
از هنگام حضور نخستین خودرو تاکنون ، مونتاژ روش اصلی تولید در ایران بوده است . این نوع تولید سهل ، ساده و سودآور است و با ارزش افزوده بالایی که ایجاد می کند ، چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی همه به دنبال آن هستند . در حال حاضر ، قطعه سازان تنها برای پیکان و پراید قطعه تولید می کنند و توان تولید محصولات مورد نیاز دیگر خودروها را ندارند . مهمترین ضعف قطعه سازان ، فقدان تجهیزات پیشرفته ، ناتوانی در قالب سازی و نداشتن نیروی انسانی ماهر است . اگر رشد این بخش درونی و طبیعی بود ، این نقاط ضعف نباید مشاهده می شد . . .
فقدان استراتژی :
خودرو دوو حدود 8 سال در ایران تولید شد و تا این اواخر که ارسال قطعات آن قطع شد ، به طور کامل مونتاژ می شد . خودرو پژو 405 پس از سال ها تولید و علی رغم تعهد به افزایش درصد تولید داخل ، حدود 5 سال پیش قالب های بدنه دست دوم آن از یکی از کشورهای آسیای جنوب شرقی خریداری و امکان تولید بدنه آن در داخل کشور فراهم شد . عدم توانایی بزرگترین تولید کننده خودروی کشور برای ساخت قالب ، از نبود یک استراتژی روشن در این صنعت حکایت دارد .
کلمات کلیدی:
ساخته شده توسط Rodrigo ترجمه شده
به پارسی بلاگ توسط تیم پارسی بلاگ.